• Etusivu
  • LVI

Öljylämmittäjä voi hyvin vastata ilmastohaasteisiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009
6_P_23879.jpg

-Öljylämmittäjä voi tehdä talostaan energiatehokkaan, säästää energiaa ja vastata ilmastotalkoiden haasteisiin pitämällä lämmitysjärjestelmänsä hyvässä kunnossa ja ottamalla rinnalle uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämmön. Lisäksi tämän vuoden alusta alkaen lämmitysöljyssä on hiilidioksidipäästöjä pienentävä bio-osuus, sanoo Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.

Öljylämmittäjällä on talossaan monia mahdollisuuksia avaava vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, jonka päästöt ovat pienemmät kuin monesti kuvitellaan. -Öljylämmittäjän ei olekaan mitään syytä lähteä harkitsemattomasti vaihtamaan lämmitysmuotoa, vaan selvittää rauhassa, miten hän voi tehdä talostaan entistä energiatehokkaamman, korostaa Huttula.

Suomessa on öljylämmitteisiä pientaloja noin 240 000. Tämä on suunnilleen neljännes kaikista pientaloista. Valtaosassa öljylämmitystaloista lämmityslaitteet ovat kunnossa, koska kattiloita on vaihdettu ja muita laitteita uusittu tasaiseen tahtiin.

Öljylämmittäjiä kannustetaan energiansäästöön valtiovallan ja öljyalan vuoteen 2016 ulottuvalla Höylä III -energiatehokkuussopimuksella. Sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.

Jos öljylämmityslaitteet ovat ikääntyneet, on hyvä teettää asiantuntija-arvio siitä, ja miten lämmitysjärjestelmä kannattaa kunnostaa nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi ja entistä energiatehokkaammaksi. Öljylämmitysjärjestelmän kunnostaminen ja täydentäminen rinnakkaislämmönlähteillä kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Lämmitysjärjestelmän kunnostus tuo kiinteistökohtaisesti 10-30 prosentin säästön öljynkulutukseen. -Kun nykyajan öljylämmityslaitteisiin yhdistää vielä aurinkolämmön eli siirtyy hybridilämmitykseen, syntyy lisää energiansäästöä, huomauttaa Huttula. -Remontit maksavat, mutta tuovat muassaan selvää säästöä. Lämmitysjärjestelmän parantaminen on pitkälle vaikuttava investointi, Huttula painottaa.

Energiankulutusta vähentävät niin ikään rakennuksen eristyksen parantaminen sekä ovien ja ikkunoiden uusiminen. Asukkaat voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseen myös muuttamalla omia tottumuksiaan, vaikkapa säätämällä lämpöä hieman totuttua pienemmälle.

Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä pudottavat järjestelmien kunnostamisella aikaan saatava energiatehokkuuden paraneminen, biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä sekä lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla.

Lisätietoja: Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto, varatoimitusjohtaja Pekka Huttula, puh. 040 503 9465; Öljyalan Palvelukeskus, markkinointipäällikkö Eero Kourula, puh. 040 584 1917

Öljylämmityksen toiminnan voi turvata sähkökatkojen varalta

Talvimyrskyt voivat joskus jättää kotitalouksia ilman sähköjä tunneiksi, huonolla tuurilla jopa päiviksi. Öljylämmitystaloissa ei ole syytä huoleen, koska öljylämmityksen toiminnan voi turvata sähkökatkojen varalta, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Öljylämmitysjärjestelmä tarvitsee vain noin kahdensadan watin sähkötehon, ja varavirtalähteeksi voi hankkia aggregaatin, joita myydään esimerkiksi rautakaupoissa. Varatoimilla voi varmistaa talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuotannon.

Öljylämmittäjällä on öljysäiliössään oma energiavarasto, ja sähköä tarvitaan vain öljypolttimen ja kiertovesipumpun toiminnan varmistamiseen. Öljylämmityksen vaatima sähköteho on esimerkiksi sähkölämmitteisistä kiinteistöistä ja maalämpökiinteistöistä poiketen hyvin vähäinen.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201710_50505.jpg
90-luvun keittiö remontoitiin. Mitä se maksoi?
Kyseessä on 2-kerroksinen omakotitalo, joka on valmistunut 1990-luvun alussa. Talossa asuu pariskunta kahden lapsen ja koiran kanssa.
20098_18002.jpg
Vanhan talon purkaminen
Ote päiväkirjasta: kevät 2009Rakennuslupahakemukseen liitettyä purkulupaa odotellessa mieheni ryhtyi rohkeasti työhön talon sisällä. Talo purettiin pintamateriaalien osalta käsin itse ja kokonaisuudessaan purkujäte lajiteltiin tarkkaan.Talo oli saatava pian pois rakentamisen tieltä. Kun rakennuslupa on saatu, rakentaminen alkaisi viipymättä. Tällöin vanhan talon on oltava siinä vaiheessa, että se vain rysäytetään kaivurilla maan tasalle. Suuret säästöt saavutetaan välttämällä sekajätekuormia, lajittelemalla purkujäte täysin ja tekemällä mahdollisimman paljon itse.
20078_6006.jpg
Kattotarvikkeet
Toimivaan kattoon tarvitaan aina katemateriaalin lisäksi myös läpi-vientejä, tiivisteitä ja rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Laadukkaat, oikein asennetut tiivisteet takaavat katon tiiviyden ja yhteensopivat läpiviennit varmistavat katon toimivuuden LVIS-asennuksissa. Erilaisilla viimeistelytuotteilla voidaan hioa loppuun tiilikaton toimivuus ja ulkonäkö. Ormax kattopakettiin kuuluvat kaikki tarvittavat kattotarvikkeet - jopa päätykukko.
20131_33549.jpg
Kestävä tiilikatto luonnollisilla mattasävyillä
Betonikattotiiliuutuus Ormax Polar on kehitetty pohjoisen ilmanalan vaativiin olosuhteisiin - Suomessa ja nimenomaan suomalaiseen ilmastoon. Ormax Polar onkin toistaiseksi edistyksellisin ja kestävin betonikattotiili.
20077_5648.jpg
Perustukset varman päälle
Perinteisiä pientalojen betonirakenteita ovat perustukset eli anturat ja perusmuurit, kellarit, lattiat sekä täydentävät valut, kuten portaat, tukimuurit, piharakenteet, aidat jne. Idearikas arkkitehti voi kuitenkin luoda betonista lähes rajattoman määrän hyvinkin luovia ja erikoisia ratkaisuja käyttäen hyödyksi betonin notkeutta ja muotoiltavuutta. Ammattilaisten käyttö jo suunnitteluvaiheessa kannattaa, sillä säästät pitkän pennin ja vältyt monilta murheilta.Lisätietoa betonista
Kattoremontti Kingi-kateruuvi
Kattoremontti suunnitteilla? Kiinnitä huomiota kateruuveihin
Onnistunut kattoremontti perustuu tarkasti tehtyyn urakkasopimukseen ja laadukkaisiin materiaaleihin. Tekijäksi kannattaa valita luotettava toimija, joka tuntee rakennusmääräykset sekä käyttää kattopeltejä ja kateruuveja, joilla on valmistajan antama 20 vuoden takuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton