• Etusivu
  • Talo

Puukoulu 7- Lautalattia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2014
201410_41426.jpg

Aito puulattia on laadukas ja kaunis. Kuva: Kampin Puu Oy

Aito puu on materiaalina lämmin ja luonnollinen. Puu näyttää itseltään. Puu on hyvä materiaali erityisesti siellä, missä siihen kohdistuu ihokosketusta, esimerkiksi lattiassa. Aito puupinta tuntuu miellyttävän lämpimältä talvella ja viileältä kesällä. Aidolla puulattialla voit kävellä paljain jaloin tuntematta epämiellyttävää kylmyyttä riippumatta siitä, onko asunnossa lattialämmitys.

Pintakäsittelyllä voidaan vaikuttaa lautalattian ulkonäköön

Puu voidaan lakata, petsata, vahata, maalata tai öljytä. Eri käsittelyt ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia. Kirkas lakka säilyttää puun ulkonäön ja toimii helppohoitoisena kulutuskerroksena. Ensimmäisellä käsittelykerralla tulee lattia lakata kolmeen kertaan. Tavallinen lakkatyyppi on alkydilakka, jossa liuottimena on lakkabensiini. Nykyään on myös puulattioille hyvin soveltuvia vesiliukoisia lakkoja. Sivelyjen välillä kannatta suorittaa kevyt välihionta mahdollisten epätasaisuuksien poistamiseksi.

Kuultokäsittelyllä tai petsauksella saadaan lattiaan läpikuultava väri, joka jättää puun tekstuurin näkyviin.

Peittomaalausta käytettäessä on värivalikoima miltei rajaton. Lattia voidaan myös peittomaalata osittain, osan lattiasta jäädessä puun väriseksi.

Öljytty lattiapinta on miellyttävä, mutta vaatii hoitoa. Pinta saattaa olla herkkä tahraantumaan. Paikalliset tahrat poistetaan hiomalla hienolla hiomapaperilla öljyn avulla.

Puulattia voidaan käsitellä myös erilaisilla vahoilla.

Joskus vanhan muovimaton alta saattaa paljastua erinomaisessa kunnossa oleva vanha puulattia. Pieni hiominen ja käsittely, ja lattia on kuin uusi.
Joskus vanhan muovimaton alta saattaa paljastua erinomaisessa kunnossa oleva vanha puulattia. Pieni hiominen ja käsittely, ja lattia on kuin uusi.
Öljytty lattia jättää puun syyt kauniisti näkyviin. Kuva: Tikkurila.
Öljytty lattia jättää puun syyt kauniisti näkyviin. Kuva: Tikkurila.
Peittävä käsittely onnistuu esimerkiksi Betolux Akvalla. Kuva: Tikkurila.
Peittävä käsittely onnistuu esimerkiksi Betolux Akvalla. Kuva: Tikkurila.

Lattialaudan valinta


Lautalattian toteuttamiseen on runsaasti vaihtoehtoja. Tavallisin lattialauta on männystä höylätty, nimellismitoiltaan 28 mm paksu ja 95 mm leveä. Tarjolla on kuitenkin muita vaihtoehtoja, kuten 21 x 95 mm ja 33 x 95 mm. Käytettäessä alle 28 mm paksua lattialautaa on lattian kannakkeiden välin oltava k 400 tai lautalattia on toteutettava uivana levymäisen alusrakenteen päälle. Markkinoille on tulossa myös ohuita massiivipuulattioita, jotka asennetaan parketin tapaan uivana (liimaamalla) alusrakenteen päälle.


Myös lattialautojen leveys voi vaihdella välillä 45...145 mm. On kuitenkin huomioitava, että leveämmät laudat kutistuvat kuivuesaan kapeita enemmän. Onkin tärkeää, että valittu lattialauta on kosteudeltaan sopiva. Puu on hygroskooppinen materiaali, joka pyrkii tasapainokosteuteen ympäröivien olosuhteiden kanssa. Lattialautaa valmistetaan myös kuusesta ja koivusta. Viime vuosina markkinoille on tullut myös männystä, kuusesta tai koivusta valmistettua lämpökäsiteltyä lattialautaa. Lämpökäsiteltyä puuta käytettäessä on huomioitava käsittelyn lujuutta heikentävä vaikutus. Myynnissä on myös valmiiksi pintakäsiteltyjä lattialautoja. Lattilautaa on saatavilla myös pääpontattuna.

Lautalattian toteuttamiseen on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Kuva: Kampin Puu Oy
Lautalattian toteuttamiseen on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Kuva: Kampin Puu Oy

Asennuskosteus


Lattialaudan tärkeimpiä ominaisuuksia on sen asennuskosteus. RYL:n mukaan kosteuden tulisi olla 8-12 %. Tämä edellyttää, että keinokuovauksen jälkeen lattialauta säilytetään vakiokosteustilassa puutavarakaupan varastossa. Liian kostea lattialauta kutistuu kuivuessaan ja lautojen väliin muodostuu rakoja. Toisaalta asennuskosteudeltaan liian kuiva lattialauta saattaa turvota ja turpoamisen myötä joku lattialaudoista saattaa kohota ylös. Tälläinen tilanne saattaa muodostua esimerkiksi talvisin kylmillään olevalla kesämökillä. Onkin hyvä keskustella asiasta asiantuntevan puukauppiaan kanssa ja kertoa hänelle mihin ja millaisiin olosuhteisiin hankittava lattialauta on tarkoitus käyttää.

Lattialautojen asennus


Lattialaudat naulataan palkkeihin käyttäen uppokantanauloja, joiden koko on laudan paksuudesta riippuen 60 x 2,3 tai 75 x 2,8 mm. Lattialaudat voidaan myös ruuvata kiinni. Seinän vierellä käytetään apuna puukiiloja, jotta lattialautojen ja seinän välinen rako saadaan tasaiseksi. Liikkumavaran tulee olla 10 mm leveä.

Alustan suoruus


Ennen lautojen asennuksen aloitusta tarkista, että koolaus on tasainen ja vaakasuora. Tee tarkistus vähintään 3 metrin pituisella linjalaudalla, jota kuljetetaan koolausta pitkin eri suuntiin. Asennuksessa on myös huomioitava, ettei lattialaudan ja eristekerroksen väliin jää ilmarakoa. Mikäli ilma pääsee liikkumaan lattialaudan alla, se voi aiheuttaa vedon tunnetta.

201410_41124.jpg
201410_41125.jpg
201410_41126.jpg

Aloitus


Aloita lattialautojen asennus asettamalla ensimmäinen lauta naaraspuoli seinää vasten. Jos huone on pitkä ja pituussuuntaan tarvitaan useita lautoja, huolehdi siitä, että laudat ovat suorassa linjassa. Älä luota pelkästään seinän suoruuteen. Tarkista käyttäen linjalankaa. Aseta kiiloja lattialaudan ja seinän väliin liikkumavaran jättämiseksi. Ensimmäinen lauta ruuvataan tai naulataan päältä niin läheltä seinää, että naula peittyy jalkalistan alle. Etureuna ruuvataan tai naulataan vinosti lyöden urospontin sisäkulmaan. Naulatessa käytetään apuna tuurnaa.

Seuraava lauta lyödään edelliseen kiinni lyöntikapulan avulla. Toimenpide toistetaan ja laudat kiinnitetään sitä mukaa, kun ne on saatu kunnolla paikoilleen. Jos on vaarana, että lauta halkeaa kiinnitettäessä, esim. lähellä päätyä, esiporataan naulausreikä.

Jatkosaumat


Lautojen jatkosaumat tehdään lattiakannakkeen kohdalle ja ulkonäkösyistä jatkoskohdat sijoitetaan tasaisesti koko lattiapinnalle. Etenkään vierekkäisten lautojen jatkoskohdat eivät saa olla samalla tuella. Päätypontattujen lattialautojen jatkoksia ei välttämättä tarvitse sijoittaa tuen päälle, kunhan viereiset laudat jatkuvat yhtenäisinä. Keskellä lattiaa olevan päätysauman saaminen mahdollisimman tiiviiksi, onnistuu puristamalla laudat yhteen seinän viereisestä raosta esimerkiksi sorkkaraudan avulla. Käytä tällöin seinän ja sorkkaraudan välissä levynpalaa tai puukapulaa saadaksesi tilaa väännölle ja suojataksesi seinää.

Oviaukot


Jos mahdollista, ulota lattia ovien kohdalla niin pitkälle, että kynnys peittää sauman. Lattian pitää voida liikkua suhteessa naapurihuoneiden lattioihin. Jos lattiat eivät ole samassa tasossa, korotetaan kynnystä alemman huoneen puolella listan avulla. Kynnyksettömissä aukoissa käytetään puisia tai metallisia peitelistoja.

201410_41127.jpg
201410_41128.jpg

Lopetus


Viimeinen lautarivi joudutaan yleensä halkaisemaan. Kaksi viimeistä lautariviä on tavallista asentaa yhtaikaa. Halkaistu viimeinen lauta kiinnitetään päältä, niin läheltä reunaa kuin mahdollista, jolloin naulat/ruuvit jäävät jalkalistan alle. Seinän viereen tulee jättää 10 mm liikkumavaraa. Ennen lattialistojen naulaamista poistetaan kaikki seinävierustan palikat ja kiilat.

201410_41134.jpg

Uiva lattia


Lautalattia voidaan toteuttaa myös uivana, eli laudat kiinnitetään toisiinsa, mutta ei alusrakenteeseen. "Uivaan" lattiaan tulisi hankkia tasapontiksi höylätty lattialauta. Normaalisti lattialauta höylätään "kireäksi pontiksi". Laudan alahuuli on tällöin 0,5 mm lyhyempi kuin ylähuuli.

Työkalut


Oikeat työkalut ja varusteet helpottavat työntekoa: vasara, tuurna, sorkkarauta, hienohampainen leveäteräinen saha, suorakulma, kynä ja mittanauha. Reikien ja lovien tekemiseen tarvitaan porakone, pistosaha ja litteä taltta. Tuurna on tarpeen, jotta vältyttäisiin naulausjäljiltä. Suorakulman ja terävän kynän avulla saadaan merkinnöistä tarkat. Jiirilaatikko tai -saha helpottavat katkaisua. Kiristysrauta auttaa lattialautojen kiristämisessä asennuksen aikana.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20193_56640.jpg
Valitse huippukestävä kotimainen rakennus­materiaali: säästä luontoa ja rahaa
GreenCoat® on maalipinnoitettujen teräsohutlevyjen kotimainen tuotemerkki, jonka ympäristöystävällisesti tuotetut materiaalit soveltuvat erinomaisesti niin kattoihin, julkisivuihin, sadevesijärjestelmiin kuin sisäkäyttöönkin. GreenCoat®-tuotteet on kehitetty antamaan rakennuksille tyylikäs ulkonäkö ja suojaamaan niitä säässä kuin säässä.
20158_44156.jpg
Epäsuora valaistus on miellyttävin valaistustapa
Epäsuoralla valaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jossa lamppuja ei lainkaan näy, vaan valo tulee piilotetuista valonlähteistä. Valo heijastetaan esimerkiksi huoneen seinän tai katon kautta. Lopputulos on häikäisemätön ja miellyttävä.
7_P_17659.jpg
Porin loma-asuntomessut
Pilaantuneiden maiden puhdistus palautti paarlastimaan uuteen käyttöönPorin loma-asuntomessualue täydentää ja tiivistää olemassa olevaa rakennuskantaa, mikä säästää luonnontilaista aluetta. Loma-asuntomessuilla ei ole kuitenkaan tyydytty luonnon säästämiseen, vaan rakentamista on edeltänyt huomattava ekoteko: loma-asuntomessualueen puhdistaminen pilaantuneista maista. Samalla parikymmentä vuotta törkyisenä ollut ranta siistiytyi.– Loma-asuntomessupaikaksi valittu alue oli päästetty todella ränsistyneeseen kuntoon ja paikalta löytyi myös paljon romua. Alueelta jouduttiin puhdistamaan tonneittain maata, mutta se kannatti. Nyt alue on loistokunnossa, kertoo Porin loma-asuntomessujen messutoimikunnan puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.Huonokuntoisten alueiden kaavoittaminen ja rakentaminen loivat puitteet loma-asuntomessutapahtumalle ilman, että tarvitsi uhata luonnonsuojelualueita. – Kun kaavoituksessa käytetään aikaisemmin toisarvoisina pidettyjä maa-alueita, säästetään luonnontilaista rantaviivaa. Reposaaressa on ensimmäistä kertaa loma-asuntomessujen historiassa toteutettu näin mittava maankäsittely- ja maanpuhdistusoperaatio. Reposaaren ekoteko on myös hyvä esimerkki niille lukuisille kunnille, joissa vastaavia toimenpiteitä suunnitellaan, toteaa kehitysjohtaja Oiva Hildén Suomen Asuntomessuilta.Messualueina olevat vanha Konepajanranta ja Reposaaren sahan alue olivat osin pahasti pilaantuneita. Konepajanrannasta poistettiin paitsi pilaantunutta maata myös rakennusten ja rakenteiden teräsbetoniperustuksia. Pilaantuneen maan tilalle tuotiin puhdasta täytemaata, ja mökkialue pengerrettiin asumiskäyttöön entisestä korkeudestaan tulvarajan yläpuolelle. Sahan alueelta maaperästä puolestaan löytyi erittäin myrkyllisiä kyllästysaineita. Molemmat alueet olivat aiemmin suljettuja. Loma-asuntomessujen johdosta tehdyn puhdistuksen myötä alueet aukeavat koko kansalle.– Sahan alueen puhdistaminen on ehkäpä suurempi ympäristöteko kuin Konepajanrannan puhdistus. Joka tapauksessa voimme sanoa, että emme ainoastaan suojele olemassa olevaa luontoa vaan parannamme sitä. Alueestahan tulee niin hyvä, että pian meidän pitää suojella se, toteaa Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelä.Messualueen maaperän tutkimuksissa kaikki pilaantuneeksi osoittautunut maa, yli 200 kuormaa eli 6 700 tonnia, kuljetettiin pois. Suurin osa pilaantuneesta maasta vietiin kaatopaikalle. – Lisäksi noin 25 tonnia ongelmajätteeksi luokiteltuja maamassoja toimitettiin käsiteltäviksi, kertoo ympäristöinsinööri Riikka Jokiainen Porin ympäristötoimistosta. Ympäristötoimisto oli valvontaviranomaisena maiden puhdistuksessa, ja puhdistustöistä huolehti Porin tekninen palvelukeskus.
Pikkuvihreä wc-kuva
Vedetön vessa sisätiloihin tuo säästöä, ekologisuutta ja helppoutta asumiseen
Mökkipihan perältä löytyvä huussi on useimmille tuttu – tuoksahduksineen ja kaikkineen. Juokseva vesi ei ole itsestään selvyys mökkiolosuhteissa, mutta entäpä jos haluaakin olla ekologinen ja säästää vettä vaikka sitä olisikin mahdollista käyttää. Sen myötä herääkin kysymys, voiko kotiinsa harkita perinteisen vesivessan sijaan vedetöntä vaihtoehtoa ilman, että se todella tarkoittaa pihan perällä nököttävää ratkaisua? Miten vedetön ratkaisu toimii normaalissa arjessa tämän päivän kodissa?
20117_27154.jpg
Saunat asuntomessuilla
Saunat ovat aina eräs kiinnostavimmista osa-alueista asuntomessuilla. Kokkolassa on esillä erityyppisiä saunaratkaisuja aina perussähkösaunoista puulämmitteisiin rantasaunoihin.
201611_47731.jpg
Iskunkestävät kulmat - helposti toteutettavissa
Väliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun. Kulmien kestävyyttä on mahdollista parantaa Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton