• Etusivu
  • Talo

Koriste-esineiden asettelu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.04.2008
20081_8016.jpg

Onnistuneet pintamateriaali- ja värivalinnat, hyvä valaistus ja huolella valitut huonekalut tekevät huoneesta miellyttävän ja mukavan, mutta taideteokset ja koriste-esineet, huonekasvit ja erilaiset muistoesineet ovat elementtejä, joiden ansiosta huoneesta tulee persoonallinen ja mieleen painuva. Yksilöllisessä sisustuksessa esineet ovat tilassa esillä itsensä vuoksi. Sijoittelu on harkittua, ne eivät ole vain tilan täytettä.

20084_10600.jpg

Koriste-esineiden esillepanossa korostetaan joko yksinkertaisuutta tai esineiden rykelmää. Yksinkertaisen asettelun muutaman esineen luonteet ovat voimakkaita ja puhuttelevia sellaisenaan. Sekalaisista esineistä muodostetaan kokoelmia, joissa esineiden pintamateriaali, väri ja muoto sointuvat yhteen, valokuvan tai maalauksen asetelman tapaan.

20084_10597.jpg
20084_10601.jpg

Pienimmät esineet ovat tehokkaampia yhdessä ryhmässä kuin siroteltuina. Esimerkiksi simpukat ja kivet voi laittaa maljakkoon tai laseihin. Vastakohtaisuuksista, pienet – suuri, kuivakukat – elävät, voi rakentaa kiinnostavia asetelmia.

20084_10598.jpg
20084_10606.jpg

Pöytäasetelmissa täytyy huomioida, ettei sommitelma rikkoudu, jos pöydälle lasketaan tarjotin taikka kirja. Esineiden kohdevalaistusta mietittäessä kannattaa tarkastella, mistä suunnasta valo korostaa teosta parhaiten, millaisen vaikutelman halutaan syntyvän.

20084_10607.jpg
20084_10608.jpg

Taideteosten ripustaminen

Taideteosten ripustamisesta on monta näkemystä. Sekalainen painokuvakokoelma saa tarpeellisen yhtenäisyyden jokaisen kuvan kehyskartongin samankaltaisuudesta ja kehyksen samasta materiaalista. Aiheiltaan epäyhtenäistä kokoelmaa voi yhdistää teosten väri.

20084_10602.jpg
20084_10603.jpg

Kun ripustettavana on useita tauluja, niitä ei pidä ripustaa liian korkealle tai liian etäälle toisistaan. Liian matalalle sohvan tai tuolin yläpuolelle ripustettuihin teoksiin lyövät istujat päänsä. Sopiva korkeus on katseen korkeus, määriteltynä seisoma- tai istuma-asennosta. Mikäli teosryhmä on suuri, järjestetään ainakin tärkeimmät taulut katsekorkeudelle. Jos yksi taulu on paljon muita suurempi, sitä ei pidä ripustaa pienten keskelle, vaan ryhmän toiseen päähän. Tasapaino kokonaisuudessa säilyy, kun ryhmän toiseenkin päähän sommitellaan jotain kookasta, esim. veistos tai iso huonekasvi.

20084_10604.jpg
20084_10605.jpg

Taideteosten ryhmä tulee paremmin esiin yksivärisestä seinästä, eikä vaikutelmasta tule kirjava. Jos tapetissa on voimakkaat kuviot, painokuvat ja piirrokset on syytä kehystää tummalla kehyskartongilla, ettei kuvatut aiheet katoa tapetin kuvioihin. Ennen ripustamista kannattaa lattialle tehdä koejärjestely erikokoisista tauluista. Useita pienikokoisia tauluja voi ripustaa ryhmäksi, suuren teoksen tasapainottajaksi. Pystysuoraan ripustetut teokset saavat huoneen näyttämään korkeammalta, vaakatasoon ripustetut pidemmältä.

20084_10595.jpg
20084_10596.jpg

Ainahan kehyksiin ei edes tarvita maalausta – vahvat koristeelliset kehykset voivat korostaa vanhaa tiiliseinää.

Teksti: mukaellen Mary Gilliattin Sisustajan Käsikirjaa, sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20078_6103.jpg
Täyslämmin Kastelli-huvila
Kastellin Huvilamessut antavat hyvän läpileikkauksen ympärivuotisen huvila-asumisen mahdollisuuksista. Näyttelykohteissa vierailijat voivat tutustua Kastellin laatuun ja toimivuuteen aidossa ympäristössä, jossa myös ympäröivä luonto on keskeinen osa loma-asunnon tunnelmaa.
201711_51018.jpg
Merkkiainetutkija-PRO -koulutus
Koulutuspaikka Hämeenlinna Visamäki, InnoparkKoulutusaika 21.8.2018 klo 9-16
20154_42933.jpg
1930-luvun talon remontti etenee: pinnoitetytöt jatkuvat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20183_52210.jpg
Miten rappauksen rakenne vaikuttaa julkisivun ulkonäköön?
Tänä päivänä halutaan pinnoitteilta tasaisia sävyjä, joissa riskiä sementin ja kalkin suola- ja kalkkihärmeille ei ole. Pinnoitteiden tulee suojata alustaa myös sadevedeltä, mutta samalla myös päästää kosteutta ulos rakenteesta ja materiaaleista.Lisäksi pinnoitteen yksi ominaisuus on vedenhylkivyys, jolloin sadeveden mukana tuleva lika ei helposti tartu rappauksen pintaan ja pinnan väri pysyy puhtaana.Pinnoitteen valintaan kannattaa varata riittävästi aikaa. Valinta on yksi tärkeimmistä vaiheista ja saattaa kestää jopa viikkoja.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: OKT-tontti yksityiseltä?
Kysymys:Hei!Olen suunnitellut okt- tontin ostoa ja olen nyt löytänyt itselleni täydellisen tontin. Itse olen täysin tietämätön näistä kaikista tontti asioista. -tontti on yksityiseltä -tontille menee ajokelpoinen hiekkatie -sähkö- ja vesiliittymät lähellä tonttia -tontti on kaadetulla metsä alueella -omakotitalo tonttiSiinä oli asioita jotka käy ilmi myynti-ilmoituksesta. Mitä kaikkea minun tulisi ottaa huomioon? Mitä kaikkea vielä pitää kysyä myyjältä?
20216_71437.jpg
Katkaise vaivattomasti paksummatkin oksat
Oksien katkaisu saattaa joskus osoittautua yllättävänkin haastavaksi. Saksia puristetaan kaksin käsin ja hampaat irvessä. Sujuva siistiminen onnistuu nyt todella helposti uusien voima-avusteisten oksasaksien avulla. Jopa 25 mm paksuiset oksat napsahtavat kevyesti poikki.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton