• Etusivu
  • Talo

Lupaamatta paras

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.12.2008
200812_14428.jpg

Virtanen, Korhonen ja Mäkinen viettävät uuttavuotta railakkaasti juhlien. Illan kuluessa perisuomalainen kilpailuhenki pääsee valloilleen. Kun kädenvääntökisassa ei lopullista mestaria saada selville, otetaan käyttöön toiset keinot: lähes mahdottomat lupaukset.

- Satanen vetoa, että meikäläinen pystyy lopettamaan röökaamisen, heittää paatuneena tupakkamiehenä tunnettu Virtanen. Viimeinen pölli käryää vielä Virtasen peukalon ja etusormen välissä. Muut rämähtävät raikuvaan hörötykseen. - Sinultahan se ei luonnistu, sanoo Korhonen lepuuttaen käsiään naurusta hytkyvän mahansa päällä. - Mutta kova kovaa vastaa. Jos tupakasta luovut, lupaan minä tiputtaa painoni ihanteeseen. Taidanpa heti huomenna marssia lenkkitossuja ostamaan. Taas pääsee riemu huoneessa valloilleen. Korhosestako laihduttaja? Mäkinen tajuaa äkkiä, että lupausottelussa hän on jäänyt pahasti jälkeen. Nyt täytyy ottaa käyttöön kovat otteet. Pöydällä seisoo puolitäysi pullo miestä väkevämpää. Sanaakaan sanomatta hän nappaa sen kouraansa, astelee keittiön puolelle ja tyhjentää sisällön tiskialtaaseen. - Nyt alkoi tipaton tammikuu, julistaa Mäkinen. Kilpailijat ovat asettuneet lähtöviivalle. Edellisenä iltana satasen pikapyrähdykseltä tuntuva mittelö onkin yön aikana kasvanut kaksinkertaiseksi maratoniksi.

Ensimmäisenä karuun arkeen herää Virtanen. Lämpimästä vuoteesta pääsee kyllä ylös, mutta silmät ja keuhkot aukeaisivat vasta aamusavujen jälkeen. - Minkäs teet kun vedon löit, miettii Virtanen ja kiroaa hiljaa mielessään. Sadan euron sanktiolla on painoarvoa. Tie käy apteekkiin. Nikotiinipurkat ja -laastarit tulevat tarpeeseen. Yöllä hän näkee unta tupakasta, tulitikuista ja savurenkaista.

Korhonen on sanansa mittainen mies. Urheiluliikkeissä alkavat alennusmyynnit vuoden alusta. - Sattuipa sopivasti, hän myhäilee selaillessaan sanomalehteä aamiaispöydässä. Korhonen on mieltynyt rasvaiseen aamunavaukseen. Normaalisti lautaselta löytyisi muhkea sämpylä, kaksi paistettua munaa ja pekonia. Uuteen linjaan kuuluu porkkana ja kaksi kuppia kahvia. - Kenen kanssa keskustelinkaan hiljattain laihdutuskahvista. Sellaista pitää ehdottomasti hankkia. Seuraavaksi Korhonen soittaa kuntosalille ja varaa ajan spinning-tunnille. Työpäivän päätyttyä hän käy ostamassa lenkkitossut ja sulkapallomailan. Illalla hän sortuu. Jääkaapin perukoille on unohtunut nakkipaketti. Se tyhjenee ennätysvauhdissa.

Mäkisellä on helppoa. Viinaa ei oikeastaan tee edes mieli. Voitonvarmana hän soittelee viikon mittaan kilpakumppaneilleen ja on havaitsevinaan heidän äänessään luonteen heikkoutta. Lupausottelun ensimmäinen välitilinpäätös sovitaan seuraavalle viikonlopulle. Pottiin on kertynyt mukava summa, voittaja saa kaiken. Tapaamispaikalle kukaan ei saavu tyhjin käsin. Virtanen ja Korhonen ovat huomanneet lupaustensa pitämisen ennakoitua hankalammaksi. Mäkinen taas haluaa varmistella voittoaan.

Tuomisien joukosta löytyy sokerikuorrutettuja munkkeja, Pekingin ankkaa pahvipakkauksessa, savukkeita ja laatusikareita. Myös juomapuoli on hoidossa, jano ei pääse yllättämään. Pyöreän pöydän ympärillä on hiljaista. Sanoja ei tarvita kun Mäkinen korkkaa pullon, Korhonen maistaa ankkaa ja Virtanen pistää savuiksi.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20114_25291.jpg
Kiinteistön kevättarkastus
Runsaslumisen talven ja kovien pakkasten jälkeen kannattaa kiertää ja tarkastella koko kiinteistönsä kuntoa kriittisellä silmällä – niin sisältä kuin ulkoa. Esimerkiksi rakennusten ja pihan rakenteiden kunnon tarkkaileminen on tärkein keino estää vakavien vaurioiden syntyminen ja heti keväällä tehty talven vaurioiden korjaaminen auttaa myös pihan kasvillisuutta. Tähän artikkeliin on koottu luettelot, joiden avulla voit arvioida kiinteistösi kuntoa vuosittain. Uudisrakennuksen tärkeimmät tarkastuskohteet voit listata yhdessä suunnittelijoiden kanssa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Tiilitalon maalaus?
Kysymys:Haluaisimme maalata vuonna 1973 rakennetun omakotitalon ulkoseinät. Seinämateriaali on "normaalia" tiiltä. Onko maalaus mahdollista tehdä ja millaisia pohjatöitä yms. homma onnistuakseen vaatii? Millainen maalityyppi?
20097_17680.jpg
Asuntomessut avautuivat yleisölle
Tänään perjantaina 10.7.2009 avautuneet valtakunnalliset asuntomessut tarjoavat malliesimerkkejä energiatehokkaasta sekä eri asumistarpeisiin soveltuvasta pientaloasumisesta. Asuntomessualueeseen ennakkoon tutustunut asiantuntijaraati kiitteli aluetta ja messutaloja ihmisläheisyydestä, monipuolisuudesta sekä rakentamisen hyvästä laadusta.
20212_68502.jpg
Toteuta huvilahaaveesi - tutustu erilaiseen suunnittelu­konseptiin
Hirsinen Honka Lux -mallisto tarjoaa nimensä mukaisesti valon ja laadukkuuden luomaa ainutlaatuista harmoniaa. Lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat päästävät luonnonvalon sisään aamusta iltaan, ja kaikki on suunniteltu laatu edellä alusta loppuun. Voit valita Lux-hirsihuvilaasi sinua miellyttävän kattomallin ja pohjan muodon sekä inspiroitua kolmesta eri sisustustyylistä, jotka helpottavat sävyjen, materiaalien ja kalusteiden valintaa. Uudessa toimintamallissa huvilan ostaja pääsee myös itse hyödyntämään Hongan sisustuskumppanien edut.
20143_38570.jpg
1980-luvun kodin ilmanvaihtokoneremontti
Vuonna 1988 rinnetontille rakennetussa kaksikerroksisessa omakotitalossa oli Valloxin toimittama Ilmava-ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtojärjestelmä oli aikanaan alansa huipputekniikkaa, mutta kahdessakymmenessä vuodessa tekniset järjestelmät ja asumiselle asetetut vaatimukset ovat muuttuneet. Ilmanvaihtojärjestelmän päivityksellä parannettiin asumisen energiatehokkuutta - matalaenergia ilmanvaihto - ja mukavuutta.Talon isäntä työskentelee helsinkiläisessä markkinointiviestintäyrityksessä yhtenä partnereista ja asiakkuusjohtajana. Työ on tuonut rakentamisalan varsin tutuksi, joten mielenkiinto vanhan ilmanvaihtojärjestelmän päivittämisellä saatavia hyötyjä kohtaan virisi.Tilaa esite esitepalvelusta
200811_14001.jpg
Vallox-ilmanvaihtokoneet
Vallox Oy on ilmanvaihtolaitetoimittajana mukana Suomen ensimmäisessä VTT:n määritelmän mukaisessa passiivitalohankkeessa, jonka toteuttavat yhteistyössä Paroc ja VTT. Vallox toimittaa kohteeseen matalaenergiailmanvaihtokoneen, joka pystyy hyödyntämään myös talon vierustalle asennettavan maalämmön keruuputkiston tuomaa lämpöä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton