• Etusivu
  • Talo

Suomalainen muotoilu erottuu kansainvälisillä markkinoilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.04.2008
20084_10486.jpg

Suomalainen muotoilu on maailmalla tunnettu käsite, joka erottuu selkeästi massatuotannosta markkinoilla. Kansainvälisesti arvostetuksi ja halutuksi se on tullut vuosikymmenien määrätietoisella työllä. Myös meillä kotimaassa arvostus on korkealla – toisin kuin monessa muussa maassa, muotoilu mielletään Suomessa osaksi kulttuuria ja kansallista identiteettiämme.

Suomalainen muotoilu on sitoutunut laatuun ja jatkuvuuteen. Sen keskeinen voimavara on aina ollut joustava poikkitaiteellisuus. Esimerkiksi tunnetut suomalaiset lasisuunnittelijat valmistuivat taideteollisesta korkeakoulusta huonekalupiirtäjiksi, koristekuvanveistäjiksi tai graafisiksi suunnittelijoiksi.

20084_10487.jpg

Suomalaisen muotoilun tarina alkoi jo ennen sotia. Taideteollisuus omaksui sen kansallisen tehtävän ja latauksen, joka oli vuosisadan vaihteessa kuulunut kuvataiteille. Taideteollisuuden omaksuman ennakkoluulottomuuden ansiosta modernismi tuli Suomeen ns. "kyökin kautta", kauniiden arkiesineiden tuomana.

Suomalaiselle muotoilulle ominaista on funktionaalisuus ja yksinkertainen tyylikkyys, joka yhdistää sen myös moderniin ja pelkistettyyn skandinaaviseen muotoiluun. Suomalaisella muotoilulla onkin aina ollut vahva yhteys muihin pohjoismaihin. Erityisesti 1950-luvulla voimakas taideteollisuus ja maailmalla menestyvä muotoilu nähtiin nimenomaan Suomen siteenä länsimaihin.

Selkeitä linjoja ja innovatiivisuutta

Suomalaisen muotoilun menestystarinaa vauhdittivat 1950- ja 1960-luvuilla jälleenrakennuksen, teollisuuden voimakkaan kehittymisen, kaupungistumisen ja elintason nousun luomat kasvavat kotimarkkinat.

Menestys perustui osaltaan myös ruotsalaiseen "kaunis arkitavara" käsitteeseen, joka syntyi vuosisadan alkupuoliskolla ja joka tarkoitti ihmisen hyvinvoinnin asettamista etusijalle ja esineiden näkemistä ihmisen palvelijoina. Kaunis arkitavara auttoi ihmistä luomaan ympärilleen viihtyisän kodin keskelle pohjolan kylmiä ja pimeitä luonnonolosuhteita.

Luonnon mystiikka ja luonnonmateriaalien korostaminen hallitsee sekä uudempaa että vanhempaa suomalaista muotoilua. Myös teknisten ratkaisujen pelkistyneisyys ja visuaalisten keinojen säästeliäs käyttö ovat keskeisiä piirteitä. Suomalaisen muotoilun oivaltavuus lähtee yksinkertaisuudesta, hallitusta värimaailmasta ja luonnonläheisyydestä. Usein mukana on myös iloa ja lapsenomaista leikkimielisyyttä. Perinteisen selkeälinjaisen muotoilun ohella käytettävyys, tuotteiden innovatiivisuus ja kokeelliset konseptit ovat tänä päivänä suomalaisten muotoilijoiden merkittäviä valtteja kansainvälisessä kilpailussa.

20084_10488.jpg
Artikkelin teksti on Suomalainen koti -sisustuskirjasta vuodelta 2007.
Tutustu Suomalainen koti -sisustuskirjaan...
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20173_48728.jpg
Turvallista lukitusta ja joustavaa ovien avaamista
Yale Doorman on elektroninen lukko kotien ulko-ovien lukintaan. Älylukko mahdollistaa oven avaamisen neljällä eri tavalla. Voit itse valita toimiiko lukkosi pääsykoodilla, kaukoavaimella, älypuhelimella vain avainperänmallisella kulkutunnisteella.Älylukko helpottaa arkea. Automaattinen lukintatoiminto lukitsee oven välittömästi sen suljettuasi ja varmistaa, että kotisi on aina turvassa oletpa sitten kotona tai poissa. Kadonnut kulkutunniste voidaan poistaa välittömästi, jolloin turvallisuus säilyy ja voit unohtaa kadonneen kulkutunnisteen aiheuttaman epävarmuuden ja huolen sen joutumisesta vieraisiin käsiin.
20225_78116.jpg
Näin siivoat mökillä oikein - siivousvinkkejä talvikauden jälkeen
Näin siivoat mökillä oikein - siivousvinkkejä talvikauden jälkeenMonet mökinomistajat suunnittelevat mökin kevätsiivousta ilmojen jälleen lämmettyä. Mökkeilijöiden ohjelmassa on sisä- ja ulkotilojen siivousta sekä puiden pilkkomista. Näissä arkiaskareissa kannattaa kiinnittää huomiota myyräkuumeelta suojautumiseen. Ihmisiin virus tarttuu yleensä hengitysteitse, kun metsämyyrän ulostetta tai virtsaa sekoittuu siivouspölyn mukana hengitysilmaan. Thl:n mukaan suojautuminen mökin talvisiivouksessa tehokkaalla hengityssuojaimella on tehokasta ja perusteltua.Siivotessa ilmaan pääsee runsaasti pölyä jolloin suojaimen käyttö on erityisen tärkeää. Jos jätöksiä alkaa putsaamaan perinteisellä pölyimurilla, niin jätöksissä olevat virukset tulevat pölynimurien suodattimien läpi ja ne johtuvat hengitysilmaan tavallisen imurin poistoilmapuhalluksen takia. Mikäli mökillä on keskuspölynimuri, haitallinen pöly ohjataan pois hengitetystä huoneilmasta ja vastaavaa riskiä ei ole.
202112_73947.jpg
Nuohoojalle turvallinen reitti savupiipulle
Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.Kattoturvatuotteet on tarkoitettu estämään onnettomuuksia ja tekemään katolla liikkumisen turvalliseksi. Niiden tulee olla rakenteeltaan tukevia sekä kestäviä ja niiden tulee läpäistä vaativat testit.Katolla liikkumisen turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Yleisin vieras katolla on nuohooja, mutta myös antenniasentaja tai ilmanvaihtolaitteen huoltaja voi käydä siellä aina silloin tällöin. Ilman kunnossa olevia kattoturvatuotteita ammattilaiset voivat kieltäytyä menemästä katolle.
20164_46342.jpg
Viisi vinkkiä takan valintaan
Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.
20225_78459.jpg
Konevuokraamo luotettavana yhteistyökumppanina
Kallioinen ei halua olla pelkkä konevuokraamo vaan asiakkaidensa arvostama yhteistyökumppani. Kallioinen Yhtiöihin kuuluu neljä erillistä yritystä, joiden liiketoiminnat tukevat toisiaan: ajoneuvonosturivuokraus, rakennuskonevuokraus, infrarakentaminen ja kiinteistövuokraus. Kaikkien toiminnassa toteutuu henkilöstön itse määrittelemät arvot: luotettavuus, kunnioitus ja yhteistyö.
20191_56031.jpg
Asuntomessujen 2018 parhaat on valittu. Astu sisään katsomaan
Vuoden 2018 Asuntomessut järjestettiin Porissa 6.7.-5.8.2018. Asuntomessujen teemana oli asuminen läpi ihmiselämän.Alueelle rakentui 28 pientaloa, 1 korjausrakentamiskohde, 1 rivitalo, palvelutalo sekä päiväkoti. Yhteensä messuilla pääsi tutustumaan asumiseen 34 messukohteeseen.Asuntomessukävijöillä oli mahdollisuus äänestää suosikkiaan Paras talo-, Paras piha- ja Paras sisustus -äänestyksessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton