• Etusivu
  • Talo

Toimitusjohtajan kynästä: Huomennakin on huominen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.09.2008
20089_13140.jpg

Viimeisten kuukausien aikana meitä ei ole hemmoteltu hyvillä talousuutisilla. Metsäteollisuuden osittainen alasajo ja Yhdysvaltojen subprime-kriisi ovat keränneet pääotsikot. Subprime-kriisin kautta vaikutukset ovat laajentuneet myös suomalaisiin ja Suomessa toimiviin ulkomaisiin pankkeihin.

Korot edelleen kohtuullisia, muutama vuosi sitten poikkeuksellisen alhaisia

On muistettava, että asuntolainan korkojen ollessa marginaaleineen 5,5 % tasolla, ovat korot historiallisesti edelleen kohtuullisia. Korot eivät globaalin taloustilanteen vuoksi nouse lähivuosina, sillä inflaatio tulee ensi vuonna taittumaan euroalueella kolmeen pronsenttiin, jopa alle. Inflaatiota hidastaa öljyn ja raaka-aineiden hinnan alenemisesta sekä kulutuksen kasvun vähenemisestä johtuva koveneva kilpailu. Asuntoluottojen korot ovat seuranneet normaalissa tilanteessa noin kaksi prosenttiyksikköä inflaatioprosentin yläpuolella. Kriisitilanteissa ero kasvaa hiukan suuremmaksi.

Pankkikilpailua on myös huomenna

Viime päivinä on puhuttu uudesta pykälästä, joka mahdollistaisi pankkien nostavan asuntolainojen pankkikohtaista korkomarginaalia yksipuolisesti. Asiasta on kerrottu tiedotusvälineissä enemmän tai vähemmän sekavasti, mutta lyhykäisyydessään kyse on seuraavasta:

  • Koron nostomahdollisuus koskee ainoastaan uusia asuntolainoja, ja pankin on ilmoitettava koron nostosta kolme kuukautta ennen sitä. Esimerkiksi Yhdysvaltojen finanssikriisin kaltaisessa tilanteessa kolme kuukautta on pankille pitkä aika!
  • Koron nosto on mahdollista ainoastaan, jos pankin vakavaraisuus on uhattuna.
  • Koron nostomahdollisuus korvaa vanhan pykälän, missä pankki voi kriisitilanteessa sanoa luoton irti.

Summa summarum: Spekuloitu korkojen nostaminen pankin tilanteen korjaamiseksi, ilman todellista kriisitilannetta, tuntuu kaukaa haetulta, koska

kaikki pankit

eivät kuitenkaan lähtisi siihen mukaan. Korottajapankille tästä koituisi valtaisa asiakaspako. Pankkimme tarvitsevat edelleen meitä normaaleja suomalaisia, jotka haluavat ostaa asunnon tai joilla on asunnon kehittämistarve, pankithan ovat meitä varten. Meistä, hyvin asiamme hoitavista yhteiskunnan rakentajista, pankit tulevat kilpailemaan myös jatkossa.

Nyt on hyvä hetki laittaa hankkeet liikkeelle

Uutisointi on pelottanut osan myös taloudellisesti terveellä pohjalla olevista perheistä jäädyttämään hankkeitaan. Kun sinulla on tarve uuteen asuntoon tai remonttiin, aloita hankkeen valmistelu nyt. Pankkien ovet eivät suinkaan viuhu tiukkaan tahtiin sisäänpäin. Kierrä kaikki pankit, kilpailuta ne ja pyydä tarjous. Löydät varmasti pankin, joka tarjoaa sinulle hyvin kohtuulliset kokonaisehdot – ilman korotettuja marginaaleja. Laita hommat vireille NYT, vaikka aloittaisitkin itse hankkeen esim. ensi keväänä.

Rakennustarvikkeet ja rakennustyö halpenevat ensi kevääseen mennessä

Hankemäärien vähentyessä kilpailu tulee pudottamaan niin rakennustarvikkeiden kuin myös rakennustyön hintoja – näin toimii markkinatalous. Nyt on kilpailuttajan paikka. Kun ostat, osta yritykseltä, jolla on talous kunnossa. Se ei välttämättä tiedä kaikista alhaisinta hintaa, mutta varman lopputuloksen. Tässä suhteessa on hyvä suositella kaikkia Rakentaja.fi-yhteistyöyrityksiä.

Katsotaanpa peiliin. Suurimmalla osalla meistä suomalaisista asiat ovat synkistä talousuutisista huolimatta paremmin kuin koskaan ennen. Siispä suupielet ylöspäin - huomennakin on huominen!

Suorakanava Oy:n toimitusjohtaja Hannu Myöhänen

Kokemusta rakentamisesta 30 vuoden ajalta eri näkökulmista; rakennustyön tekijänä, talokauppiaana, urakoitsijana sekä viimeiset 21 vuotta nykyisessä tehtävässään.

20089_13139.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78266.jpg
Onko jätevesijärjestelmän hankinta edessä?
Jätevesiasetuksen tarkoituksena on toimia ympäristömme hyväksi. Parantamalla haja-asutusalueiden jätevesihuoltoa voidaan vaikuttaa vesien rehevöitymiseen sekä pienentää asuinympäristölle aiheutuvia haittoja. Tiukemmat määräykset koskevat kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin päässä vesistöstä tai muuten herkästä alueesta. Kunnollisen jätevesijärjestelmän valintaan kannattaakin käyttää aikaa ja ottaa ammattilaiset avuksi. Ennen ostopäätöstä kannattaa vertailla jätevesijärjestelmien toimittajia sekä tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin.
201511_44858.jpg
Ilmanvaihtoputkisto, joka pienentää energiankulutusta
Ilmanvaihto on yksi talon suurimmista energiankuluttajista ja poistoilman lämmön talteenotto on tehokas tapa säästää energiaa. Paljon puhuttu lämmön talteenoton vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon poistoilman lämpöenergiasta voidaan hyödyntää sisään tulevan ilman lämmittämiseen. Ilmanvaihdon todelliseen energiankulutukseen vaikuttaa käytännössä moni muukin asia, joita ei E-lukulaskennassa huomioida lainkaan.Jotta ilmanvaihtolaitteen lämmön talteenotto toimii tarkoitetulla tavalla, poistoilma pitää tuoda ilmanvaihtolaitteelle luonnollisesti lämpimänä. Mikäli poistoilma jäähtyy ullakolle asennetuissa kanavissa, se huonontaa lämmön talteenoton toimintaa. Jos ilma jäähtyy poistoilmakanavassa keskimäärin yhdellä asteella, ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhde huononee noin neljä prosenttiyksikköä. Hyvinkin eristetyissä kanavissa jäähtymä ullakolla voi olla useita asteita. Toisaalta kesäkuumalla ilma myös lämpenee kuumalle ullakolle asennetuissa kanavissa eristeistä huolimatta.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
200810_13501.jpg
Turvallinen käyttövesijärjestelmä
Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain Suomessa vesivahinkokorvauksia liki 100 miljoonan euron arvosta. Rakentaja tekeekin käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmää valitessaan tärkeän ratkaisun. Liian usein "järjestelmä" kootaan yhteen sopimattomista osista. Vaurioiden korjaaminen on yleensä vaivalloista ja kallista.
200611_670.jpg
Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
20081_7962.jpg
Lue väreistä Suomalainen koti -sisustuskirjasta
Värimaailma tuntee käsitteet värispektri ja väriympyrä. Yksinkertaistettuna kysymyksessä on perusvärit ja näiden yhdistelmät, jonka ketjun toisessa päässä ovat väritehtaiden värikartat, jotka kattavat tuhansia ja taas tuhansia eri sävyjä. Kodin värimaailmaa pohdittaessa ei mennä kuitenkaan vielä tälle tasolle vaan puhutaan valkoisesta, punaisesta , sinisestä ja myös musta-valkoisesta, vaaleanvihreästä, sinivihreästä ja tummanpunaisesta.Värit voidaan rinnastaa myös luontoon, tuttuihin materiaaleihin ja yleensäkin johonkin, joka antaa heti kuvan, mistä on suurin piirtein kysymys. Tällöin väriä verrataan esimerkiksi hiekkaan, sinappiin, kittiin, usvaan, mereen tai grafiittiin. Yhtä lailla vertaus löytyy kermanvalkoisesta, ruusunpunaisesta, sitruunankeltaisesta, havunvihreästä ja taivaansinisestä. Väreillä on vaalean-, keski- ja tummasävyn lisäksi myös lukuisia eri sävyn syvyyttä kuvaavia ilmaisuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton