• Etusivu
  • Talo

Askeläänieristys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 17.04.2013
20132_34056.jpg

Kelluvilla lattioilla saavutetaan paras askeläänieristys

Askeläänieristys ja sen vaatimustaso määritellään Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa C1. Askeläänieristys kuvataan askeläänitasoluvulla L`n,w. Suurin sallittu askeläänitasoluku asuinhuoneistojen välillä on 53 dB. Uloskäytävästä asuinhuoneistoon vaatimus on enintään 63 dB.

R’w kuvaa ilmaääneneristystä in-situ (= arvo, joka saadaan todellisissa olosuhteissa). Rw puolestaan on laboratorioarvo.

Askeläänieristys ja muut peruskäsitteeet - Tutustu täällä

Kuinka askeläänieristys paranee?

Ilmaääneneristyksessä tarkastellaan rakenteen toimintaa, kun ilmassa etenevät äänet eli ilman paineen vaihtelut saavat rakenteen värähdysliikkeeseen.

Askelääneneristyksessä värähdysliike synnytetään rakenteeseen kohdistettuina iskuina. Varsinaisena erona on värähtelyn synnyttämistapa, mutta itse rakenteen toiminta on likimain samanlainen.

Rakenteen toiminnasta voidaan tehdä seuraavia päätelmiä:

  • Samanvoimaisesta iskusta raskas rakenne heilahtelee vähemmän, askeläänieristys paranee rakenteen painon kasvaessa noin 9 dB massan kaksinkertaistuessa
  • Rakenteen jäykkyydellä on vaikutusta, hyvin suuri jäykkyys on edullista, ohuet kiviaineiset rakenteet ovat epäedullisia ja eristystä voidaan parantaa äänen säteilyä vaimentavalla levyrakenteella
  • Eristystä voidaan parantaa kaksinkertaisella rakenteella eli kelluvalla lattialla, kaksinkertaisella erillispalkistolla tai joustavasti ripustetulla katolla

Käytännössa askeläänitasoluku saadaan pienemmäksi mm. seuraavilla keinoilla:

  • Massiivi- tai ontelolaattavälipohja, jonka päällä on erittäin joustava muovimatto
  • Kelluvilla lattiarakenteilla, jonka tulee olla täysin irti kaikista muista rakenteista ja talotekniikan asennuksista
  • Asennuslattioilla (joissa joustavat väliosat)
  • Alas lasketuilla katoilla

ISOVER suosittelee kelluviin lattiarakenteisiin joustavaksi kerrokseksi tuotetta ISOVER FLO, joka on molemmilta puolilta lasihuovalla pinnoitettu eristevillalevy. Näin tehtynä lattian pintamateriaali on vapaasti valittavissa.

Esimerkkejä kuinka askeläänieristys toteutetaan:

Esimerkki: Askeläänieristys puuvälipohjassa
Esimerkki: Askeläänieristys puuvälipohjassa

Puuvälipohjaan:

  • muovimatto
  • Kipsilevyt
  • askelääneneriste ISOVER FLO 30 mm
  • pontattu rakennuslevy >18 mm
  • 50x225 mm runko (k400) ja mineraalivilla esim. ISOVER KL-37, 225 mm
  • poikittaiskoolaus, 22x100 mm k400
  • Akustinen jousiranka k 400 mm
  • 2 x 15 mm palokipsilevy
Esimerkki: Askeläänieristys korjausrakentamissa
Esimerkki: Askeläänieristys korjausrakentamissa

Betonivälipohja korjausrakentamisessa:
  • laatta tai parketti
  • 160 mm betoni
  • 50 mm ilmaväli
  • mineraalivilla ISOVER KL-37 70 mm ja runko
  • kipsilevyt
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20214_70248.jpg
Mitäpä jos tekisitkin jotain vallan uutta pihallesi
Sinä pihan rakentaja tai pihan uudistaja, koetko olevasi hämilläsi pihasi toiminnallisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa? Ilmoille heitettävänä ajatuksena, mitäpä jos loisit pihallesi jotain, joka herättää mielenkiintoa, kohdistaa katseen ja korostaa haluamiasi asioita uudella tavalla.
1426_258570227_201031295635.jpg
Reiätön valokate on tiivis sateensuoja
Klik! ja tiivistä tuli. Fastlock-valokate asennetaan putkisaumakiinnityksellä, jolloin ruuvireikiä läpi katteen ei tarvita. Valokate valmistetaan polykarbonaatista, joka säilyttää kirkkautensa vuodesta toiseen. Valokate soveltuu terassien ja autokatosten kattamiseen - miksei myös sisääntulokatoksen.Fastlock Canopy on samaa materiaalia kuin valokate. Kaarevan muotonsa ansiosta voit tehdä sillä ovikatoksen, jonka päälle ei lumi keräänny.
1_P_107886_1.jpg
Rakennusmääräyskokoelma, mittava uudistus valmis
Ympäristöministeriö on saanut joulukuussa päätökseen vuonna 2013 käynnistyneen rakentamismääräyskokoelman uudistustyön. Mittavassa uudistuksessa kokoelma päivitettiin vastaamaan kestävän ja hyvän rakentamisen nykyaikaisia vaatimuksia, vuonna 2013 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla.Rakentamismääräyskokoelma on uudistettu vaiheittain. Kokonaisuudessaan uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2018. Vuoden 2017 puolella vireille tulevissa rakennushankkeissa sovelletaan vielä vanhoja määräyksiä."Uudistamisessa on käyty koko ajan hyvää vuoropuhelua rakennusalan toimijoiden kanssa, ja uusien vaatimusten pääasiallinen sisältö on ollut jo pidempään alalla tiedossa", kertoo rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä.Uudistus selkeyttää sääntelyä. Lisäksi yksittäisiä vaatimuksia on vähennetty noin puoleen aiempaan verrattuna. Tämä on tehty rakentamisen laadun vaatimustasoa heikentämättä."Vaatimukset ja suosituksina annettavat ohjeet on nyt erotettu toisistaan, mikä helpottaa vaatimusten soveltamista. Myös korjausrakentaminen on uutena kokonaisuutena mukana. Asetukset ottavat huomioon yhteiseurooppalaiset rakennustuotteiden sisämarkkinat, mikä edistää myös kotimaisen rakennusalan vientiä", Lehtinen sanoo.Kaikkiin asetuksiin on laadittu perustelumuistio. Olemassa olevissa rakennuksissa voidaan pääsääntöisesti soveltaa rakentamisen aikana voimassa olleita määräyksiä.Asetukset julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa Finlex-palvelussa. Rakentamismääräyskokoelma on jatkossa ministeriön sähköinen julkaisu, joka tarjoaa kootusti maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset asetukset ja niihin liittyvät suositukset koskien rakenteiden lujuutta ja vakautta, paloturvallisuutta, terveellisyyttä, käyttöturvallisuutta, esteettömyyttä, meluntorjuntaa ja ääniolosuhteita sekä energiatehokkuutta.1.1.2018 voimaan tulevat asetukset päivitetään ympäristöministeriön verkkosivuilla julkaistavaan rakentamismääräyskokoelmaan 2.1. mennessä:ym.fi/rakentamismaarayksetListaus vuoden 2018 alusta voimaan tulevista ympäristöministeriön säädöksistäYmpäristöministeriön ohjeita

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton