• Etusivu
  • Talo

Kodin kunnossapidon vuosikello − Mitä pitäisi muistaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2024
202212_80482.jpg

Kodin LVI-järjestelmien huollot varmistavat asumismukavuuden.

Jokainen talo vaatii huoltotoimenpiteitä pysyäkseen kunnossa pitkään. Jotta rakennuksen suunniteltu elinkaari saavutetaan ja siellä on terveellistä ja turvallista asua, tulee säännölliset tarkistukset sekä tarvittavat huollot tehdä ajallaan. Myös kodin piha-alueella on muistettava hoitaa tiettyjä töitä eri vuoden aikoina. Tässä artikkelissa käymme läpi vanhemman pientalon ylläpitoa vuosikellon avulla.

Info

Info

Mitä pitäisi muistaa tarkastaa, huoltaa, korjata tai säätää vuoden aikana?

Talvella:

  • Pihan hiekoitus. Hiekoitushiekkaa tai -soraa myös varastoon myöhempää tarvetta varten.
  • Lumikinosten kuljettaminen pois talon sokkelin viereltä.
  • Muista myös suojata pensaat ja talvenarat puut.

Keväällä:

  • Ilmanvaihtokoneiden suodattimien puhdistus sekä tarvittaessa vaihto. Myös keskuspölynimurin tarkistus (kuukausittain) ja huolto tarvittaessa.
  • Sadevesikaivojen puhdistus ja tarkastus.
  • Kellarin kesälämpötila-asetus (21 astetta)
  • IV-koneen lämmöntalteenotto pois päältä.
  • Palovaroitinjärjestelmien ja vuotovahtien tarkastus ja mahdollinen huolto.

Kesällä:

  • Öljykattilan puhdistus, tarkastus ja mahdollinen huolto. Syksyn lähestyessä kannattaa myös tarkistaa polttoöljyn määrä.
  • Tarvittavat huoltomaalukset.

Syksyllä:

  • Rännien puhdistus lehdistä ja muista roskista.
  • Kellarin lämpötila talviasetukselle (16 astetta).
  • Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto päälle.
  • Sadevesikaivojen puhdistus ja tarkastus.
  • Palovaroitinjärjestelmät ja vuotovahtein tarkistus vielä ennen talven tuloa.
Esimerkki talon kunnossapidon vuosikellosta.
Esimerkki talon kunnossapidon vuosikellosta.

Muista myös nuohous vuosittain

Nuohous on pakollinen toimenpide vuosittain pientaloasujalle, joten huolehdithan että talosi tikkaat ja katon turvavarusteet ovat siinä kunnossa, että nuohooja voi tehdä työnsä turvallisesti.

Info

Info

Mihin muuhun voi itse vaikuttaa?

Energiankulutus

  • Talon lämmitysjärjestelmä ja sen vaatimat omat tarkastukset ja huollot.
  • Ilmanvaihtolaitteiden päivitys, tarkastukset ja huollot. Uusilla ilmanvaihtokoneilla saadaan aikaan mahdollisimman hyvä lämmön talteenoton hyötysuhde.
  • Sähkönkulutus ja tapa, millä sähköä taloon tuotetaan.
  • Valaistus ja valaistuksen ohjaus.
  • Taloautomaation kehitys teknologiakehityksen puitteissa mahdollistaa vaikka mihin, vrt. etäohjaus eri toiminnoille.

Turvallisuus

  • Palovaroitinjärjestelmät; niiden sijainti ja toimivuus.
  • Erilaiset hälytys- ja turvallisuusjärjestelmät, kuten murtohälyttimet, valvontakamerat ja liiketunnistimet.

Pidätkö talostasi huoltokirjaa?

Talosta kannattaa pitää huoltokirjaa varsinkin jatkoa ajatellen. Jos asuntoa ollaan jossain vaiheessa myymässä, voidaan osoittaa tehdyt toimenpiteet, niin pienet kuin suuretkin, ja näyttää että kodista on pidetty hyvää huolta. Ehkäpä huoltokirjan avulla talon arvokin vähän nousee?

Lähde: Oulun rakennusvalvonta

Talo
asuminen
huolto
koti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
Betonista valettu sokkeli ennen eristämistä.
Tiedätkö sokkelisi kunnon? Olisiko syytä tarkistaa
Olet varmasti kuullut tarinaa menneiltä sukupolvilta siitä, miten talveksi suljettiin perustusten kissanluukut ja talven tultua kasattiin lunta sokkelin vierustalle eristeeksi pitämään lämpöä talon alla. Tarkoitus on ollut silloin poistaa veto ja estää pakkasen pääsy rakennusten alapohjaan. Kylmän päästessä alustaan, oli todellakin paksuilla räsymatoilla sekä villasukilla tarvetta. Jalat kun tuntevat vedon todella nopeasti.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Varusteet
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton