• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastelli-talo Lempäälään, 7. osa: Talvirakentajan tunnelmia

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Julkaistu 28.01.2013
20131_33584.jpg

Joulukuun alussa työmaa oli vielä hetken lumeton. Pian tämän jälkeen alkoivat talvirakentajan askareet.

Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.

Seurantamme edellisessä osassa pohdimme talvirakentamisen hyviä ja huonoja puolia – rakentamisen edettyä tammikuussa sisäseinien levyttämiseen asti, on perhe ehtinyt kerätä rakentajan talvesta jo käytännön kokemuksia.

Lunta ja kosteita ikkunankarmeja

Rakennustyömaan lumityöt kuuluvat rakennuttajan vastuulle. Ne on hoidettava joko itse, tai sitten työmaalle on palkattava rakennusaikainen "talkkari", joka pitää kulkuväylät avoimina. Seurantakohteemme perhe asuu kohtuullisen lähellä tulevaa kotiaan, joten lumitöiden ottaminen omalle kontolle tuntui luontevalta.

- Lumisateilla mies lähtee usein vielä illalla tontille tekemään lumitöitä. Tietä aurattaessa tontin sisääntulon eteen syntyy lisäksi aikamoinen kuorma, josta on päästävä aamuksi eroon, jotta rakentajat pääsevät tontille. Onneksi talvi on normaaliluminen, joten lumitöitä on vain kohtuullisesti, rakennuttajaperheen emäntä Elina kertoo.

Toinen tehtävä on kovemmilla pakkasilla ollut ikkunankarmien kuivaaminen. Kun rakennusta alettiin marraskuun lopulla lämmittää puhaltimilla ja kun joulukuun alussa tehtiin lattian betonivalut, sen jälkeen pakkasen kiristyessä ikkunankarmeihin on kertynyt kosteutta, jota on pitänyt käydä pyyhkimässä sisäpuolelta säännöllisesti, välillä päivittäinkin, jotta karmit eivät vettyisi pilalle. Joulupyhinä tarvittiin työmaalla karmien pyyhkimiseen tuuraajaakin, kun rakennuttajaperhe oli poissa kotoa ja elohopea pysyi matalalla.

- Siskon perhe tuli silloin apuun. Pakkasta oli joulun aikoihin melkein -20 astetta, ja kosteutta kertyi sen verran, ettemme voineet jättää rakennusta oman onnensa nojaan, Elina kertoo.

Myös puhaltimia on pitänyt valvoa silloin, kun rakentajat eivät ole rakennuksilla. Paikalla on käytävä päivittäin tarkistamassa, että lämmöt ovat päällä.

- Kelien kanssa on ollut onnea, sillä saimme syksyllä väliseinät pystyyn ja katot päälle ennen lumen tuloa, vaikka kovaa työtä se vaati. Valut viivästyivät pari päivää kylmyyden takia, mutta esimerkiksi viime vuonna talvi oli paljon kylmempi, ja olisimme joutuneet niillä keleillä odottelemaan kauemmin. Nyt kylmä jakso oli onneksi lyhyt, hän pohtii.

Rakennuttajaperhe tuli tulevan kotinsa ikkunoiden kanssa hyvin tutuksi, kun karmeihin alkoi pakkasten kiristyessä kertyä kosteutta ja sitä piti käydä kuivaamassa sisätilojen puolelta.
Rakennuttajaperhe tuli tulevan kotinsa ikkunoiden kanssa hyvin tutuksi, kun karmeihin alkoi pakkasten kiristyessä kertyä kosteutta ja sitä piti käydä kuivaamassa sisätilojen puolelta.

Erilainen vuosi

Kaiken kaikkiaan rakentajien vuosi on vastannut odotuksia eikä rakennusaika ole tuntunut liian raskaalta.

- Oma asennoituminen on tärkeää. Olemme toisaalta varautuneet jo etukäteen siihen, että tämä vuosi on rakentamisen takia erilainen kuin muut. Toisaalta emme ole yrittäneetkään haukata liian isoa palaa, eikä kukaan perheestä ole ylirasittunut. Meille ei ole tullut yllätyksiä, että tällainenko tämä rakentamisvuosi onkin, Elina sanoo.

Rakentaminen on edennyt hyvässä aikataulussa. Tästä rakennuttajapariskunta kiittää niin kirvesmiehiä, Kastellia kuin vastaavaa mestariakin.

- Koko projektia on helpottanut se, että Kastellin miehet ovat hoitaneet tehtävänsä niin hyvin ja ottaneet meihin aina hyvissä ajoin yhteyttä, mitä rakennuksilla sitten onkin tarvittu. Myös vastaava mestari on ollut tosi hyvä apu. Kokemattoman rakennuttajan on vaikea hahmottaa, missä järjestyksessä asioita tarvitaan; materiaalitoimitukset, sähkökuvat, takkatilaus… kaikki on saatava sopiville viikoille. Vastaava mestari ja Kastelli ovat kertoneet meille aina selkeästi, milloin meidän on ollut aika huolehtia mistäkin asiasta, Elina toteaa tyytyväisenä.

Rakentaminen kohteessa on edennyt hyvässä aikataulussa. Ulkoverhoilu alkoi joulukuun alussa.
Rakentaminen kohteessa on edennyt hyvässä aikataulussa. Ulkoverhoilu alkoi joulukuun alussa.

Sisustussuunnitelmasta apua ja säästöjä

Yksi rakennusprojektia rakennuttajapariskunnan kannalta helpottanut tekijä on ollut ajoissa teetetty sisustussuunnitelma. Elina kertoo, ettei olisi tullut itse edes hoksanneeksi, miten tärkeä tekijä sisustussuunnitelma loppujen lopuksi on.

- Kun tiedämme tarkalleen, mitä tarvitsemme, olemme voineet olla tarkkoina talven alennusmyynneissä. Tavaraa on kertynyt paljon; tuoleja, lamppuja ym. Monessa kohtaa säästöt ovat olleet satasia, kun on voinut käyttää alennusmyynnit hyväksi. Kotona ja vanhempien luona alkaa tosin olla melkoinen varasto, mutta sen pohtiminen vasta keväällä, mitä tarvitaan ja mistä se saadaan, olisi tullut paljon kalliimmaksi, hän sanoo.

- Toinen asia, mutta ei suinkaan se vähäisempi, missä sisustussuunnitelmasta on ollut hyötyä, on sähkösuunnitelmien tekeminen. Jos meillä ei olisi ollut valmista ja yksityiskohtaista suunnitelmaa siitä, että tuohon tulee sohva, tuohon kirjahylly ja tuohon vuode, sähkösuunnitelmista ei olisi tullut mitään siinä mielessä, että emme olisi mitenkään voineet hahmottaa sitä, missä pistorasioiden oikeasti kuuluisi olla ja paljonko niitä tarvitaan. Nyt tiesimme pistorasioiden paikat varmasti, mikä helpotti sähkösuunnitelman tekoa selvästi, Elina toteaa.

2145_281482892_2013125125911.jpg
Alajuoksu kiinnitetään alapohjaan tarkoitukseen soveltuvalla kiinnitysmassalla. Alajuoksu katkeaa vesiputkien kohdalla.

Rakennusaikaista lisälämpöä takasta ja omista puista

Takan tullessa tammikuun aikana, se hyödynnetään myös rakennusaikaisessa lämmittämisessä. Polttopuutahan saatiin tontilta runsaasti suurten puiden kaatamisen yhteydessä, ja Elina iloitsee nyt siitä, että aika syksyllä riitti kuin riittikin siihen, että polttopuut saatiin ennen lumen tuloa pinoihin ja suojaan.

Rakennusjätteet on tontilla kerätty siirtolavalle. Vaikka pariskunta on kotona innostunut kierrättämään, lumeen yhä uudelleen peittyvän rakennusjätteen lajitteleminen talvioloissa tuntui liian haasteelliselta.

- Kyllähän sitä kesällä lajittelisi rakennuksillakin, mutta nyt päätimme mieluummin maksaa siirtolavasta, Elina toteaa.

Kun molemmat käyvät töissä ja kotona on myös pieni lapsi ja koira, rakentamisvuoteen ei mahdu tylsiä hetkiä. Lyhyt, vain 20 minuutin ajomatka nykyisestä kodista rakennustyömaalle kuitenkin helpottaa asioiden hoitamista.

- Jos asuisimme vaikkapa sadan kilometrin päässä rakennuspaikalta, olisi kyllä miettimistä, miten hoitaa tontin lumityöt ja lämmön päällä olon valvominen saati päivittäinen ikkunankarmien kuivaaminen kovina pakkasjaksoina. Nyt pärjäämme pääasiassa oman perheen voimin, hän naurahtaa.

Keskuspölynimuri Puzer Ainon vedot jäävät piiloon seinien sisään. Pakkasen paukkuessa ulkona, edetään kohteen sisätöissä kohti kevättä ja tulevaa muuttoa.
Keskuspölynimuri Puzer Ainon vedot jäävät piiloon seinien sisään. Pakkasen paukkuessa ulkona, edetään kohteen sisätöissä kohti kevättä ja tulevaa muuttoa.
Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Nyt on aika tiivistää ikkunat talven varalle
Ikkunoiden tiivistys on edullisin energia- ja viihtyvyyskorjausSuomessa on noin 30 miljoonaa ikkunaa, joista jopa 20 miljoonan tiiveys on huono tai välttävä. Ympäristöministeriön julkaisemat ikkunantiivistysohjeet tulevat todella tarpeeseen, sillä tiivistäminen on edullisin tapa taloyhtiöiden energialaskun pienentämiseen ja asumisviihtyvyyden parantamiseen.
20203_63217.jpg
Hyvä ilmanvaihto toimii asukkaan elämänrytmin mukaisesti
Hyvä sisäilma on jokaiselle asukkaalle terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeää siinä missä ruoka ja vesi. Hyvä sisäilma on hajuton, pölytön, vedoton ja miellyttävän lämpöinen. Toimiva ilmanvaihto tunnistaa sisäilmasta kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksia sekä orgaanisia epäpuhtauksia. Hyvä ilmanvaihto toimii myös asukkaiden asumisrytmin ehdoilla!
202212_80484.jpg
Keittiötrendit 2023 - värikylläisyyttä ja vastuullisia valintoja
Kestosuosikki valkoisen rinnalla suomalaisissa keittiöissä on nähty jo pitkään erityisesti harmaata ja pehmeän murrettuja värisävyjä. Värien käytöstä ei luovuta tänäkään vuonna, vaan suunta on jälleen jopa astetta värikylläisempään päin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton