Kukkaniitty voidaan perustaa olemassaolevaan maaperään. Tarvittaessa kasvualustaa voi köyhdyttää lisäämällä siihen lannoittamatonta turvehiekkaseosta, lisäämällä hiekkaa tai kuorimalla pinnasta ravinteikasta ja humuspitoista maata pois. Kuiville kedoille riittää 5-10 cm kasvualusta, mutta tuoreemmille niityille tarvitaan hieman suurempi kerrosvahvuus. Ennen siementen kylvämistä pitäisi kasvualustasta saada hävitettyä monivuotiset rikkakasvit pois.
Lue lisää: Maan muokkaus
Niittykasvien ja kedon kukkien siemeniä voi kylvää koko kasvuakuden ajan. Niitä tarvitaan noin 50 g sadalle neliölle. Siemenet saa levitettyä tasaisesti sekoittamalla ne hienoon hiekkaan.
Lue lisää: Niittysiementen kylväminen
Alkuvuosina tärkeintä on pitää rikkaruohot kurissa. Ne nousevat maasta, kun niittykukkien siemenet vasta itävät. Rikkaruohoja karsitaan niittämällä sekä käsin kitkemällä.
Lue lisää: Niityn kehitys
Niittytyyppi sanelee hoidon tarpeen. Kuiva keto on huolettomin ja tuoreempaa niittyä pitää ajoittain niittää. Kosteita niittyjä niitetään jo usemman kerran kesässä. Niitto suoritetaan siementämisen jälkeen ja leikkuujäte poistetaan kun siemenet ovat varmasti varisseet. Haravointi köyhdyttää maaperää ja vähentää hoitoniittojen tarvetta. Loppujen lopuksi luonto muokkaa niityn mieleisekseen!
Lue lisää: Kukkaniityn hoito
Nurmikko tarvitsee noin 20 senttiä paksun ja tasavahvan kasvualustan. Ohuempikin multakerros saa pihan vihreäksi, mutta kasvusto on herkästi epätasaista ja harvempaa. Alusta lannoitetaan ja kalkitaan. ravinteet muokataan maahan esimerkiksi jyrsimellä. Sen jälkeen pinta tasataan ja tiivistetään vaikkapa verkkojyrällä. Alusta on sopivan tiivis, kun kenkä ei siihen uppoa. Kun alusta on valmis, niin siihen voi levittää siirtonurmen tai kylvää siemenet. Siemeniä levitetään 2–3 kiloa aaria kohti. Siemen peitetään rauta- tai muoviharavalla kevyin, edestakaisin vedoin.
Lue lisää:
Nurmikon ja niityn perustaminen