• Etusivu
  • Rakentaminen

Porin loma-asuntomessut pelasti Reposaaren rannat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
7_P_17659.jpg

Pilaantuneiden maiden puhdistus palautti paarlastimaan uuteen käyttöön

Porin loma-asuntomessualue täydentää ja tiivistää olemassa olevaa rakennuskantaa, mikä säästää luonnontilaista aluetta. Loma-asuntomessuilla ei ole kuitenkaan tyydytty luonnon säästämiseen, vaan rakentamista on edeltänyt huomattava ekoteko: loma-asuntomessualueen puhdistaminen pilaantuneista maista. Samalla parikymmentä vuotta törkyisenä ollut ranta siistiytyi.

– Loma-asuntomessupaikaksi valittu alue oli päästetty todella ränsistyneeseen kuntoon ja paikalta löytyi myös paljon romua. Alueelta jouduttiin puhdistamaan tonneittain maata, mutta se kannatti. Nyt alue on loistokunnossa, kertoo Porin loma-asuntomessujen messutoimikunnan puheenjohtaja, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Huonokuntoisten alueiden kaavoittaminen ja rakentaminen loivat puitteet loma-asuntomessutapahtumalle ilman, että tarvitsi uhata luonnonsuojelualueita. – Kun kaavoituksessa käytetään aikaisemmin toisarvoisina pidettyjä maa-alueita, säästetään luonnontilaista rantaviivaa. Reposaaressa on ensimmäistä kertaa loma-asuntomessujen historiassa toteutettu näin mittava maankäsittely- ja maanpuhdistusoperaatio. Reposaaren ekoteko on myös hyvä esimerkki niille lukuisille kunnille, joissa vastaavia toimenpiteitä suunnitellaan, toteaa kehitysjohtaja Oiva Hildén Suomen Asuntomessuilta.

Messualueina olevat vanha Konepajanranta ja Reposaaren sahan alue olivat osin pahasti pilaantuneita. Konepajanrannasta poistettiin paitsi pilaantunutta maata myös rakennusten ja rakenteiden teräsbetoniperustuksia. Pilaantuneen maan tilalle tuotiin puhdasta täytemaata, ja mökkialue pengerrettiin asumiskäyttöön entisestä korkeudestaan tulvarajan yläpuolelle. Sahan alueelta maaperästä puolestaan löytyi erittäin myrkyllisiä kyllästysaineita. Molemmat alueet olivat aiemmin suljettuja. Loma-asuntomessujen johdosta tehdyn puhdistuksen myötä alueet aukeavat koko kansalle.

– Sahan alueen puhdistaminen on ehkäpä suurempi ympäristöteko kuin Konepajanrannan puhdistus. Joka tapauksessa voimme sanoa, että emme ainoastaan suojele olemassa olevaa luontoa vaan parannamme sitä. Alueestahan tulee niin hyvä, että pian meidän pitää suojella se, toteaa Porin kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelä.

Messualueen maaperän tutkimuksissa kaikki pilaantuneeksi osoittautunut maa, yli 200 kuormaa eli 6 700 tonnia, kuljetettiin pois. Suurin osa pilaantuneesta maasta vietiin kaatopaikalle. – Lisäksi noin 25 tonnia ongelmajätteeksi luokiteltuja maamassoja toimitettiin käsiteltäviksi, kertoo ympäristöinsinööri Riikka Jokiainen Porin ympäristötoimistosta. Ympäristötoimisto oli valvontaviranomaisena maiden puhdistuksessa, ja puhdistustöistä huolehti Porin tekninen palvelukeskus.

Paarlastimaa seulottiin ja siitä syntyi näyttely

Suuri osa Reposaaren maista on tuotu purjelaivakaudella kaukomailta Poriin laivojen painolastina eli paarlastina. Reposaaren pinta-alan arvioidaan vuosien saatossa kasvaneen painolastin ansiosta viitisen hehtaaria. Koko loma-asuntomessualue onkin käytännössä paarlastimaan synnyttämällä alueella.

Monilla reposaarelaisilla pihoilla kukoistavat paarlastin mukana tulleet kasvit muistona 1920-luvulla päättyneestä purjelaivakaudesta. Paarlastikasvillisuus on tyypillistä merenrantakaupungeille, mutta Reposaaressa se on säilynyt erityisen hyvin. Alun perin painolastikasveja lasketaan Reposaaressa olleen noin 140 lajia. Nykyään niitä arvellaan olevan enää noin 65, joista vuosittain tavataan viitisenkymmentä lajia.

Saastunutta maata puhdistettaessa paarlastikasvit otettiin huomioon. Puhdistettava maa seulottiin tarkkaan, ja muun muassa harvinaisten kasvien siemenet ja juuret otettiin talteen. Nämä kasvit saavat nyt oman paikkansa merenrantaan keskelle messualuetta rakennettavaan ruudukkokukkamaahan. Kukkamaan ruudukkoina käytetään paikalle tarkoitusta varten jätettyjä betonisia perustuksia.

Kasveista ja muusta paarlastimaan mukana Reposaareen kulkeutuneista esineistä, kivistä, simpukoista ja fossiileista on koottu myös kiehtova Paarlasti-näyttely. Se koottiin Reposaareen Turun yliopiston Satakunnan ympäristöntutkimuslaitoksen tiloihin biologi Mirja Kortesharjun johdolla. Näyttelytila sijaitsee kelluvien loma-asuntojen läheisyydessä, entisen sahan konttorirakennuksessa ja se on avoinna loma-asuntomessujen ajan. Rakennuksen pihamaalla voi itse kukin halutessaan jatkaa paarlastiaarteiden etsintää aarrekasoista.

Rakentaminen
ympäristö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74271.jpg
"Piiri" on Keravan puurakentamisen keihäänkärki
Keravan tulevalle Asuntomessualueelle nousee puukerrostalojen ryhmä, josta järjestetyn suunnittelukilpailun voittaja on valittu.
202010_66875.jpg
Rakennusala isossa roolissa kiertotaloudessa
World Circular Economy Forum (WCEF) järjestettiin kuluvalla viikolla neljättä kertaa. Tänä vuonna koronapandemia pakotti järjestäjät muuttamaan foorumin verkkotapahtumaksi, johon ilmoittautui yli 5000 osallistujaa lähes 140 maasta. Alun perin tapahtuma piti järjestää Kanadassa.
201911_61138.jpg
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli 2050-ilmastostrategian tueksi päivitetyistä skenaarioista
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli maanantaina VTT:tä ja Lukea pitkän aikavälin ilmastostrategian tueksi tehtävistä laskelmista.
201910_60801.jpg
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja
Muutoksia esitetään muun muassa säännöksiin puurakennusten sisäpintojen suojaverhouksesta sekä laajojen kasvihuoneiden palo-osastoivista seinistä.
20218_71769.jpg
Betoni rakennusmateriaalina: Betonin uudet muodot - osa 2
Betoni muuttaa muotoaan siitä perinteisestä harmaasta sementin, kiven ja veden yhdistelmästä kohti monimuotoisempaa rakennusmateriaalia. Betonilla lienee tylsähkö, mutta tehokas ja turvallinen maine rakennusmateriaalina. Tehokkuus on ollut pitkään kilpailuvaltti, mutta ekologisuus ja edustavuus on vallannut alaa. Betonin kohdalla se tarkoittaa pienempää hiilijalanjälkeä, mutta myös painetta betonin muokkautuvuuteen rakennusmateriaalina. Katsahdamme tässä artikkelissa betonin uusiin muotoihin suunnittelussa vaikuttaviin betonin innovaatioihin ja ratkaisuihin.
20076_5361.jpg
Riskien välttäminen alkaa...
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausMonet suomalaiset rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Kosteus kehittyy homeeksi, pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi. Siksi on tärkeätä pistää kosteus kuriin jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Vuosisatojen aikana suomalaiset ovat oppineet, miten ilmastossamme pitää rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka antoivat hyvän suojan säitä ja kosteutta vastaan. Rakenteet myös tuulettuvat ja kuivuvat hyvin. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija ja rakentaja ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa ja kosteuden torjunnassa. Valvonta rakentamisen aikana varmistaa hyvän ja toimivan lopputuloksen. Oikein rakennetussa talossa on hyvä sisäilma - siellä on viihtyisä asua.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton