• Etusivu
  • Talo

VTT:ltä suojautumissuositukset palokohteiden saneeraajille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.09.2008
40_P_22017.jpg

VTT on selvittänyt palokohteiden savu-, noki- ja kemikaalijäämien vaikutuksia työturvallisuuteen ja laatinut suojautumissuositukset palokohteiden saneeraajille. Tutkimus suoritettiin Työsuojelurahaston tuella yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Tutkimustulokset osoittivat todeksi arvelut siitä, että palon jälkeen palokohteessa työskentelevät ja vierailevat ihmiset voivat altistua syöpävaarallisille yhdisteille, vaikka huoneistossa olisi suoritettu asianmukainen jälkituuletus. Erityisen tärkeää suojautumisessa on asianmukaisen hengityksensuojaimen käyttö.

Työssä tutkittiin palosaneeraajien altistumista terveydelle haitallisille yhdisteille. Laboratorio-olosuhteissa toteutettiin kaksi mahdollisimman samankaltaista asuntopaloa jäljittelevää palokoetta, joiden jälkeen poltetut tilat saneerattiin normaaleja palosaneerausmenetelmiä käyttäen. Ensimmäinen palo jälkisiivottiin hankkeessa mukana olevien palosaneerausyritysten normaalia suojautumistasoa käyttäen. Toisen palon jälkisiivouksessa käytettiin parannettua, työsuorituksen kannalta tarkoituksenmukaista suojautumistekniikkaa. Saneeraustyön aikana suoritettiin hengitystie-, iho- ja kokonaisaltistumismittauksia.

Tutkimustulokset osoittivat, että palon jälkeen palokohteessa työskentelevät ja oleskelevat ihmiset voivat huoneistossa tehdystä asianmukaisesta jälkituuletuksesta huolimatta altistua syöpävaarallisille polysyklisille aromaattisille hiilivedyille eli ns. PAH-yhdisteille. Mitä aiemmin palon jälkeen kohteeseen mennään, sitä tärkeämpää on hengityssuojaimen käyttö.

Hiukkas- ja höyrymäisten PAH-yhdisteiden havaittiin altistavan myös ihon kautta. Käsien kautta tulevan altistumisen vähentämiseksi suojakäsineiden käyttö saneeraustyössä on ehdottoman tarpeellista. Tämän lisäksi käsien pesulla voidaan vähentää altistumista ja käsien kautta välittyvää kontaminaatiota. Lyhytaikahaalarin käytön ei näissä kokeissa havaittu vähentävän koko kehon kautta tapahtuvaa ihoaltistumista, mutta sillä voidaan estää vaatteiden nokeentuminen. Vaatteissa siirtyvien epäpuhtauksien kontaminaatiovaikutukselle voivat altistua paitsi saneeraajat itse myös ulkopuoliset henkilöt.

VTT suosittelee tulosten perusteella saneeraajille puhaltimella varustettua hengityksensuojainta, jossa on A2P3-luokan suodatin. Keho tulee suojata vähintään puuvillaisella pitkähihaisella ja -lahkeisella suojahaalarilla tai lyhytaikahaalarilla kontaminaatioriskin vähentämiseksi. Korvien suojaamiseksi hengityksensuojaimen kasvonsuojaimessa tai haalarissa tulisi olla huppu. Kädet on syytä suojata kuivatyövaiheessa tiiviillä käsineillä, jotka estävät noen pääsyn käsineiden sisään, ja märkätyövaiheessa kemikaalikäsineillä, jotka suojaavat pesuaineilta ja pesuveteen liuenneilta epäpuhtauksilta.

VTT:n yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa tekemä selvitys on tiettävästi ensimmäinen tutkimus Suomessa, jossa tarkastellaan palosaneeraustyöntekijöiden altistumista. Myöskään suojautumissuositusta ei ole aiemmin ollut käytettävissä. Suosituksen käyttöönotto riippuu alan järjestöistä ja yrityksistä

Kaksivaiheinen hanke jatkuu toisella osalla, jonka yhtenä tavoitteena on todentaa laboratoriokokeiden tulosten pätevyys todellisissa palokohteissa. Jatko-osassa tehdään myös altistumismittauksia, jotka painottuvat ajankohtaan ennen saneerausta, jolloin palopaikalla työskentelevät mm. pelastusviranomaiset, palonsyyntutkijat ja vakuutustarkastajat. Saatavan lisätiedon pohjalta tarkennetaan ja täydennetään suojautumissuosituksia ja laaditaan suojautumisopas. Oppaasta ilmenee, miten palopaikoilla palon jälkeen työskentelevien ja vierailevien ihmisten tulee työtehtävissään asianmukaisesti suojautua haitallisilta yhdisteiltä. Suojautumisopasta voivat hyödyntää mm. pelastuslaitokset, JVT-alan yritykset, vahinkotarkastajat ja työterveysorganisaatiot työturvallisuuden varmistamisessa, työhön ohjauksessa, opetuksessa ja koulutuksessa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200812_14373.jpg
Seurantakohteen sisustussuunnittelu aloitettu
Ennen palaveriaUuden talon suunnittelun eri vaiheissa sisustussuunnittelijalta kysyttiin alustavia ehdotuksia ja näkemyksiä mm. värimaailmasta ilmansuunnat huomioiden, tietyn tyylisistä kalusteista, niiden valmistajista, ominaisuuksista, mittasuhteista, vaatimastaan tilasta ja sijoittelusta sekä kommentteja pohjapiirustuksesta, tilojen toimivuudesta, ovi- ja komeroratkaisuista sekä aula- ja parvekenurkkauksista.
201710_50610.jpg
Ekohumlantie, Porvoo
Klassinen, kartanotyylinen omakotitalo, jonka harja-/mansardikatto sai modernin betonitiilikatteenKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen KattoCenter OyKesällä uudet omistajat saaneen tyylikkään, vuonna 1988 valmistuneen porvoolaistalon betonitiilikatto oli remontoitava, sillä sen aikanaan tavanomainen ratkaisu, muovinen aluskate, oli jo monin paikoin pahasti repeillyt. Vanhat Ormaxin Mahti -betonikattotiilet sen sijaan olivat vielä ehjät.
11_P_30225.jpg
Rudukselle voitto
Rakennusteollisuus RT:hen kuuluva Betoniteollisuus ry järjesti vuoden 2009 aikana jäsenilleen suunnatun työturvallisuuskilpailun, jonka voittajat on nyt valittu. Kilpailun tavoitteena oli saada alan yritykset kiinnittämään entistä enemmän huomiota työturvallisuuteen, ja siten ehkäistä tapaturmia ja sairastumisia. Kilpailu liittyy osana tavoitteeseen saada Suomeen maailman turvallisin betoniteollisuus vuoteen 2015 mennessä.
20162_45281.jpg
Louhinta- räjäytys- ja kaivosalan konsultoinnit ammattitaidolla
Kalliotekniikka Consulting Engineers tarjoaa louhinta- räjäytys- ja kaivosalan konsulttipalveluja 40 vuoden ja yli 7000 toimeksiannon kokemuksella. Toimialaan kuuluu mm. louhinta-, tiivistys- ja paalutustyömaiden tärinämittaukset, räjäytystöiden valvonta, ympäristöselvitykset, kiinteistökatselmukset, tarkkavaaitukset ja radonmittaukset. Kalliotekniikan kanssa säästät projektin kokonaiskustannuksissa, pysyt aikataulussa, suojaudut aiheettomilta syytöksiltä ja estät vahinkojen syntymisen.
202210_79687.jpg
Talvikauden voimaruokaa juureksista
Juurekset sopivat Pohjolan kylmään kauteen loistavasti, koska niistä saa lämpimän makuista, hellivää ruokaa. Juuresten pehmeisiin makuihin kannattaa tutustua vähin erin, yhteen kerrallaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Isännöinti- ja huoltotoimen organisointi
Toimenpiteet:Rakennus liitetään tilaajan olemassa olevaan isännöinti- ja huolto-toimeen.Vastuuhenkilöt:Isännöitsijä tai huollon johtajaDokumentit:Huolto-organisaatioHyväksyntä:Projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton