• Etusivu
  • Palvelut

Yksilöllisen saunan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.09.2015
20159_44371.jpg

Saunatilojen suunnitteluun on tärkeää panostaa, sillä oikeat ratkaisut johtavat paitsi elämyksellisiin löylyihin, myös helppohoitoiseen, käytännölliseen ja kestävään kokonaisuuteen.

Pohdi saunan käyttöä ja käyttäjiä

Saunan suunnittelu on hyvä aloittaa uhraamalla pari ajatusta saunan käyttöön ja käyttäjiin. On hyvä miettiä, minkälaisia käyttäjiä saunalla on. Onko käyttäjinä lapsia tai vanhuksia? Kuinka monta kylpijää saunassa on kerrallaan. Minkälaiseen käyttöön sauna tulee? Kuinka usein saunassa löylytellään?

Mikäli käyttäjinä on lapsia tai vanhuksia, turvallisuuteen tulee kinnittää erityistä huomiota. Kulkuväylällä on oltava riittävästi tukevia kaiteita ja käsijohteita, joista saa pitävän otteen ylös- ja alaspäin mentäessä. Askelmakorkeuden on hyvä olla normaalia matalampi, enintään 250 mm. Lisäksi kiukaan ympärillä tulee olla tukeva ja riittävän korkea kaide. Saunan mitoituksessa on myös hyvä huomioida, että kulkuväylien tulisi olla vähintään 600 mm leveitä.

Suunnittelussa tulisi huomioda myös saunan puhtaanapito. Mitä enemmän lauteissa on puupintoja ja ritilöitä ja mitä peittävämpi lauderatkaisu on kyseessä, sitä enemmän siinä on pestävää. Mikälli saunaa on pestävä usein, suosittelemme valitsemaan lauteet, joissa on yksinkertainen rakenne ja jotka ovat helposti puhdistettavissa. Tällaisia lauderatkaisuja ovat muun muassa kääntyvä Uppi ja perinteinen Kaino. Jos saunalle riittää perusteellinen pesu pari kertaa vuodessa, voidaan valita lauteet, joissa on monimutkaisempia rakenteita, kuten Uljas ja Sorja.

Aloita saunan mittaamisesta

Saunan suunnittelun lähtökohtana ovat saunatilan mitat, eli leveys, syvyys ja korkeus. Suunnittelun tavoitteena on hyödyntää olemassa oleva tila mahdollisimman tehokkaasti. Fyysisten mittojen lisäksi suunnitteluun vaikuttavat myös oven ja mahdollisten ikkunoiden sijainti.

Saunan korkeus määrittää lauteiden korkeutta. Saunatilan korkeus on normaalisti 2200-2300 mm. Ylälauteen ja katon väliin tulisi jättää 1000-1200 mm tilaa. Normaalisti ylälaude asettuu 1100 mm korkeuteen lattiasta. Ylä- ja alalauteen vakioväli on 400 mm. Mikäli sauna on normaalia korkeampi, ylälaudetta on nostettava ylemmäs, jolloin alalaude nousee samalla. Tällaisessa tapauksessa saunaan suositellaan valittavaksi 2-askelmainen porrasjakkara, koska askelmakorkeuden ei tulisi nousta yli 400 mm:n. Lisää kalusteista

Valitse saunaasi sopiva kiuas

Ensimmäisenä saunaan valitaan kiuas.

Kiukaan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti saunan kuutiomääräinen koko. Lisäksi tulee huomioida kaikki saunassa olevat lasi- ja kivipinnat. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että yhtä kivi- tai lasipintaneliötä vastaan lisätään yksi kuutio saunan tilavuuteen. Mikäli kuutiomärää on kiukaan suositusten ylärajoilla, suositellaan aina valittavaksi isompi kiuas.

Nykyisin kiuasvalmistajat ovat myös keskittyneet yhä enemmän kiukaiden muotoiluun, joten markkinoilta löytyy varmasti kiukaita joka makuun. Kiukaan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös löylyn laatuun. Jos pitää enemmän tiukoista ja kuivista löylystä, perinteinen sähkökiuas on oikea valinta. Mikäli taas rakastaa pehmeitä, kosteita löylyjä, vuolukivi- tai verkkokiuas on sinun vaihtoehtosi. Mitä enemmän kiviä kiukaassa on, sitä kosteammat ja muhkeammat löylyt siitä saa.

20159_44374.jpg

Suunnittele käytännölliset lauteet

Saunatilan mitat, kiukaan sijainti sekä oven ja ikkunoiden paikka määrittävät saunan lauteiden suunnittelua. Olennaisinta suunnittelussa on turvallisuus, esteettisyys, käytännöllisyys ja käytettävyys. Edellä mainittujen kriteereiden painotus vaihtelee asiakkaan ja kohteen mukaan. Laaja valikoimamme takaa sen, että jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Tutustu tarkemmin laudevaihtoehtoihin.

Varmista valaistukseen oikeat liitännät

Valaistuksen suunnittelu

kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta saunaan saadaan ajoissa toteutettua muun muassa oikeanlaiset liitännät. Valaistuksen merkitys oikeanlaisen tunnelman luomisessa on erittäin tärkeä. Nykyään markkinoilla on saatavana laaja valikoima erilaisia ratkaisuja. Saunavision suosittelee käytettäväksi saunan valaistuksessa kuituvalaistusta. Kuituvalaistus on viime vuosina kehittynyt paljon. Sen avulla pystytäänkin toteuttamaan lähes rajattomasti erilaisia valaistusratkaisuja.

Info

Info

Selvitä suunnittelemasi saunan hinta

Me Saunatalolta haluamme auttaa sinua saunasi suunnittelussa. Jättämällä yhteydenottopyynnön saunan hinta selviää helposti. Voit myös poiketa paikan päälle Saunatalo- palvelupisteeseen, jossa saat asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua ja apua saunasi suunnitteluun. Aloitetaan saunasi suunnittelu nyt!

Saunatalolta kaikki mitä saunaasi tarvitset

Saunatalo palvelee yritysasiakkaita ja yksityisiä henkilöitä pitkän kokemuksen tuomalla varmuudella. Saat asiakaskohtaisen toteutuksen oli kyse sitten uudisrakennus- tai remontointikohteesta, elementtirakenteisesta tai paikalla rakennettavasta saunasta, saunan sisustamisesta tai kalusteista. Sauna-ammattilaisena - teemme kuhunkin kohteeseen yksilöllisen suunnittelun sekä laadukkaan ja kustannustehokkaan toteutuksen – siksi tänä päivänä yli 100 000 suomalaisessa kodissa kylvetään valmistamissamme saunoissa.

Katso lisää saunan rakentamisesta

Palvelut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20161_45229.jpg
Näin remontoidaan! Tule työnäytöksiin
Eristeet rakentamiseen ja remontointiinISOVER luo turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen, jotka tuovat asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttavat suojelemaan ympäristöä. Haluamme olla rakennusalan johtava kestävien eristysratkaisujen tarjoaja.
20176_49689.jpg
6. Maaperän tutkiminen ja perustamistavan valinta
Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti. Se on syytä tehdä tonttia ostettaessa ja viimeistään talon suunnittelun yhteydessä päätettäessä rakennuksen sijoittamisesta tontille.Perustamistavan valinta riippuu pohjasuhteista; onko maaperä kantava vai pehmeä, millä tasolla on pohjaveden pinta ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Pohjasuhteiden selvittämiseksi on rakennuspaikalla useimmiten suoritettava pohjatutkimus, mikä kannattaa käynnistää yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joista ilmenee tietoja alueen maaperästä. On hyvä tutustua myös lähistöllä sijaitsevien muiden rakennusten perustamistapaan ja niistä saatuihin kokemuksiin muilta rakentajilta.
20178_49950.jpg
Sähköautojen latauspisteet Kastellin EasyIn-pientalokoteihin
Pääkaupunkiseudulle pientalokotiyhteisöjä rakentava Kastellin EasyIN on varautunut sähköautojen tulemiseen. Kastelli asentaa jatkossa sen yhtiömuotoisiin EasyIN–pientalokohteisiin valmiuden sähköautojen latauspisteille. Valmius on koko taloyhtiön laajuinen ja tarkoittaa, että jokaisen asunnon parkkipaikalle on mahdollista tilata sähköauton latauspiste.Varsinainen latauspiste kuuluu EasyIN–kotien lisämaksullisiin varusteisiin ja uusi asukas voi tilata sen valmiiksi asennettuna ostaessaan asunnon jo rakennusvaiheessa. Jos sähköauton latauspisteelle ei tuolloin vielä ole tarvetta, voi latauspisteen asennuttaa tarpeen tullen myös myöhemmin, kun valmius sille on jo rakennusvaiheessa huomioitu."Haluamme tarjota asiakkaillemme heidän arkeensa sopivia koteja. Sähköautot yleistyvät ja niitä ladataan kotona, joten meistä on luonnollista lisätä latauspisteet myös EasyIN–kotien varustukseen", kertoo Kastellin EasyIN –aluerakentamisen liiketoimintajohtaja Mikko Sutinen.Latauspisteiden lisäys EasyIN–koteihin on Kastellille myös ympäristöteko. "Sähköautoilun ympäristöhyödyistä puhutaan jo paljon ja haluamme olla edelläkävijöitä asumisessa, jossa on helppo toteuttaa arjen ekotekoja. Rakennuttajana haluamme nostaa esille myös sen, että sähköautot ovat hiljaisia ja näin ollen ne hiljentävät pihapiiriä. Tämä taas vaikuttaa asumisviihtyvyyteen", Mikko jatkaa.Helsingin Konalaan kesällä 2018 valmistuva As Oy Helsingin Klementiini on Kastellin ensimmäinen EasyIN –kohde, johon tulee yhtiön laajuinen valmius sähköauton latauspisteille. Kohteeseen voi tutustua osoitteessa easyin.fi/klementiini.Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20084_10609.jpg
Helatorstai on pyhäpäivä
Helatorstaita vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä. Pääsiäisen vuosittainen ajankohta vaihtuu muinaisen kuukalenterin mukaan, joten Helatorstain ajankohta vaihtuu samoilla säännöillä. Koska pääsiäinen on aina sunnuntai, on helatorstai aina torstai. Pääsiäinen päättyy helluntaihin ja helatorstai valmistelee tätä päättymistä.Helatorstai on Kristillinen juhlapäivä, sitä on vietetty 300-luvulta lähtien. Nimen alkuosa hela juontuu ruotsinkielen sanasta helig, pyhä. Puhutaan siis pyhästä torstaista. Vielä 1800-luvulla helatorstai oli erittäin tärkeä juhlapäivä. Muun muassa vanha maatalouskulttuuri kunnioitti helatorstaita suuresti - uskomuksen mukaan tuon päivän ajateltiin olevan niin pyhä ettei silloin edes ruoho kasva.
2264_315438968_20137213127.jpg
Yksi hiomakone kaikkeen hiontatyöhön
Tämä hiomakone kuuluu jokaiseen kotiin – tarvitset vain yhden – Boschin PRR 250 ES -rullahiomakoneen.
20078_6006.jpg
Kattotarvikkeet
Toimivaan kattoon tarvitaan aina katemateriaalin lisäksi myös läpi-vientejä, tiivisteitä ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Laadukkaat, oikein asennetut tiivisteet takaavat katon tiiviyden ja yhteensopivat läpiviennit varmistavat katon toimivuuden LVIS-asennuksissa. Erilaisilla viimeistelytuotteilla voidaan hioa loppuun tiilikaton toimivuus ja ulkonäkö. Ormax kattopakettiin kuuluvat kaikki tarvittavat kattotarvikkeet - jopa päätykukko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton