• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Jäteaitaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
200611_843.jpg

Nyt, kun kevät on lujaa vauhtia tulossa, on hyvä aloittaa piharakenteiden rakentaminen. Rakentamisen voi aloittaa tekemällä vaikka jäteastian ympärille siistin aitauksen. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.

Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.

Materiaalit:

  • tolpat 50x50 4 kpl ( tai 50x100)
  • pilarikengät 4 kpl
  • lautaa n. 30 m
  • maalia
  • nauloja / ruuveja
  • kuivabetonia anturan koon mukaan

Työkalut:
  • käsisaha / sirkeli
  • vatupassi
  • lapio
  • vasara / ruuviväännin
  • ... työtavoista riippuen...

Perustaminen:

Aitauksen perustaminen riippuu tontin maaperästä. Aitaus voidaan perustaa mm. harkkojen päälle tai betonianturoiden päälle. Jäteaitauksen pohja voidaan tehdä sorasta, päällystää pihakivillä tai laatoilla.

Aitauksen rakentaminen:

Aitauksen rakentaminen aloitetaan kaivamalla anturoille kuopat (syvyys riippuu maaperästä). Kuoppaan valetaan anturamöykky, johon laitetaan pilarikengät pystyyn. Tee pienet muotit maan pinnalle jäävään osaan esim. laudasta ja työnnä pilarikengät valuun pystyyn. Tarkista pilarikenkien suoruus vesivaa'an avulla ja tue ne tukevasti.

Kun pilarikengät ovat kuivuneet paikoilleen, kiinnitetään tolpat pilarikenkiin kiinni. Kuvissa on esitetty tolppien kooksi 50x50, mutta esim. 50x100 sopii myös hyvin. Tolppien väliin asennetaan vinositeet tukemaan aitausta. Tolpat voidaan väliaikaisesti tukea suoriksi maahan tukeutuvien tukipuiden avulla. Kun tolpat ovat pystyssä vaakalaudoitus voi alkaa. Vaakalaudoituksen valmistuttua asennetaan vielä edessä oleviin tolppiin kiinni pystylaudat.

20123_30199.jpg

Viimeistely

Jäteaitaus voidaan maalata talon kanssa samaan sävyyn.
Aitauksen ympärille voi istuttaa pihakasveja, köynnöskasveja tai asetella koristekiviä.

20123_30200.jpg
20123_30201.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20218_71872.jpg
Lämmityskausi lähenee – varaudu siihen Tulikiven takalla
Elokuun illoissa tuoksuu jo hieman syksyn haikeutta ja tämän myötä ajatukset väistämättä kääntyvät syksyyn ja viileneviin iltoihin. Lämmityskausi alkaa pikkuhiljaa öiden viiletessä ja tähän aikaan vuodesta onkin hyvä laittaa takka-asiat kuntoon. Puulla lämmitys on kuitenkin säästeliäs ja ekologinen lämmitysmuoto ja on täysin riippumaton muista lämmitysmuodoista, vaikka toimii erittäin hyvin myös niiden rinnalla.
20115_25991.jpg
Kuinka kytkeä kattovalaisin?
Miten laitan sokeripalan, kun katosta tulee 4 harmaata johtoa ja yksi keltainen, ja lampussa on kaksi johtoa (spottilamppu, jossa 6 pientä johtoa on jaettu kahdeksi sinisillä liittimillä)?Eli mitä teen kolmelle ylimääräiselle harmaalle johdolle? Voiko ne vaan jättää vapaaksi?
201510_44534.jpg
Rintamamiestalon uusi, ehompi ilme
Vesikatto on perustuksen ohella yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Juho Aurasen rintamamiestalon katto oli tullut tiensä päähän. Hän halusi palauttaa talolle sen alkuperäisen ilmeen ja päätti vaihtaa 1970-luvulla asennetun peltikaton uuteen Katepal -huopakatteeseen.- Ajattelin, että perinteinen kolmiorimakate voisi olla mukavan näköinen tällaisessa 1960-luvun alun talossa, hän kertoo.Huopakatteen puolesta puhui myös sen hiljaisuus sekä sateella että tuulisella säällä. Katteeksi Auranen valitsi Katepal Pintarin, josta on helppo tehdä aito kolmiorimakate. Pintarissa yhdistyvät perinteisen huopakaton kauneus sekä nykyaikainen vahva ja tiivis kumibitumikermirakenne. Luja polyesteritukikerros takaa, että katto kestää niin pakkaset kuin kesähelteet.Jätä yhteydenottopyyntö bitumikatteesta
20095_16614.jpg
Kaavamuutos ja materiaalin valinta
Ote päiväkirjasta: kesä 2007Tontti oli nyt meidän, mutta kipeästi tarvitsemastamme lisärakennusoikeudesta ei ollut varmuutta. Meillä oli vain kaupunginosamme kaavamuutoshankkeista vastaavan sana, "tehokkuusluvun nostaminen 0,20:stä 0,25:een myönnetään alueella lähtökohtaisesti kaikille hakijoille ja toisaalta sen myöntäminen ei valitusoikeuden yms. takia ole sataprosenttisen varmaa tai voi viivästyä pahimmissa tapauksissa vuosilla".
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuinhuoneiston luovutus/ hallinta
Vuokranantajan on luovutettava huoneisto vuokralaiselle sovittuna ajankohtana. Mikäli luovutus viivästyy, on vuokralaisella mahdollisuus purkaa sopimus, mikäli viivästyksestä on hänelle olennaista haittaa.Vuokralaisella on oikeus käyttää huoneistoa omana ja puolisonsa ja perheensä kanssa yhteisenä asuntona. Jollei siitä ole vuokranantajalle huomattavaa haittaa ja häiriötä, vuokralainen saa käyttää huoneistoa yhteisenä asuntona myös lähisukulaisensa tai puolison lähisukulaisen kanssa. Huoneiston alivuokraus on myös sallittua.Vuokralainen voi kuitenkin luovuttaa huoneiston enintään kahdeksi vuodeksi toisen käytettäväksi, jos vuokralainen joutuu työn, sairauden tai esim. opiskelun vuoksi muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Vuokralaisen on ilmoitettava viimeistään kuukautta ennen luovutusta asiasta kirjallisesti vuokranantajalle ja vuokranantajan vastustaessa luovutusta on 14 päivän kuluessa saatettava asia tuomioistuimen ratkaistavaksi.Muussa tapauksessa vuokralaisella ei ole ilman vuokranantajan lupaa oikeutta luovuttaa vuokraoikeutta toisen käytettäväksi.Kun vuokralainen luovuttaa huoneistonsa toisen käyttöön, hän vastaa vuokranantajalle edelleen vuokrasopimuksen mukaisesti vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisestä, ellei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rintamamiestalon lisäeristäminen
Vanhan pientalon lämmitysenergian kulutusta voidaan pienentää merkittävästi rakennuksen tiiveyttä lisäämällä ja lämmöneristyskerrosta paksuntamalla. Vedon tunteen poistuessa myös asumismukavuus kasvaa. Julkisivuremontin yhteydessä lämmöneristyksen lisääminen on varsin vaivaton toimenpide.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton