• Etusivu
  • Rakentaminen

6. Maaperän tutkiminen ja perustamistavan valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2017
20176_49689.jpg

Tontin rakennuspohjan laatu kannattaa selvittää mahdollisimman nopeasti. Se on syytä tehdä tonttia ostettaessa ja viimeistään talon suunnittelun yhteydessä päätettäessä rakennuksen sijoittamisesta tontille.

Perustamistavan valinta riippuu pohjasuhteista; onko maaperä kantava vai pehmeä, millä tasolla on pohjaveden pinta ja mikä on maaperän radon pitoisuus. Pohjasuhteiden selvittämiseksi on rakennuspaikalla useimmiten suoritettava pohjatutkimus, mikä kannattaa käynnistää yhteistyössä rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. Kunnan rakennusvirastossa saattaa olla valmiita maaperäkarttoja, joista ilmenee tietoja alueen maaperästä. On hyvä tutustua myös lähistöllä sijaitsevien muiden rakennusten perustamistapaan ja niistä saatuihin kokemuksiin muilta rakentajilta.

Maaperätutkimuksen perusteella rakennesuunnittelija valitsee perustamistavan ja määrittää tarvittavan anturaleveyden ja raudoitukset. Heikosti kantavilla maapohjilla joudutaan käyttämään joko massanvaihtoja, kevennystäytteitä tai paalutusta.

Pohjatutkimus tehdään yleensä aina kun rakennuspohjassa on hienorakeisia maalajeja, rakennuspaikan maaperän olosuhteet vaihtelevat tai rakennus sijaitsee rinteessä. Jos pohjaolosuhteet ovat vaikeat esimerkiksi mahdollisten painumien takia, joudutaan selvittämään myös pehmeiden kerrosten kokoonpuristuvuusominaisuudet.

Pohjatutkimuksia tekevät asiaan erikoistuneet insinööritoimistot. Tutkimuksessa kairataan maaperään useampia reikiä kantavaan maakerrokseen asti. Tutkimuksilla selvitetään: millä tasolla on pohjavesi, kuinka syvällä kantava maa, onko maaperä savea, silttiä, moreenia vai kalliota.

Pohjatutkimuksella selvitetään maaperän kantavuus ja perustamisolosuhteet perustamistavan valitsemiseksi ja perustuksien mitoittamiseksi ja laaditaan perustamistapalausunto, jota rakennesuunnittelija käyttää valitessaan sopivaa perustamistapaa, tarvitaanko tontilla paaluttamista tai voitaisiinko käyttää kevennysperustusta.

Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.
Epätasaisen painuman aiheuttama halkeama tiiliseinässä.

Montun kaivaminen ilman pohjatutkimusta on aina riski, sillä sen teko vaikuttaa ympäristön pohjavesiolosuhteisiin. Vaikutukset kannattaa selvittää etukäteen. Maaperän tutkimisella valitaan juuri ko. tontille parhaiten soveltuva Soklex-perustusratkaisu.

Soklex-perustusvalumuotin avulla valetaan sekä antura ja sokkeli samanaikaisesti. Valmismuotin vahvuuksia ovat mm. hyvä lämmöneristyskyky, nopea asennettavuus sekä kohdekohtainen rakenteen muunneltavuus. Muottia voidaan käyttää kaikkina vuodenaikoina, koska muotin runkomateriaali on myös lattia- ja routaeristeenä käytettävää EPS-solumuovia. Soklex soveltuu kaikille perustamistavoille.

Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.
Talviaikaan on huolehdittava siitä, että perusmaa on lumesta puhdas ja sula.

Perustamistavan valinta

Hyvin kantavalla maapohjalla yleisin perustusratkaisu on maanvarainen laatta; antura ja sokkeli valetaan samanaikaisesti käyttäen Soklex- perustusvalumuotteja ja laatta valetaan erikseen.

Reunavahvistettua laattaa käytetään, kun maapohjana on heikosti kantava hienorakeinen maalaji tai rakennus perustetaan esim. täyttömaan varaan. Keveät rakennukset kuten ulkovarastot ja autotallit sekä terassit saadaan perustettua helposti ja taloudellisesti reunavahvistetulle laatalle.

20125_30870.jpg

Tuulettuvaa alapohjaa käytetään etenkin radonherkillä alueilla ja paaluperustusten yhteydessä. Rakennesuunnittelussa on erityisesti otettava huomioon riittävä tuuletus ja kosteudenpoisto. Tuulettuvissa alapohjissa käytetään yleensä 1200 mm korkeaa Soklexmuottia, jotta saadaan tehtyä riittävän korkea ryömintätila.

20125_30871.jpg

Paaluperustusta käytetään silloin, kun maaperän kantavuus ei riitä kantamaan rakennuksesta aiheutuvia kuormia. Paaluperustuksessa kuormat välitetään jalustapalkkien tai paaluanturoiden kautta paaluille, jotka välittävät kuorman maaperään. Soklex - järjestelmällä paaluperustus tehdään anturalaatikoita ja/tai paaluanturoita ja perustusvalumuotteja käyttäen.

20125_30872.jpg

Soklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten lomaasunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa Soklex-pilarianturamuoteilla.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20165_46425.jpg
Huoleton maalämpöjärjestelmä
Auringon säteilyn tuottama lämpö ulottuu Suomessa noin 15 metrin syvyyteen. Suurin osa maalämpöpumpulla saadusta lämmöstä on kuitenkin geotermistä eli maansisäistä lämpöä. Suomen oloissa geoterminen lämpö tuottaa 200 m syvyydessä noin kuuden asteen lämpötilan. Asentamalla taloon maalämpöjärjestelmän, pääsemme käsiksi tuohon ehtymättömään, uusiutuvaan ja saasteettomaan lämpövarastoon.
20195_57743.jpg
Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri antaa mahdollisuuksia moneen
Sinun ja perheesi elämäntapa ja yksilölliset toiveenne ratkaisevat, minkälainen on juuri teille sopiva hirsitalo. Hirsikodin suunnittelun lähtökohtana on aina laadukas arki. Siksi toimivan kodin suunnitteluun kannattaa ottaa avuksi hirsirakentamisen asiantuntija. Yhteistyö hirsirakentamiseen erikoistuneen suunnittelijan kanssa tarkoittaa, että pääset vaikuttamaan taloprojektiisi konkreettisesti heti alusta alkaen.Nykyaikainen hirsiarkkitehtuuri mahdollistaa melkein mitä tahansa, ultramoderneista kaupunkikodeista perinteiseen hirsitaloon. Suomalaiseen maisemaan suunniteltu hirsikoti on esteettinen, terveellinen ja turvallinen valinta, jossa arki toimii varmasti. Sillä ei ole merkitystä, sijaitseeko tonttisi kaupungissa, taajamassa tai vaikka haja-asutusalueella, hirsikoti nousee sinne missä haluat asua.
20162_45429.jpg
Kunnon ilma ensimmäiseenkin kerrokseen
Petteri Toivonen muutti Helsingin Kruununhaassa sijaitsevaan asuntoon kaksi vuotta sitten. 25 m²:n yksiö on 1920-luvulla rakennetun talon ensimmäisessä kerroksessa, katutasossa. Ilmanvaihdon puutteet tulivat nopeasti esille muuton jälkeen. Ulkoseinässä ollut rautainen venttiililuukku ei toiminut. Korvausilma tuli asuntoon ikkunoiden raoista ja siitä aiheutui selvää vedon tunnetta. Ilma poistui wc:n poistoventtiilin kautta. Painovoimainen ilmanvaihto toimii yleensä parhaiten kerrostalon alimmissa kerroksissa, kunhan korvausilmaventtiileitä ei ole tukittu.Asunnon ikkuna on itään, joten koko päivää aurinko ei pääse helottamaan. Lämmin asunnossa kuitenkin on kesäisin ja talvella vedon vuoksi kylmä.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaJätä yhteydenottopyyntö taloyhtiön korvausilmaventtiileistä
20093_15662.jpg
Ensimmäinen yritys
Tässäkö se nyt on –ensimmäinen yritys. Ote päiväkirjasta, talvi 2006.Ensimmäinen todellinen mahdollisuus ostaa tontti tarjoutui meille talvella 2006. Tontti sijaitsi sadan metrin päässä silloisesta kodistamme. Tontti oli iso, mutta siitä oli mahdollisuus ostaa osa. Omistaja ei kuitenkaan suostunut myymään haluamaamme osuutta suoraan, vaan ensin oli löydettävä toinen ostaja jäljelle jäävälle osuudelle, että kauppa oli mahdollinen. Jätimme välittäjälle tietomme kiinnostuksesta ja pyysimme ottamaan yhteyttä, mikäli toinen ostaja löytyy.Ryhdyimme itsenäisesti tutkimaan tontin asioita, kun riittävää tietoa ei mielestämme ollut välittäjällä toimittaa. Kävikin ilmi, että tonttiin kohdistui rakentamiseen liittyviä epävarmuuksia. Tontti oli katuun nähden alempana notkelmassa, minkä vuoksi jätevesien johtaminen kaupungin viemäriverkkoon olisi pitänyt hoitaa itse rakentamalla jonkinlainen pumppaamojärjestelmä. Kaupungin hulevesikaivojen puuttuessa sadevesien johtamiseen liittyvissä perustamisissa ja yleensä vesien hallinnassa oli omat hankaluutensa. Lisäksi pohjavesi näytti karttojen mukaan olevan sen verran korkealla, että kellarikerroksen rakentaminen ei ollut varmaa.Mielenkiintomme kyseistä tonttia kohtaan loppui ja ilmoitimme tästä välittäjälle. Opimme tapauksesta monta asiaa ja olimme entistä valmiimpia kohtaamaan seuraavan haasteen.
20149_40920.jpg
Miten valita oikea perustustapa?
Tontti määrittää pitkälti talolle valittavan perustustavan. Perustustavan valintaan vaikuttavat erityisesti maaperän kantavuus ja routivuus. Myös tontilla vallitsevat korkeussuhteet, rakennettavan talon muoto ja valitut rakenteet sekä pohjaveden korkeus saattavat vaikuttaa valintaan. Edellä mainitut seikat on tärkeää ottaa huomioon suunnittelussa, jotta talolle saadaan valittua oikeanlainen perustustapa ja sitä myöten rakennettua tukeva perustus.
Vesilasit
Kaivovesi juomakelpoiseksi kotimaisella tekniikalla
Arvioiden mukaan noin puolet Suomen juomavesikaivoista on kunnostuksen tarpeessa. Yksi yleisimmistä tarpeista on kaivoveden puhdistus raikkaaksi ja puhtaaksi. Kaivon puhdistus ja desinfiointi ei kuitenkaan läheskään aina paranna tilannetta, korkeintaan väliaikaisesti. Jatkuva kaivon puhdistus, kunnostus ja desinfiointi ei ole myöskään ilmaista. Kaivovesi, kuten muutkin raakaveden lähteet sisältävät omat haasteensa, jotka on syytä ottaa huomioon ennen vedenpuhdistuslaitteiston hankintaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton