• Etusivu
  • Talo

Täydelliset järjestelmät antavat turvallisuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.04.2009
200810_13501.jpg

Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain Suomessa vesivahinkokorvauksia liki 100 miljoonan euron arvosta. Rakentaja tekeekin käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmää valitessaan tärkeän ratkaisun. Liian usein "järjestelmä" kootaan yhteen sopimattomista osista. Vaurioiden korjaaminen on yleensä vaivalloista ja kallista.

Vesivahinkojen syyt


Tyypillisiä vesivahinkojen syitä ovat suunnitteluvirheet, huolimaton asennustyö, metalliputkien syöpyminen sekä pakkasen aiheuttamat vauriot. Nämä ovat vältettävissä ammattilaisten käytöllä ja moderneilla täydellisesti yhteensopivilla järjestelmillä. Rakennusmääräykset edellyttävät vaihtokelpoisia käyttövesiratkaisuja, joissa mahdollinen vuoto ei tunkeudu rakenteisiin, vaan se voidaan johtaa näkyviin.

Lisätietoa käyttövesijärjestelmästä...

Yhtenäinen käyttövesijärjestelmä


- Käyttövesijärjestelmä vaikuttaa sekä veden laatuun että kosteusturvallisuuteen. Käyttövesiverkoston tulisi olla yhtenäinen järjestelmä, jonka osat sopivat yhteen ja muodostavat kauttaaltaan vesitiiviin kokonaisuuden. - Rakenteisiin upotettavissa Uponor-käyttövesijärjestelmissä virtausputket on asennettu suojaputkeen, joka estää mahdollisen vuotoveden joutumisen rakenteisiin. Uponor-komposiittiputkeen perustuva ratkaisu asennetaan rakenteiden päälle. Tätä ratkaisua käytetään yleisesti saneerauksessa.

Terveellinen ja turvallinen pex-materiaali


Järjestelmän osien tehdasvalmisteisuus on etu. Hankalissa työmaaolosuhteissa tehtävän työn aiheuttamien virheiden vaara vähenee. Tästä syystä tehdasvalmisteiset jakotukkikaapit komponentteineen ovat luotettava ratkaisu. Uponorin käyttövesijärjestelmien materiaalina on kierrätettävä ja ympäristöystävällinen pex-materiaali. Putket ovat kevyitä, lujia ja joustavia. Korroosiovaurioiden vaaraa ei ole. Veteen ei liukene maku- tai terveyshaittoja aiheuttavia epäpuhtauksia. Rakentamisvaiheen paloturvallisuus lisääntyy, koska tulitöitä ei jouduta tekemään.

200810_13502.jpg
  1. Vuotosuojattu jakotukkikaappi, jossa on avattavat reikäaihiot putkiläpivienneille.
  2. Tiivisteelliset läpivientiholkit suojaputkien liittämiseksi vesitiiviisti jakotukkikaappiin.
  3. Ylivuotoputki, joka johtaa mahdollisen vuotoveden lattiakaivolliseen tilaan.
  4. Kylmän ja lämpimän veden jakojohdot tiiviiden suojaputkien sisällä.
  5. Kytkentäjohdot tiiviiden suojaputkien sisällä.
  6. Virtausputkien liitokset luotettavasti ja nopeasti Q&E-liittimillä.
  7. Hanakulmarasiassa tiivis liitäntä suojaputkelle.
  8. Hanakulmarasian tiivistelaippa liittyy vesitiiviisti seinän vedeneristykseen.

Jäätymisvauriot estettävissä


Jäätyneiden putkien sulattelu ja mittareiden vaihto aiheuttaa harmia ja rahan menoa. Usein putkien jäätyminen rikkoo myös muita vesijohtoverkoston laitteita. Rakennuksen ulkopuolisena lämpö- ja vesijohtona käytettävä lämmitettävä Uponor Ecoflex Supra estää vesi- ja lämpöjohtojen jäätymisen.

Mantle estää jäätymisen läpivienneissä

200810_13503.jpg

Vesijohtojen jäätyminen tapahtuu usein perustusten läpivienneissä tai alituksissa, lattian tai seinän läpivienneissä tai ullakkotiloissa. Uponor Mantle - suojaputki suojaa tällaisissa kohteissa. Asentamisen kustannukset ovat vain murto-osa sulattamisen aiheuttamista vaivoista ja kustannuksista. Suojaputki sopii vanhoihinkin rakennuksiin, sillä se voidaan asentaa ongelmille herkiksi osoittautuneisiin paikkoihin helposti myös jälkiasennuksena.

Tutustu tarkemmin Mantleen...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

10_P_118868_1.jpg
Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen."Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa", Niina Kilpelä sanoo.Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.Esteetön rakennus ja ympäristö (pdf)Tilaa painettu opas (Rakennustieto Oy)
20142_37913.jpg
Keittiöremontissa koko keittiö sai uuden ilmeen
Projekti käynnistyi, kun asiakas Pertti Leinonen otti yhteyttä K-rauta Lanternan asennuspalveluun maaliskuussa 2013. Huhtikuun alussa rautakaupan asennuspäällikkö kävi kohteessa ottamassa mitat ja lähdettiin rakentamaan työpakettia toiveiden perusteella. Petra-keittiömyynnin Virpi Järviselle kohde tuli huhtikuun puolessa välissä.
20179_50203.jpg
Pielinen-mallisto: uudet kiertoilmatakat
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta. Näitä kiertoilmatakkoja on saatavilla kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla. Näissä minimalistisen moderneissa takoissa on vaihtoehtoina kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku. Samalla ilmeikäs vuolukivi saa uuden kameleonttimaisen tulkinnan: Nobilen.
20083_9872.jpg
TERCA -runko- ja väliseinätiilet
Perinteisesti väliseinät on tehty kevytrakenteisina ajatellen vain asentamisen helppoutta, eikä sen enempää tulevaa asumisviihtyvyyttä. Kotitalouksien jatkuvasti lisääntynyt viihde- ja kodinkoneiden määrä aiheuttaa kuitenkin lisääntyvää melua, joka useimmiten on ns. matalataajuuksista ääntä. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää ottaa jo suunnitteluvaiheessa huomioon, miten kyseiset asiat käytännössä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla.Yksi erinomainen tapa on tehdä väliseinät tiilirakenteisina. Massiivisena rakenneratkaisuna tiili vähentää matalien äänien synnyttämää värähtelyä ja samalla luo parempaa asumisviihtyvyyttä. Jokainen perheenjäsen voi näin harrastaa rauhassa juuri niitä asioita, jotka kullekin ovat mieluisia, muita samassa taloudessa asuvia häiritsemättä. Toki huoneiden tiiveydelläkin on merkitystä, mutta rakenteellinen melu saadaan näin pienentymään oleellisesti.Lisätietoa TERCA tiilitalosta...
20095_16578.jpg
Mitä pihan suunnittelu ja toteutus maksavat?
Pihan teko jää uudisrakentamisessa yleensä viimeiseksi. Siinä vaiheessa saattaa olla budjetti jo käytetty, vaikka suunnitelmissa vielä olisi pihagrillin tai kylpytynnyrin hankinta. Samoin saattaa käydä remontoinnissa. Muuten kiinteistö on laitettu kuntoon, mutta loppusilaus on jäänyt vaiheeseen pihan osalta.
201810_55271.jpg
Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen kylpyhuoneremontin
Kylpyhuone ja remontti ovat sanat, jotka yhdessä herättävät suuria tunteita. Kuohut saa käännettyä myönteisiksi, kun antaa aikaa suunnittelulle ja tarttuu vasta sitten toimeen. Kylpyhuoneremonttiin voi suhtautua kuin luovaan seikkailuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton