• Etusivu
  • Energia

Sähkölaskut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.12.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Miksi saan sähkölaskuja kahdelta eri yhtiöltä?

Sähkön toimitus koostuu kahdesta osasta, sähköenergiasta ja siirtopalvelusta. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa valitsemasi sähkönmyyjä. Sähkön siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Miksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä?

Talvella sähköä kuluu enemmän lämmitykseen ja valaistukseen. Talvella vietetään myös enemmän aikaa sisällä, joten sähkölaitteita käytetään muutenkin enemmän. Uudet etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat päivittäiset mittarien luennat ja näin ollenlaskutus voi perustua todelliseen sähkön käyttöön, minkä vuoksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä.

Mikä on arviolasku?

Arviolaskut perustuvat yleensä aiempien vuosien sähkön kulutukseen. Arviolaskulla sähkön kulutus laskutetaan arvioiden kulutuksen mukaan. Vuositasolla laskutus tasataan kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa. Etäluettavien sähkömittarien mahdollistaman todelliseen kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä osa sähköyhtiöistä on luopumassa arviolaskutuksesta.

Mikä on lukemalasku?

Arviolaskutuksessa laskutus tasataan tasauslaskulla kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa.

Maksanko liikaa, jos kulutan vähemmän kuin vuosikulutusarvioni?

Sähkövertailu.fi -palvelussa esitetty vuosikulutusarvio on vain arvio tulevan vuoden kulutuksesta. Maksat aina sähköstä kuluttamasi energiamäärän mukaisesti.

Jos sähkösi laskutetaan arviolaskulla, todellinen sähkön kulutus tarkastetaan vuosittain mittarin luennan yhteydessä. Jos vuosikulutusarvio on tällöin ollut todellista kulutusta suurempi, hyvitetään erotus tasauslaskulla. Vastaavasti arviota suurempi kulutus veloitetaan tasauslaskulla.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20086_11628.jpg
Yyterin Villat golfarille, motoristille ja lintubongarille
Yyterin VillatLoma-asuntomessujen oheiskohteena Yyterin dyynien läheisyydessä on kolme Kastelli-talojen Yyterin Villaa, jotka ovat alku 41 huvilan lomakylälle. Nämä kolme villaa ovat pohjaltaan samanlaisia. Alakerrassa on kaksi erillistä kahden hengen makuuhuonetta heti sisääntulon molemmin puolin. Valoisan korkean oleskelutilan yhteydessä on keittiö. Puustellin tammen väristen keittiökaappien pelkistetyn moderni linja pitkine vetimineen luo rauhallisen taustan. Pesuhuoneen ja saunan lisäksi on erillinen wc. Saunaan pääsee tyylikkään harmaan lasioven kautta. Vaaleat pyöristetyt lauteet voi koota pystyyn siivousta varten. Wc:n lavuaari on hauska kulmaratkaisu. Nukkumaparvelle johtavat kunnon portaat.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?
Kysymys:Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.Jotenkin tuntuu myös, että eteisen hehkulamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?
20091_14732.jpg
10 ilmanvaihtovinkkiä
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa kodin ilmanvaihtoon ja ilmanvaihtokoneen valintaan kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota, sillä se vaikuttaa suuresti sekä asumisviihtyvyyteen että energiakustannuksiin. Ohessa vinkkejä hyvän ilmanvaihtoratkaisun rakentamiseen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakentamispäätösesitys
Toimenpiteet:Urakkatarjousten käsittelyn ja rakentamisen edellytysten tarkastamisen jälkeen laaditaan esitys rakennustöiden käynnistämisestä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Esitys rakennustöiden käynnistämisestä.Hyväksyntä:Tilaaja
200710_7060.jpg
Kun vara-avainta olisi tarvittu..
Alla pari tositapahtumiin perustuvaa tarinaa, joissa vara-avaimesta olisi ollut enemmän kuin hyötyä. Kuinka monelta riidalta, säikähdykseltä ja epätoivon hetkeltä säästyisimmekään, jos vara-avaimet olisivat saatavilla avainboxissa. Ei suinkaan siellä kukkaruukun alla.. Jälkikäteen muisteltuna nämä ovat hyvinkin hauskoja tilanteita, mutta tapahtumahetkellä asianosaisia harvemmin naurattaa.Varaudu ajoissa ja osta avainboxi tästä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miten öljylämmittäjäkin voi säästää sähkölaskussaan 500 euroa vuodessa?
Äkkiseltään tuo ajatus tuntuu varmaan monen mielestä aika mahdottomalta, mutta perustuu kilpailutuksen aikana käytyihin keskusteluihin vaihtajien kanssa. Joku ajoittain epäilee, ettei laskuri voi toimia oikein, koska summa on liian suuri. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on ollut tilanne, jossa vanha sähkösopimus on solmittu toistaiseksi voimassa olevaksi yli 5 vuotta sitten. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintataso ei seuraa sähkön pörssihinnan kehitystä ainakaan kovin nopeasti. Nykyinen hintasi saattaa siis olla jopa 40 % kalliimpi kuin meneillään olevan kilpailutuksen määräaikaisen sopimuksen hinta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton