• Etusivu
  • Tutkimus

Puuliitoksiin käytettävistä ruuveista löytyi puutteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.04.2018
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Puurakenteiden liitoksiin käytettävistä yleisruuveista löytyi puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä. Tuotteiden suoritustasoilmoituksista löytyi myös puutteellisuuksia. Tukes selvittää asiaa maahantuojien ja jakelijoiden kanssa.

Testeihin valittiin viiden eri valmistajan ruuvituotteita, joiden käyttökohde on kantavien ja ei-kantavien puurakenteiden ja -liitosten valmistaminen. Ruuvit oli valmistettu Euroopassa ja Aasiassa. Näytteet hankittiin rautakaupoista ja verkkokaupasta. Kaikki ruuvit oli CE-merkitty.

Testien tarkoituksena oli selvittää, täyttävätkö ruuvit niille valmistajan ilmoittamat suoritustasot sekä ruuveja koskevan standardin vaatimukset. Tuotteista testattiin ruuvien ulkomitat, myötömomentti, ulosvetolujuus, kannan läpivetolujuus, vetomurtokestävyys ja vääntömurtokestävyys. Standardin mukaan ruuvien suoritustasot voidaan ilmoittaa joko testien perusteella, tai laskennallisesti puurakenteita koskevan laskentastandardin EN 1995 perusteella.

Testien perusteella suurimmassa osassa ruuveista havaittiin puutteita, eivätkä niiden ominaisuudet vastanneet niistä annettuja tietoja. Geometrisessä tarkastelussa kaikkien viiden valmistajan ruuvien pituudesta ja paksuudesta löytyi pieniä alituksia. Neljän valmistajan ruuvit eivät vastanneet ulosvetolujuuden ja kannan läpivetolujuuden mittauksessa suoritustasoilmoituksessa annettuja lujuuksia. Näistä kahden valmistajan suoritustasoilmoituksessa ei ollut ilmoitettu, millä puun ominaistiheydellä valmistaja oli ruuvinsa testannut.

Tukes selvittää testauksessa ilmenneitä puutteita ruuvien maahantuojien ja jakelijoiden kanssa ja varmistaa, että korjaavilla toimenpiteillä ruuvit vastaavat suoritustasoilmoituksessa esitettyjä arvoja. Korjaavia toimenpiteitä tullaan seuraamaan uusintatestein.

Ruuvitestien tuloksien perusteella voidaan todeta, että jos ruuviliitoksen mitoitus perustuu pelkästään ruuvivalmistajan ilmoittamiin suoritustasoihin, niin liitos kokonaisuudessaan ei täytä sille suunniteltua lujuutta.

CE-merkittyjen yleisruuvien käyttö kantavissa rakenteissa

Kantavissa rakenteissa käytettäviä ruuveja koskee harmonisoitu eurooppalainen standardi SFS-EN 14592:2008+A1:2012. Standardi kattaa kantavissa rakenteissa käytettävät ruuvit, naulat, hakaset tappivaarnat ja pultit. Standardin piiriin kuuluville ruuveille CE-merkintä on pakollinen, mikäli nauloja käytetään kuormia siirtävissä rakenteellisissa kokoonpanoissa ja liitoksissa.

Puuliitoksissa käytettävien ruuvien testaus on osa rakennustuotteiden laajaa testausohjelmaa, joka käynnistyi vuoden 2016 lopussa. Tarkoituksena on saada tilannekuva rakennustuotteiden yleisestä laadusta ja niiden vaatimustenmukaisuudesta. Tulosten avulla rakennustuotteiden valvontaa kehitetään siten, että se olisi mahdollisimman tehokasta ja vaikuttavaa. Tulokset auttavat myös maahantuojaa ja jakelijaa tuotteiden vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa.

Lisätietoja rakennustuotteiden hyväksymismenettelyistä löytyy osoitteesta: http://www.rakennustuoteinfo.fi/
Lisätietoja: Ylitarkastaja Petri Kulmala, puh. 029 5052 741, etunimi.sukunimi@tukes.fi

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Info

Info

Ole tarkkana kiinnikkeen valinnassa

Rautakauppojen kiinnikevalikoima saattaa yllättää rakennus- tai remonttihankkeeseen ryhtyvän. Tarjontaa on vaikka millä mitalla. Tässä kohtaa tosin on syytä olla tarkkana, onhan tarkoituksena rakentaa kerralla kunnolla eikä korjata hetken päästä.

Valitse oikeanlainen kiinnike

Tutkimus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_843.jpg
Tee se itse - Jäteaitaus
Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
201411_41731.jpg
Oletko kiinnostunut rakennusalan töistä Etelä-Suomen alueella?
StaffPoint tarjoaa erilaisia työmahdollisuuksia esimerkiksi maan- ja talonrakennusaloilla sekä rakennustuoteteollisuudessa. Työtehtäviä on tarjolla avustavista apumiestöistä vaativiin ammattitehtäviin.
20225_78107.jpg
Olisiko aika hankkia uusi uima-allas? 5 hyvää syytä hankkia uima-allas n-y-t NYT
Uima-altaat taitavat olla omakotitalojen pihoilla jo lähes yhtä tavanomainen näky kuin trampoliinit ‒ mitä isompi, sen parempi. Tyypillinen tilanne on, että aloitetaan pienemmällä altaalla ja pikkuhiljaa siirrytään isompaan. Jos vain tilaa riittää, niin kannattaa kuitenkin hankkia kerralla riittävän iso allas. Smartialta löytyy 20 erilaista maan päälle kasattavaa uima-allasmallia HETI varastosta.
20101_19849.jpg
Matalaenergia-aika alkoi
Tämän vuoden alusta astuivat voimaan ympäristöministeriön uudet määräykset koskien rakennusten energiatehokkuutta. Vanhat määräykset tiukentuivat tuntuvasti, noin 30-40%.
20212_68696.jpg
Hyvän sisäilman salaisuus
Nykyisin sisäilma ja sen laatu on paljon esillä. Puhutaan huonosta sisäilmasta ja useanlaisista yrityksistä parantaa sitä, mutta mitä jos jo lähtökohtaisesti pyrittäisiin siihen, että kotona, toimistossa tai periaatteessa missä tahansa sisätilassa on hyvä sisäilma heti alusta lähtien?Mikä on hyvän sisäilman salaisuus?
20207_65862.jpg
Mattamustaa sähkökalusteisiin - älä tingi tyylistä!
Musta on tehnyt paluun sisustukseen. Mustaa ei enää löydy pelkästään tehosteseinänä, tapettina tai keittiökalusteissa oven värinä. Musta on siirtynyt myös sähkölaitteisiin ja sähkökalusteisiin. Kukapa olisi uskonut pari vuotta sitten, että pistorasioita saa myös matta mustana. Kun tarkemmin mietitään sisustuksen kannalta, onhan se hieman ikävää, jos upealta mustalta taustalta paistaa valkoinen pistorasia kuin majakka keskellä synkkää merta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton