• Etusivu
  • Talo

Kattojen pelastaja Suomesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 08.02.2017
20172_48252.jpg

Kattopeltien ruostuminen loppui Suomessa, kun korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopellin uuden pinnoitteen Rautaruukille. Jormalla oli jo tuolloin ajatus myös säänkestävistä kateruuveista, mutta alan valmistajia ruuvien ruostuminen ei huolettanut. Tarvittiin lakimuutos, elinkaariajattelun yleistyminen ja kotimainen Kingi Oy, että alkoi tapahtua. Nyt katon kiinnityskin on säänkestävä, jonka edelläkävijäyritykset ja etenkin kattojen omistajat ovat ottaneet mielihyvin vastaan.

Kattopeltien nopea ruostuminen ja pinnoitteiden kuoriutuminen loppuivat jo 90-luvulla Jorman keksinnön ansiosta. Laadukkaat kolmikerrospinnoitetut kattopellit kiinnitettiin kuitenkin edelleen kateruuveilla, joiden korroosionkesto ei ollut yhtä hyvä. Katontekijöitä ja ruuvinvalmistajia ruostuvat ruuvit eivät kuitenkaan huolettaneet. - Tämä tuntui oudolta, sillä jo hyvän rakentamistavan mukaan ruuvien pitää vastata laadultaan kiinnitettävää materiaalia, Jorma Kinnunen kummastelee vieläkin.

Kateruuvien aiheuttamat ongelmat lisääntyvät

20172_48257.jpg

- Ensimmäiset yksikerrosmaalatut kateruuvit olivat nykyisiä myynnissä olevia huolellisemmin tehtyjä ja osa niistä saattoi kestää katolla pitkäänkin. Tämä antoi harhakuvaa kateruuvien kestävyydestä, vaikka nekin ruostuivat liian nopeasti. Nykyisissä ruuveissa on sitä vastoin todella ohut sinkki- ja maalikerros ja usein maali on irronnut ruuvien terävistä kulmista jo ennen asennusta, kertoo Jorma. Keskustelu ilmastomuutoksen tuomista ongelmista julkisivurakenteita kohtaan on tuonut myös nopeasti ruostuvien kateruuvien ongelmat voimakkaammin päivänvaloon.

Ruostuva kiinnitys lyhentää katon ikää.

Peltikaton koko suunniteltu kestoikä määräysten mukaan on peräti 50 vuotta. Ulkonäön osalta katto vaatii tänä aikana toki huoltoa, ensimmäinen huoltomaalaus odottaa noin 25 vuoden kuluttua. On tapauksia, joissa ruuvit ovat kuitenkin jo 5 vuoden kuluttua kannastaan täysin ruostuneet. Ruostumisen lisäksi huono ruuvi aiheuttaa asennuksessa naarmuja kattopeltiin. Naarmujen paikkamaalaus useimmin laiminlyödään työläänä työvaiheena, jolloin hyväkin kattopelti ruostuu liian nopeasti vaihtokuntoon. Kattopellin takuu luonnollisesti raukeaa ruostuvien ruuvien aiheuttamien pintavaurioiden osalla.

Vuotavat ruuvit aiheuttaneet kosteusvaurioita

Suomessa on havahduttu myös katon kiinnityksenaiheuttamiin kattovuotoihin ja niistä syntyviin kosteusvaurioihin. - Meidän kunnassa meillä on ongelma noiden vanhojen ruuvien kanssa, tiivisteet ovat kestäneet noin 13 vuotta ja nyt katot vuotavat, kertoo Vöyrin kunnan rakennustarkastaja Peter Rex. Kateruuvien vuodon syynä on ruosteen lisäksi huonot tiivisteet. Halvasti tehdyn ruuvin aluslevy ruostuu, huono tiiviste kovettuu ja haurastuu, jolloin katto alkaa vuotaa.

Paras kateruuvi syntyy Suomessa

Vuonna 2013 voimaan tullut tuotehyväksyntälaki osoitti, että markkinoilta puuttui hyväksytty kateruuvi. Kattopinnoitteen kehittäjällä Jorma Kinnusella oli valmiina patentoitu pinnoiteratkaisu, joka täyttäisi vaatimukset. Yhdessä Kingi Oy:n Jari Lehtolan kanssa he kehittivät kateruuviin lisää innovaatioita, joiden avulla ruuvi kestää asennuksen rasituksen ja joilla asennus onnistuu nopeasti ja peltiä naarmuttamatta. Myös tiivisteen kumiseosta etsittiin hartaasti.Vuosien testausten tuloksena syntyi maailman paras kateruuvi. Sille annettiin nimi Kingi, koska ruuvin kanta muistuttaa kruunua.

Kingi kateruuvi tuli markkinoille 2015. Se on patentoitu Suomen lisäksi vientimaissa lähimarkkina- alueella, jossa asennetaan vuosittain kolme miljardia kateruuvia. - Katto on talon tärkein osa. Kingin ansiosta myös kateruuvi on hyväksytty ja koko katto on nyt säänkestävä niin kuin pitääkin, iloitsee Jorma.

Kingi kateruuvin tekniset tiedot

20172_48253.jpg

Kestävyys on testattu ja sille annetaan takuut

Kingi kateruuvi asetettiin rankkaan korroosiotestiin kilpailevien ruuvien kanssa. HAMK:n tekemä proheesiotesti osoitti, että Kingi kolmikerroskateruuvi kesti 1000 tuntia, mikä tarkoittaa kestävyyttä katolla yli 20 vuotta. Suomessa myytävien yksikerroskateruuvien osalta testi jouduttiin keskeyttämään puolen välin jälkeen, kun ruuvit olivat ruostuneet pilalle. Kingi kateruuvin kestävyyden takeeksi valmistaja antaa sille pitkät takuut; 20 vuotta ruostumattomuudelle, 30 vuotta vuotamattomuudelle ja 50 vuotta poikkiruostumattomuudelle.

HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.

20173_48555.jpg

Hyvä vastaanotto katon asentajilta ja omistajilta

Vaikka Kingi kateruuvi on ollut markkinoilla vasta vähän aikaa, on se saanut hyvän sijan ammattilaisten pakeissa. Vastuulliset kattojen tekijät ovat iloinneet siitä, että nyt myös katon kiinnitys on määräysten mukainen ja takuulla kestävä ilman jälkipuintia. Myös ruuvin nopeaa asennusta kiitetään. Kattojen omistajat, jotka ovat kuulleet Kingistä, haluavat sen lähes poikkeuksetta katolleen. Kingi kateruuveja asentavat valtuutetut jälleenmyyjät tunnistaa Kingi-sinetistä.

Kingi Oy
Talo
kiinnitys
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52001.jpg
Kolmikerrospinnoitus takaa ruostumattomuuden
2000-luvulle tultaessa maalattujen kattopeltien korroosionkestävyys nousi yli 50 vuoteen ja huoltoväli yli 20 vuoteen Suomessa kehitetyn Pural® pinnoitteen ansiosta. Kehitystyö oli tarpeen, sillä näin saatiin Suomen katoille vaatimukset täyttävä kattopelti. Kaikki maalatut kattopellit ovat kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä ja niitä myydään monilla eri tuotenimillä. Peltikaton kestävyydestä puhuttaessa unohdetaan valitettavan usein kateruuvi, vaikka sillä on oleellinen rooli koko katon pitkäikäisyydessä ja takuiden säilymisessä.
20165_46410.jpg
Ruuvilla merkittävä rooli katon kestävyydessä
Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
20174_49017.jpg
"Vesikatolla kerrospukeutuminen on pakollista"
Kerrospukeutuminen on meille kaikille tuttu. Se on paras tapa suojautua ulkoilmassa säätä ja vesisadetta vastaan. Samaa "kerrospukeutumista" käytämme nykyään myös rakennustemme suojaamiseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin esim. vesikatto tehtiin kattopellillä, jossa oli vain yksi pintamaalikerros. Moni muistaa, kuinka maali kuoriutui pois, ruostuminen alkoi ja katot menivät piloille odotettua nopeammin.
20238_82780.jpg
Uusi lukkosaumaruuvi peltikatolle - paran­nettua kiinnityksen toimivuutta
Katto on talon tärkein suoja ja sen tulee kestää koko rakennuksen käyttöiän. Peltikatossa kiinnikkeet ovatkin avainasemassa pitäen katteen lujasti kiinni alustassa estäen siten kosteuden tunkeutumisen yläpohjan rakenteisiin.
20177_49805.jpg
Valitse katollesi ruostumaton kateruuvi
Yleisen käsityksen mukaan peltikattojen kateruuvit ruostuvat ja vanhetessaan voivat vuotaa ja siksi niitä vaihdetaan useaankin kertaan. Rakennusmääräysten mukaan kateruuvien vaihto ei kuitenkaan kuulu katon huoltotoimiin, vaan kateruuvin tulee kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Suomessa kehitetty ja valmistettu KINGI® kateruuvi täyttää määräysten ehdot ensimmäisenä ja ainoana kateruuvina. Vain siinä on vastaava kolmikerrospinnoite kuin parhaissa kattopelleissä.Talonomistajilta tulee nyt yhä tiuhemmin viestejä ruostuvista ja vuotavista ruuveista. Kymmenen vuotta vanhalla katolla todettu vuotoriski ruostuneiden ruuvien vuoksi on hälyttävää, mutta tavallista. Viestit nopeasti ruostuvista ruuveista vastaavat täysin myös Hamkin Ohutlevykeskuksen tekemää kateruuvien korroosiotestitulosta, jossa samat ja vieläkin myynnissä olevat kateruuvit ruostuivat pilalle liian nopeasti. Näillä nopeasti ruostuvilla yksikerrosmaalatuilla kateruuveilla on asennettu suomalaisten talonomistajien kattoja vuosikymmeniä ja asennetaan edelleen.Kun haluat taloosi määräysten mukaisen peltikaton ilman ruuvinvaihtohuolia, vaadi katollesi ruostumaton KINGI® kateruuvi. Vain se läpäisi Hamkin testin vakuutena yhtä pitkästä kestävyydestä laadukkaan kattopellin kanssa. Ruostumattomuudelle saat myös kattavat takuut. KINGI® kateruuveja asentavat vain valtuutetut kattoasennusliikkeet, jotka suhtautuvat vastuullisesti asentamiensa kattojen elinkaareen.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton