• Etusivu
  • Energia

Miten öljylämmittäjäkin voi säästää sähkölaskussaan 500 euroa vuodessa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.05.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Äkkiseltään tuo ajatus tuntuu varmaan monen mielestä aika mahdottomalta, mutta perustuu kilpailutuksen aikana käytyihin keskusteluihin vaihtajien kanssa. Joku ajoittain epäilee, ettei laskuri voi toimia oikein, koska summa on liian suuri. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on ollut tilanne, jossa vanha sähkösopimus on solmittu toistaiseksi voimassa olevaksi yli 5 vuotta sitten. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintataso ei seuraa sähkön pörssihinnan kehitystä ainakaan kovin nopeasti. Nykyinen hintasi saattaa siis olla jopa 40 % kalliimpi kuin meneillään olevan kilpailutuksen määräaikaisen sopimuksen hinta.

Muutama vinkki niille, jotka miettivät kannattaako sähkösopimusta kilpailuttaa:

- Jos sopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva ja yli 2 vuotta sitten tehty, tarkista säästösi
- Jos et muista edes, koska olet sopimuksen tehnyt, tarkista ihmeessä säästösi
- Jos määräaikainen sopimuksesi on päättymässä lähiaikana, se muuttuu sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevaksi, ellet uusi määräaikaista sopimusta. Tällöin hinta nousee.
- Jos olet aktiivinen sähkön hinnan seuraaja, pörssisähkö voi olla sinulle edullisin valinta tällä hetkellä. Harva meistä vaan on niin aktiivinen.
- Jos tarkistuksen jälkeen säästösi on varsin pieni, kannattaa miettiä, oletko tyytyväinen nykyisen yhtiösi toimintaan ja palveluihin. Nämäkin asiat voivat olla rahan arvoisia. Vaihtamalla ei aina parane.

Tiesitkö tämän?

- Jos kilpailutuksessa voittajien joukossa on nykyinen yhtiösi, se ei takaa sitä, että oma sähkön hintasi on vallitsevan hintatason mukainen. Tarjoushinta ei ole se hinta, jota itse parhaillaan maksat sähköstäsi.
- Voit tehdä uuden sopimuksen myös nykyisen yhtiösi kanssa, jos sopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva tai se päättyy asetetun aikarajan puitteissa, eli noin 2-3 kk:n sisällä.
- Huomioi myös, ettet voi kesken määräaikaisen sopimuskauden aikana vaihtaa sopimusta samankaan yhtiön kanssa. Sopimus on tehty sen aikaisen hintatason mukaisesti ja se yleensä vaikuttaa myös sähköyhtiön omaan hankintahintaan. Poikkeuksena on, jos olet sopimusvaiheessa "ostanut" vaihto-oikeuden sopimukseesi.

Kerronko myös muille?

- Lähtökohtaisesti kannattaa lähimpien kanssa keskustella, tietävätkö he, onko heidän sähkön hintansa ajan tasalla.
- Vanhempien sukulaisten puolesta voit heidän suostumuksellaan tehdä sähkösopimuksen heidän puolestaan, jos he eivät ole aktiivisia netin käyttäjiä itse.
- Parhaille kavereille kannattaa ilman muuta antaa vinkki.
- Älä kuitenkaan kerro naapurille, tekee vielä paremman ulkomaan matkan kuin itse olet suunnitellut.
- Äläkä kerro lankomiehelle, se kun muutenkin pröystäilee sillä uuden karhealla autollaan.
- Esimiehelle ei myöskään kannata kertoa, "se" tienaa niin hyvin. Eihän sitä huolita edes työpaikan lottoporukkaan.
- Jos kuitenkin päätät levittää tietoa kaikille, siinä on yksi hyvä puoli. Tulemme jatkossakin saamaan hyviä tai jopa parempia sähkötarjouksia, joista hyötyvät aikaa myöden kaikki.

Tarkista sähkötarjous tästä...

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20157_43931.jpg
Pölynimurien vertailututkimus käynnissä
Pölynimureihin on tullut pakolliseksi energiamerkintä, jonka ohjaa tuotekehitystä ja jonka avulla kuluttaja voi vertailla imureiden välisiä eroja imurointituloksessa, poistoilman puhtaudessa ja energiankulutuksessa. Energiamerkinnän tiedot perustuvat standardimittauksiin, joissa selvitetään imurin suorituskykyä mutta ei käyttöominaisuuksia. Työtehoseurassa meneillään olevassa testissä pölynimureita tarkastellaan erityisesti käyttöominaisuuksien ja käyttömukavuuden näkökulmasta.Työtehoseurassa meneillään olevassa pölynimureiden vertailutestissä on mukana 11 letkupölynimuria.Tulosten tarkastelussa hyödynnetään energiamerkin tietoja. Käytännön imurointitapahtumaa simuloivissa suorituskykykokeissa testataan niitä ominaisuuksia, joissa on aiempien testien aikana havaittu eroja. TTS:n testissä selvitetään muun muassa suuttimen imurointileveyttä, nurkkien ja seinänvierustojen imurointitulosta ja jäännöspölyn määrää.
20189_54818.jpg
Kuusi usein kysyttyä kysymystä hirsirakentamisesta
Vaikka hirsi on monille suomalaisille tuttu omakotitalon ja vapaa-ajan kodin rakennusmateriaali, kysymyksiä saattaa silti syntyä. Hongan asiantuntijat vastasivat yleisimpiin hirsitaloihin hirsirakentamiseen ja suunnitteluun liittyviin kysymyksiin.
20124_30636.jpg
Milloin ja miksi perustusten vedeneristys korjataan
Kun perustuksiin tehdään vedeneristys, sen tarkoituksena on estää rakenteeseen eri syistä pyrkivän veden tunkeutuminen.Korjaustoimenpiteisiin joudutaan, kun vanha eristys on vanhentunut tarpeeksi tai rakenteet ovat kostuneet johtaen jonkinasteiseen vaurioon tai eristys on vioittunut. Vaurioon voivat olla syynä puun juuret, maan kaato rakennukseen päin, perustuksen liikkuminen, halkeamat, routa, salaojan purkuputken jäätyminen tai salaojan rikkoutuminen. Lisäksi puutteellisen vedeneristyksen seurauksena vesi on saattanut nousta kapillaarisesti seinä- ja lattiarakenteisiin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT:ltä uusia toimintamalleja kiinteistöjen putkistokorjauksiin
VTT kehittää uusia toimintamalleja taloyhtiöiden viemäri- ja käyttövesiputkien korjauksiin ja linjasaneerausten hankintaan. Tekesin rahoittama hanke toteutetaan yhdessä alan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on myös, että palveluntarjoajat kehittävät ja pilotoivat tuotteitaan syntyvää kysyntää vastaavasti.
20164_46055.jpg
Näin kiinnität eri rakennuslevyihin
Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.Katso kiinnikevaihtoehdot
20114_25553.jpg
Kymmenen vinkkiä keittiön sisustukseen
Helposti ajatellaan, että keittiötä ei voi sisustaa muuten kuin täydellisellä remontilla. Onhan tuo kodin keskus toki kovalla kulutuksella, mutta hyvälaatuiset kiintokalusteet kestävät huolellisella käytöllä pitkään. Joskus niinkin pitkään, että keittiön yleisilmeeseen ehtii jo kyllästyä. Tai on muuten vaan vaihtelua vailla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton