• Etusivu
  • Talo

Kiinteistön kevättarkastus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.04.2011
20114_25291.jpg

Tarkasta asuinrakennus sisäpuolelta Kuva: Ido

Runsaslumisen talven ja kovien pakkasten jälkeen kannattaa kiertää ja tarkastella koko kiinteistönsä kuntoa kriittisellä silmällä – niin sisältä kuin ulkoa. Esimerkiksi rakennusten ja pihan rakenteiden kunnon tarkkaileminen on tärkein keino estää vakavien vaurioiden syntyminen ja heti keväällä tehty talven vaurioiden korjaaminen auttaa myös pihan kasvillisuutta. Tähän artikkeliin on koottu luettelot, joiden avulla voit arvioida kiinteistösi kuntoa vuosittain. Uudisrakennuksen tärkeimmät tarkastuskohteet voit listata yhdessä suunnittelijoiden kanssa.

Kevät on hyvää aikaa niin pihan, kasvillisuuden kuin pihan rakenteiden ja rakennusten kunnon tarkastamiseen, sillä silloin talven aiheuttamat vauriot paljastuvat ja tarvittavat korjaukset voidaan tehdä välittömästi tai heti tulevana kesällä. Muista, että kunnon arviointi on silmämääräistä. Jos epäilet, että kiinteistössäsi on vakavia vaurioita, niin ota yhteyttä alan asiantuntijaan tai paikalliseen rakennusvalvontaviranomaiseen.

sekä ulkopuolelta Kuva: Ruukki
sekä ulkopuolelta Kuva: Ruukki

Muistilista kiinteistön omatoimiseen kunnontarkkailuun

Tarkkaile koko kiinteistön kuntoa jatkuvasti ja tee tarvittavat korjaus-, huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet mahdollisimman pian.

Asuinrakennuksessa:

  • Varmista ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus
  • Tarkkaile veden ja energian käyttöä
  • Tarkasta märkätilojen saumat ja tiivisteet ja varmista, että wc-istuimen säiliö ei vuoda
  • Puhdista lattiakaivot ja tarkasta, että lattiakaivo on tiivis
  • Varmista paloturvallisuus; testaa palovaroittimen toiminta ja varmista, että jauhesammutin ja sammutuspeite ovat käyttökunnossa
  • Huolehdi hormien nuohouksesta
  • Tee rakennuksen syys- ja keväthuolto säännöllisesti
  • Huolla LVIS -järjestelmät säännöllisesti
  • Tarkista rakenteiden, huonetilojen ja taloteknisten järjestelmien kunto
  • Käy kellarissa ja ullakkotiloissa tarkistamassa rakenteiden kunto

Pihalla:

Tarkista katon rakenteet, kattotarvikkeet sekä sadevesijärjestelmien kunto Kuva: Vesivek
Tarkista katon rakenteet, kattotarvikkeet sekä sadevesijärjestelmien kunto Kuva: Vesivek
  • Tarkasta, että räystäskourut ja lumiesteet ovat ehjät
  • Puhdista loiskevesikourut, rännikaivot ja sadevesiviemäreiden purkupaikat
  • Tarkista salaojat
  • Tarkasta vesi- ja reunapellitysten kiinnitykset
  • Tarkista pihan rakenteiden ja rakennusten maalipinta ja kunto
  • Käy läpi pihan kasvillisuus ja nurmikon kunto
  • Käy läpi pihan pinnoitteiden, pihakalusteiden ja -tarvikkeiden kunto
  • Tarkista syksyllä, että hiekoitusmursketta on talven liukkaita varten
Siisti, korjaa ja huolla heti huomatessasi; säännöllisillä tarkastuksilla vältyt suuremmilta vahingoilta!
Tarkista pihan rakennukset Kuva: Jalotakka
Tarkista pihan rakennukset Kuva: Jalotakka
sekä pihan kasvit ja istutukset
sekä pihan kasvit ja istutukset
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20084_10380.jpg
Kestävät ja huolettomat lattiat
Mikä voisi olla mukavampaa kuin kaunis lattia joka säilyttää ulkonäkönsä vuodesta toiseen? Tavalliset lattiat kuluvat, naarmuuntuvat ja haalistuvat ajan mittaan. Mutta PERGO®-lattioissa aika näyttää pysähtyneen. Niissä et näe jälkeäkään villeistä juhlista, koirien tassuista, lastenkutsuista, kaatuneista jäätelöannoksista tai pöydänjaloista. Lattia on kuin uusi päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Siksi PERGO® on kaikkein huolettomin lattia. Ja siksi PERGO®-lattioille myönnetään elinikäinen kolmoistakuu. Kolmoistakuun piiriin kuuluvat kulutus, tahrattomuus ja värin kesto.
20224_77708.jpg
Maailman ensimmäiset merien muoviroskasta valmistetut sähkökalusteet
Olet varmasti nähnyt videoita somessa verkkoihin jääneistä merieläimistä. Surullista! Joka vuosi kalastusaluksilta katoaa noin 25 000 kalastusverkkoa tai niitä poistetaan käytöstä kulumisen takia. Tästä määrästä syntyy vuosittain noin 164 000 tonnia muovijätettä meriin (World Animal Protection). Kiertotaloudesta kiinnostuneet ottavat varmasti avosylin vastaan esimerkiksi näistä haamuverkoista ja muuten läjitykseen päätyvästä kalaverkkojätteestä tehdyt uusiotuotteet.
20081_8016.jpg
Koriste-esineiden asettelu
Onnistuneet pintamateriaali- ja värivalinnat, hyvä valaistus ja huolella valitut huonekalut tekevät huoneesta miellyttävän ja mukavan, mutta taideteokset ja koriste-esineet, huonekasvit ja erilaiset muistoesineet ovat elementtejä, joiden ansiosta huoneesta tulee persoonallinen ja mieleen painuva. Yksilöllisessä sisustuksessa esineet ovat tilassa esillä itsensä vuoksi. Sijoittelu on harkittua, ne eivät ole vain tilan täytettä.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
20197_58878.jpg
Helpotusta helteeseen - viilennystä ilmanvaihdolla
Kesähelle voi tuntua tukalalta, jos ilma sisätiloissa ei vaihdu riittävästi. Liikkuva raikas ilma tuo helpotusta ja esimerkiksi tuulettimen ilmavirta tuntuu miellyttävältä, vaikka se ei varsinaisesti viilennä lämpötilaa. Sen vaikutus perustuu ilman vaihtuvuuteen. Kun ihosta nouseva lämpö tarttuu liikkuvaan ilmaan, se saa olon tuntumaan viileämmältä. Ilmanvaihto ja ilmastointi ovat kuitenkin eri asioita. Kumpikin helpottaa oloa kesäkuumalla, mutta eri tavalla.
202212_80416.jpg
Salla-Maria hankki etäohjattavan pistorasian - Näin se on varashälytin ja vuotovahti
Salla-Maria Santos paransi siirtolapuutarhamökin valvontaa etäohjattavan pistorasian avulla. Pistorasiaan voi liittää myös esimerkiksi vuotovahdin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton