• Etusivu
  • Rakentaminen

Käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kuluvan vuoden aprillipäivänä astui voimaan arvonlisäverovelvollisuutta koskeva uudistus, jossa myyjän sijasta ostaja on arvonlisäverovelvollinen. Uudistuksella pyritään ehkäisemään harmaata taloutta ja talousrikoksia. Alkuvaiheessa muutos vaatii hieman työtä ja totuttelua, mutta menettely on kuitenkin selkeä. Eniten kuitenkin puhuttaa se, millaisissa tilanteissa sitä oikein sovelletaan ja ennen kaikkea ketä se koskee.

Ketä muutos koskee?

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan, kun verovelvollisuus on syntynyt 1.4.2011 tai sen jälkeen. Eli mikäli palvelu on alkanut ennen tätä, käännettyä verovelvollisuutta ei sovelleta.

Kahden seikan tulee toteutua:

  • Palvelu on rakentamispalvelua tai työvoiman vuokrausta rakentamispalvelua varten ja
  • Ostaja on elinkeinonharjoittaja, joka toiminnassaan muutoin kuin satunnaisesti myy rakentamispalvelua tai vuokraa työvoimaa rakentamispalvelua varten. Ostaja voi olla myös ns. välimies eli elinkeinonharjoittaja, joka myy edelleen kyseisen palvelun edellä määritellylle elinkeinonharjoittajalle.

Uudistus ei siis koske yksityishenkilöitä, jotka esimerkiksi palkkaavat kotiinsa remonttiapua.

Käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta sovelletaan aina kun sen edellytykset täyttyvät.

Mitä rakentamispalveluita se koskee?

Alla listattuna esimerkkejä:

  • maapohja- ja perustustyöt
  • rakennustyö
  • rakennusasennus
  • rakennuksen viimeistely
  • rakennuskoneiden vuokraus, kun samalla vuokrataan kone ja sen käyttäjä
  • rakennussiivous
  • työvoiman vuokraus rakentamispalvelua varten.

Mitä rakentamispalveluita se ei koske?

Alla listattuna esimerkkejä:

  • tuotantotoiminnassa käytettävien koneiden ja laitteiden asentaminen ja pystyttäminen
  • arkkitehtipalvelut, rakennus- ja rakennesuunnittelu sekä muut insinööripalvelut ja tekninen suunnittelu
  • rakennuskoneiden vuokraus ilman kuljettajaa
  • ulkotilojen (tiet, lentokentät, torit, puistot yms.) puhtaanapito
  • kuljetuspalvelut
  • kiinteistönhoitopalvelut.

Varsinkin alkuvaiheessa rajanveto on haasteellista ja tulkintavaikeuksia saattaa esiintyä.

Miten uudistus näkyy yrityksessä?

Huomioitavaa on, että myyjän velvollisuus on selvittää, onko ostaja verovelvollinen. Tämän toteutuessa myyjä siis laskuttaa ostajaa verottomalla laskulla.

Aikaisemmin alihankintayritykset ovat lisännet ALV:n laskuunsa ja tilittäneet veron valtiolle tietyin aikavälein. Nykyään laskusta vähennetään ALV:n osuus. Se, miten muutos vaikuttaa yrityksen talouteen, jää ajan kanssa nähtäväksi. Alihankkijayritykset ovat kuitenkin maksaneet veroa materiaaleista ja hakevat niistä hyvityksiä myöhemmin, jolloin vaikutukset yrityksen maksuvalmiuteen saattavat tulla yllätyksenä.

Myöskin se, kuinka paljon lisätyötä muutos verohallinnossa tuottaa, jää nähtäväksi. Ruotsissa tämä käännetyn arvonlisäverotuksen malli on ollut käytössä jo pari vuotta.

Muita ajankohtaisia uutisia

Lähde: vero.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20137_35680.jpg
Kastellin supersuosikki Plazia 140 Hyvinkään asuntomessuilla
Kastelli esittelee Hyvinkään Asuntomessuilla arkkitehti Kirsti Sintosen suunnitteleman Plazia-kodin messukohteena numero 12.
6_P_23879.jpg
Öljylämmittäjän ilmastohaasteet
-Öljylämmittäjä voi tehdä talostaan energiatehokkaan, säästää energiaa ja vastata ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Lisäksi tämän vuoden alusta alkaen lämmitysöljyssä on hiilidioksidipäästöjä pienentävä bio-osuus, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.Öljylämmittäjällä on talossaan monia mahdollisuuksia avaava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti kuvitellaan. -Öljylämmittäjän ei olekaan mitään syytä lähteä harkitsemattomasti vaihtamaan lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman, korostaa Huttula.Suomessa on öljylämmitteisiä pientaloja noin 240 000. Tämä on suunnilleen neljännes kaikista pientaloista. Valtaosassa öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin.Öljylämmittäjiä kannustetaan energiansäästöön valtiovallan ja öljyalan vuoteen 2016 ulottuvalla Höylä III -energiatehokkuussopimuksella. Sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.Jos öljylämmityslaitteet ovat ikääntyneet, on hyvä teettää asiantuntija-arvio siitä, ja miten lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi ja entistä energiatehokkaammaksi. Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen ja täydentäminen rinnakkaislämmönlähteillä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.Lämmitysjärjestelmän kunnostus tuo kiinteistökohtaisesti 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. -Kun nykyajan öljylämmityslaitteisiin yhdistää vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä, huomauttaa Huttula. -Remontit maksavat, mutta tuovat muassaan selvää säästöä. Lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi, Huttula painottaa.Energiankulutusta vähentävät niin ikään rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen. Asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseen myös muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä pudottavat järjestelmien kunnostamisella aikaan saatava energiatehokkuuden paraneminen, biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä sekä lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla.Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, varatoimitusjohtaja Pekka Huttula, puh. 040 503 9465; Öljyalan Palvelukeskus, markkinointipäällikkö Eero Kourula, puh. 040 584 1917
20231_80537.jpg
Kasvit tarvitsevat talvella lisävaloa - nykyaikaiset kasvivalot kuluttavat vain vähän energiaa
Pimeään vuodenaikaan on tärkeää tarjota kasveille riittävästi lisävaloa, sillä muuten niiden lehdet kellastuvat ja kasvu hidastuu. Energiapihejä ledejä käyttävät kasvivalaisimet tarjoavat edullisen ja helpon keinon kasvien riittävän valonsaannin turvaamiseen. Lue viherpeukalon vinkit, mitä kasvivalaisimen valinnassa kannattaa huomioida.
20075_4852.jpg
Hämeenlinnan asuntomessuille
Vuoden 2007 Asuntomessuille Hämeenlinnaan nousee neljä Jämerä -kivitaloa, joiden nimiöinti on saanut teemansa Hämeenlinnan historiasta: kolme Jämerä-kivitaloa on nimetty Sibeliuksen kasvatukseen merkittävästi vaikuttaneiden naisten – Sibeliuksen äidin Marian (kohde 48, Jämerä–kivitalo Maria) , molempien isoäitien Katarinan (kohde 33, Jämerä –kivitalo Katarina) sekä tädin Evelinan (kohde 37, Jämerä –kivitalo Evelina) - mukaan ja yksi taloista on nimetty Jämerä –kivitalo Vanajaksi (kohde 43). Lisäksi Jämerä –kivitalojärjestelmällä on toteutettu viideskin kohde (kohde 22) , joka on asuntomessujen matalaenergiatalo Villa Real (kuvassa).
20115_25991.jpg
Sieni saunassa?
Kysymys:Saunaamme on ilmestynyt keskimmäisen lauteen yhteen väliin jokin valkoinen patti. Se näyttää vain kasvavan kasvamistaan. Huomasimme sen noin 2 viikkoa sitten. Luulimme aluksi, että lauteen raossa on roska.Sauna on remontoitu noin 2 vuotta sitten, jolloin myös lauteet ovat uusittu. Kiuas on puulämmitteinen. Mitähän tälle sieniongelmalle voisi tehdä?
20081_8016.jpg
Koriste-esineiden asettelu
Onnistuneet pintamateriaali- ja värivalinnat, hyvä valaistus ja huolella valitut huonekalut tekevät huoneesta miellyttävän ja mukavan, mutta taideteokset ja koriste-esineet, huonekasvit ja erilaiset muistoesineet ovat elementtejä, joiden ansiosta huoneesta tulee persoonallinen ja mieleen painuva. Yksilöllisessä sisustuksessa esineet ovat tilassa esillä itsensä vuoksi. Sijoittelu on harkittua, ne eivät ole vain tilan täytettä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton