• Etusivu
  • Energia

Yhteydet auki tietoverkolla ja antenneilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
20128_31814.jpg

Kuva Schneider Electric

Tietoverkkopistorasioissa ei kannata säästellä. Tietoverkon kaapelointi ja pistorasiat kuuluvat jokaiseen asunnon huoneeseen, sillä tietokoneiden lisäksi viihde-elektroniikka ja kodinkoneet tulevat jatkossa vaatimaan yhteyden internetiin. Laitteiden lisääntyessä tulee muistaa myös riittävän monien sähköpistorasioiden sijoittaminen tietoverkko- ja antenniliitäntöjen yhteyteen.

Harvalla pientalolla on mahdollisuus liittyä kaapelitelevisioon tai suurempaan yhteisantennijärjestelmään, joten tarvitaan omat antennit ja tila antennivahvistinkaapille. Erikoistuneet antenniyrittäjät pystyvät näkyvyysmittareillaan mittaamaan antennille optimaalisen paikan, joten kannattaa käyttää heitä hyväksi antennimaston sijaintia päätettäessä.

Antennista signaali johdetaan antennikaapelia pitkin tähtipisteeseen, josta se jaetaan antennirasioihin eri puolille taloa. Antennipistorasia kannattaa sijoittaa jokaiseen huoneeseen, jolloin televisiota voi seurata keittiöaskareiden tai aamupalan aikana.

Satelliittiantennin koko määräytyy sen perusteella, mistä satelliitista vastaanotto tapahtuu. Lisäksi satelliittiantennin kokoon vaikuttaa rakennuksen maantieteellinen sijainti. Etelä- ja Länsi-Suomessa riittää usein pienempi antenni kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Satelliittiantennia valittaessa on syytä kiinnittää huomiota antennin teknisten ominaisuuksien lisäksi myös heijastimen eli lautasen väriin.

Värin tulisi sopia ympäristön kanssa yhteen mahdollisimman vähän maisemaa häiriten. Esim. keskiharmaa tai kuusenvihreä voivat monesti olla sopivampia värejä kuin valkoinen.

Televisio, puhelin ja datayhteydet

Nykyaikaisissa järjestelmissä kodin antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan rasiaan.
Nykyaikaisissa järjestelmissä kodin antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan rasiaan.

Tänä päivänä mökilläkin katsotaan televisiota. Myös netissä surffailu- ja sähköpostin lukemismahdollisuus ovat yhä useammin mökkiläisen toivelistalla.

Nykyaikaisissa järjestelmissä tv-antenni-, data- ja puhelinverkko on yhdistetty samaan kaapelointiin ja yhteen ainoaan pistorasiaan, jonka käyttötarkoitusta voidaan helposti muuttaa jälkikäteen ristikytkentäkeskuksesta. Antennipistorasioita kannattaakin sijoittaa mökin jokaiseen huoneeseen.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201111_28592.jpg
Vesikatto - sadevesijärjestelmät
Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Räystäiden tekeminen riittävän ulkoneviksi on suositeltavaa seinärakenteiden suojaamiseksi. Katto on suunniteltava ja rakennettava siten, että vesi poistuu katolta suunnitellulla tavalla rakennusta vahingoittamatta. Veden poistaminen katolta hoidetaan käyttäen tarvittaessa kattokaivoja tai räystäskouruja ja syöksytorvia.
20239_83163.jpg
Harkitsetko kylpyhuone­remonttia? Hanki nano­pinnoituk­sella lisää käyttöikää
Haluatko eroon likaantuneista saumoista, kalkkitahroista tai pinttyneestä liasta? Tai unelmoitko muuten vain viihtyisämmästä kylpyhuoneesta? Unohda kalliit remontit – Nanoksi-180™- nanopinnoitus uudistaa tilojen pinnat vain päivässä tai parissa!Siinä missä kylpyhuoneremontti tarkoittaa yleensä vanhojen materiaalien korvaamista uusilla, nanopinnoituksella voidaan uudistaa vanhaa. Palvelu mahdollistaa vanhojen materiaalien elinkaaren pidentämisen ja samalla ekologisemman vaihtoehdon kylpyhuoneen ilmeen päivitykselle. Tämän lisäksi nanopinnoitus tarjoaa lukuisia muita hyötyjä kuten helpompaa siivottavuutta ja pienempää kosteuskuormaa.
20089_13140.jpg
Toimitusjohtajan kynästä: Huomennakin on huominen
Viimeisten kuukausien aikana meitä ei ole hemmoteltu hyvillä talousuutisilla. Metsäteollisuuden osittainen alasajo ja Yhdysvaltojen subprime-kriisi ovat keränneet pääotsikot. Subprime-kriisin kautta vaikutukset ovat laajentuneet myös suomalaisiin ja Suomessa toimiviin ulkomaisiin pankkeihin.
201911_61096.jpg
Mitä on älyilmanvaihto? - Terveellisyyttä ja energiansäästöä
Tutkimusten mukaan ilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi ihmisten jaksamiseen ja terveydentilaan. Huonolaatuinen ilma aiheuttaa mm. väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Pahimmillaan se voi jopa vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Asunnon sisällä riittämätön ja tasapainoton ilmanvaihto voi johtaa kosteusarvojen kohoamiseen ja synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille.
20084_10486.jpg
Suomalainen muotoilu
Suomalainen muotoilu on maailmalla tunnettu käsite, joka erottuu selkeästi massatuotannosta markkinoilla. Kansainvälisesti arvostetuksi ja halutuksi se on tullut vuosikymmenien määrätietoisella työllä. Myös meillä kotimaassa arvostus on korkealla – toisin kuin monessa muussa maassa, muotoilu mielletään Suomessa osaksi kulttuuria ja kansallista identiteettiämme.Suomalainen muotoilu on sitoutunut laatuun ja jatkuvuuteen. Sen keskeinen voimavara on aina ollut joustava poikkitaiteellisuus. Esimerkiksi tunnetut suomalaiset lasisuunnittelijat valmistuivat taideteollisesta korkeakoulusta huonekalupiirtäjiksi, koristekuvanveistäjiksi tai graafisiksi suunnittelijoiksi.
20092_15220.jpg
Tulisijatutkimuksen tulokset
Rakentaja.fi-sivustolla toteutettuun tulisijatutkimukseen osallistui 1661 vastaajaa, mikä kertoo tulisijan kiinnostavan suomalaisia. Vastaajista 45 % oli jo toteuttanut tulisijan hankinnan ja 55 %:lla hankinta tapahtuu kuluvan vuoden aikana tai myöhemmin.Tutkimuksessa kävi ilmi, että yleisimmin koteihin valitaan varaava takka ja toiseksi yleisin tulisijatyyppi on takkaleivinuuni.Suosituin tulisijan rakennustapa on tiilestä paikalla muuraaminen. Rakentajista 56 % on toteuttanut tai toteuttaa paikalla muuratun tulisijan, joka on joko yksilöllinen tai tehtaan valmis malli. Remontoijista 53 % on toteuttanut tai toteuttaa tulisijan edellä mainitulla tavalla.Tulisijojen lopullisen pintamateriaalin eli näkyvän pinnan osalta rapattu/tasoitettu pinta ja vuolukivi olivat yleisimmät vaihtoehdot ja yhteensä muodostavat yli puolet vastaajien valinnoista. Merkittävin muutos jo toteutettujen tulisijojen ja tulevien valintojen kohdalla on puhtaaksimuurattujen, tiilipintaisten tulisijojen osuuden väheneminen ja pinnaltaan rapattujen/tasoitettujen tulisijojen määrän lisääntyminen. Perinteinen tiilitulisija saa siis yhä useammin pintaansa rappauksen tai tasoituksen, vaikka tiilipintaisilla tulisijoilla onkin oma vankka kannattajakuntansa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton