• Etusivu
  • Talo

Tulisijan sijoittamiselle ja rakentamiselle on monia määräyksiä – Näin toimit oikein ja estät häkää syntymästä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.02.2022
201111_28728.jpg

Tulisija on miellyttävä ja turvallinen oikein käytettynä.

Tulisijaksi määritellään rakennukseen kuuluva tai sen ulkopuolella oleva laite, jossa poltetaan kiinteitä, nestemäisiä tai kaasumaisia aineita ja joka on yhdistetty rakennukseen tai erilliseen savuhormiin. Määräykset varmistavat, että tulisija on turvallinen, eikä esimerkiksi häkää pääse syntymään.

Tarvitaanko tulisijalle lupa?

Määräyksissä on kuntakohtaisia eroavaisuuksia, joista saat tietoa kuntasi rakennusvalvonnasta.

Jos olet rakentamassa aivan uutta tulisijaa paikkaan, jossa ei ole ennestään takkaa ollut, tarvitset mitä luultavimmin myös hormin. Hormin rakentamiselle on tiukat määräykset ja se vaatii useimmiten luvan. Myös uuden tulisijan rakentaminen paikkaan, jossa jo hormi on, vaatii yleensä rakennusluvan.

Mikäli takka vaihdetaan, lupaa ei yleensä tarvita. Kunta voi kuitenkin vaatia ilmoituksen tekemisen.

Varmista ammattilaiselta aina hormin kunto sekä lattian riittävä kantavuus! Kunnan rakennusvalvonnasta voit tiedustella rakennusluvan/ilmoituksen tarvetta.

Minne tulisijan voi sijoittaa?

Tulisijalle on muistettava varata riittävän suuri tila. Tulisijan itsensä koko, sen vaatima suojaetäisyys ja huolto- ja käyttöetäisyydet on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Tulisija ei saa olla osa kantavaa rakennetta, mutta siihen saa tukea enintään 4m korkean piipun. Lämmön siirtyminen muihin rakenteisiin on myös estettävä. Tulisija on varustettava puhdistusluukuilla, jotta se on kokonaan puhdistettavissa.

Tulisijan mallista riippuen suojaetäisyydet vaihtelevat suuresti. Suunnittelija tai tulisijan valmistaja osaa auttaa mitoituksessa ja kertoa tarvittavat etäisyydet. Lattialle putoavat kekäleet tai kipinät ovat paloturvallisuusriski. Palava-aineinen lattia on suojattava suojaluukullisen tulipesän edustalla tiiviisti lattiapintaa vasten asennettavalla metallilevyllä, joka ulottuu vähintään 400mm eteen ja 100mm sivuille reunojen yli. Lattiamateriaali voidaan myös korvata palamattomalla lattiapäällysteellä.

Avoimet tulisijat vaativat suuremman suojan lattiaan; 750mm eteen ja 150mm molemmille sivuille ulottuva metallilevy suojaa palava-aineista lattiaa avotakan riskeiltä.

Tulisijan rakentaminen

Tulisijalle on rakennettava liikkumaton perustus tai se voidaan rakentaa palamattoman ala- tai yläpohjan päälle. On kuitenkin muistettava, että rakenteen on kestettävä tulisijan paino ja rakenteiden haitallinen lämpeneminen on estettävä.

Tulisijan runko muurataan poltetuista tiilistä erityisesti tähän tarkoitukseen valmistetulla laastilla, jonka lämpölaajeneminen on sama kuin tiilellä ja joka kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja syövyttäviä savukaasuja. Tulipesä ja suoralle tulelle alttiit pinnat muurataan tulitiilistä tulilaastilla tai savilaastilla.

Tulisijan erillinen kuori voidaan muurata muistakin muurauskivistä tarkoitukseen soveltuvalla laastilla ja pinnoittaa omien mieltymysten mukaan esimerkiksi maalaamalla, laatoittamalla tai rappaamalla. Huomio materiaalien valinnassa niiden kuumuudensietokyky.

Tulisijakohtaisia eroja voi olla; varmista turvallisuustekijät valmistajalta tai -suunnittelijalta.

Tulisija on muurattava tarkoitukseen soveltuvista esim. tiilistä.
Tulisija on muurattava tarkoitukseen soveltuvista esim. tiilistä.

Tulisijan huolto

Jotta tulisija toimii oikein ja pääset nauttimaan tulen turvallisesta lämmöstä, on muistettava huolto ja nuohous säännöllisin väliajoin. Suojaetäisyyksien lisäksi vaaditaan käytöllekin tilaa.

Tulisijan edessä on oltava vapaata tilaa vähintään 1100mm ja leveyttä 1000mm, jotta tulipesää päästään hoitamaan. Leivinuunin tarvitsema tila on vähintään 2000mm.

Nuohous on pakollista ja vastuu on kiinteistön omistajalla. Nuohoustyöstä on lain mukaan annettava todistus.

Poikkeuksen tekee suuluukuton tulisija (avotakka), jota ei tarvitse nuohota, ellei siitä erikseen sovita. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava lisäksi ennen käyttöönottoa.

Mikäli nuohousta ei suoriteta määrävälein, on suuri vaara, että piippu tervaantuu, karstoittuu ja aiheuttaa nokipalon, jolloin piipun pinnoille tiivistynyt piki ja noki syttyvät palamaan. Kuumuus voi savuhormissa olla jopa 1200 °C jolloin piippu on vaarassa haljeta. Nokipalon estämiseksi on tärkeätä myös huolehtia riittävästä palamisilmasta. Nokipalon jälkeen suoritetaan nuohous ja tarkastetaan tulisijan ja hormin kunto.

Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Mitä saa polttaa?

Ihan kaikkea palavaa ei takkaan saa laittaa. Sanomalehteä ja paperia voi käyttää pieniä määriä sytykkeenä poltettaessa kuivaa, puhdasta puuta, mutta maalattu ja kyllästetty puu, muovit, tekstiilit, rakennus- ja ongelmajätteet ovat jätettä ja jätteenpoltto on luvanvaraista toimintaa.

Pienpolttoon liittyvää lainsäädäntöä on jätelaissa, terveydensuojelulaissa, naapuruussuhdelaissa sekä ympäristönsuojelulaissa. Kunnilla voi olla omia puun pienpolttoa koskevia määräyksiä.

Muista säännöllisesti tyhjentää pesästä tuhkat kannelliseen, palamattomaan astiaan ja tarkistaa tulisijan kunto silmämääräisesti. Huolimattomuus voi aiheuttaa tulipalon, jonka tuhoja vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa!

Häkävaroitin pelastaa

Jokaiseen tulisijalliseen tilaan olisi hyvä hankkia hiilimonoksidivaroitin eli "häkävaroitin". Häkä on näkymätön, hajuton ja mauton salakavala kaasu, joka vaikuttaa kohtalokkaasti. Häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta.

Palovaroitin on lakisääteinen varuste joka kotiin ja vapaa-ajan asuntoon. Palovaroittimen hankinta ja toimintakunto on huoneiston haltijan vastuulla, on kyseessä sitten omistaja tai vuokralainen.

Lue, miten tunnistat jos oleskelutilassa on häkää.

20102_20559.jpg

Lähteet:
RakMK
Ympäristöministeriö

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20133_34374.jpg
Sähköenergian hinta
Sähköenergian hinta muodostuu kahdesta erillisestä palvelustaSähköenergian hinta muodostuu sähkön siirtopalvelusta, itse sähköenergiasta sekä näihin molempiin liittyvistä veroista. Sähkön siirto, eli verkkopalvelu on aina paikallisen jakeluverkonhaltijan yksinoikeus, mikä tarkoittaa sitä että siirtopalveluaan kuluttaja ei voi kilpailuttaa.
201511_44894.jpg
Tuuleta ja tamppaa käden käänteellä
Tomuttaminen ja tuulettaminen ovat parasta hoitoa tekstiileille. Luonnonkuidut suorastaan rakastavat tuulettamista. Säännöllinen tuulettaminen vähentää tekstiilien pesutarvetta ja pidentää niiden käyttöikää.Duster on kotimainen, moderni tuuletus- ja tomutusteline, joka poistaa erillisen mattotelineen tarpeen ja jota voit hyödyntää monipuolisesti muihinkin käyttötarkoituksiin. Pidentyvine tuuletusvarsineen ja alastaittuvine aputasoineen se toimii mainiosti niin tuuletus-, tamppaus- kuin kuivatustelineenäkin.Dusterin kaikki osat valmistetaan Suomessa.
20113_24690.jpg
Terassipatioita jokaiselle
Jamar-terassipatio on turvallinen, kestävä ja pitkäikäinen valmispatio, joka on kehitetty avoterassitarpeisiin omakoti-, rivitalo- ja kesämökkiasuntoihin. Sen vankka runko ja ruostumattomat säätöjalkaperustukset takaavat pation jämäkkyyden ja tukevan perustuksen.Pation pintalaudoituksena on ruskeansävyinen kotimainen puu, mikä takaa miellyttävän ja lämpimän tunteen patiolla oleskeluun. Halutessaan pation voi sävyttää itselleen mieluisen väriseksi sävytetyllä puuöljyllä. Materiaalin ansiosta patio ei ole liukas ja se on turvallinen käyttää.Patiokokovaihtoehtoja on useita. Patio on mahdollista saada myös mittatilauksena. Terassipatioita yhdistämällä voidaan toteuttaa erimallisia ja -kokoisia patioita käyttötarkoitukseesi sopivaksi kokonaisuudeksi nopeasti ja vaivattomasti. Terassipatio sisältää aina säätöjalkaperustukset, joten se on helppo asentaa vaikka soran, nurmen tai kallion päälle.Lisätietoa Jamar-terassipatioista...
10_P_118868_1.jpg
Uusi opas antaa välineet esteettömään rakentamiseen
Ympäristöministeriö on tänään julkaissut päivitetyn oppaan esteettömän rakennuksen ja ympäristön suunnittelun tueksi. Suunnittelijoiden, rakennuttajien, rakentajien ja viranomaisten käyttöön laaditun oppaan on kustantanut Rakennustieto Oy.Esteettömässä ympäristössä kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet asua, tehdä töitä, opiskella, harrastaa ja hoitaa asioitaan. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin riippumatta ihmisen toimintakyvystä. Kestävää ja pitkäaikaista käyttöä edistää se, että esteettömät tilat ovat muunneltavissa ihmisten tarpeiden mukaan.Esteetön rakennus ja ympäristö on opas esteettömän liikkumis- ja toimimisympäristön suunnitteluun ja rakentamiseen. Oppaan pääasiallinen sisältö koskee muita kuin asuinrakennuksia, mutta ohjeita voi soveltaa hyvin myös asuntorakentamiseen. Vaikka kirja perustuu asetusten vaatimustasoon, sen tavoitteena on ohjata suunnittelemaan ja toteuttamaan rakennukset ja niiden ympäristöt vähimmäistasoa paremmin.Nyt julkaistu opas on kokonaan uudistettu painos vuonna 2011 ilmestyneestä samannimisestä julkaisusta. Esteetön rakennus ja ympäristö -oppaan on toimittanut yliarkkitehti Niina Kilpelä ympäristöministeriöstä. Alan ammattilaisten ohella teos soveltuu hyvin myös rakennus- ja sisustussuunnittelun oppikirjaksi.Oppaan julkistamistilaisuudessa esiteltiin Helsingin keskustakirjasto Oodia, jonka suunnittelussa esteettömyys on huomioitu alusta pitäen."Etenkin julkisessa rakentamisessa on havahduttu siihen, että esteettömyyden tarkoitus on tuottaa hyviä ja toimivia tiloja kaikille käyttäjille, ei pelkästään erityisryhmille. Toki parannettavaakin vielä on. Toivon, että tämä opas palvelee suunnittelijoita ja toteuttajia konkreettisena työkaluna esteettömyyden huomioimisessa kaikenlaisessa rakentamisessa", Niina Kilpelä sanoo.Opas on julkaistu myös ruotsinkielisenä versiona. Sähköiset versiot ovat ladattavissa ympäristöministeriön verkkosivuilta. Painettua suomenkielistä teosta voi hankkia Rakennustieto Oy:n kautta.Esteetön rakennus ja ympäristö (pdf)Tilaa painettu opas (Rakennustieto Oy)
20156_43642.jpg
Asuntomessuilla ekotehokkaita ja ekologisia kohteita
Nelihenkinen vantaalaisperhe päätti rakennuttaa itselleen uuden kodin ekologisuuden ja kestävän kehityksen hengessä. Kodin sijoittuminen Asuntomessualueelle ei perhettä hirvitä, vaan ennemminkin se on kiehtova lisä kokonaisuuteen.Tässä esittelyyn astuukin Asuntomessujen kohde numero 40, VERSO, joka on ekotehokas ja moderni kaupunkipuutalo.
20208_66201.jpg
Joustavat kalustesarjat: fiksuja yksityiskohtia ja kotimaista laatua
IDOn kalustesarjat mahdollistavat erikokoisten ja -tyylisten kylpyhuonekokonaisuuksien luomisen joustavasti juuri sinun tarpeidesi ja toiveidesi mukaan – olipa kyseessä sitten putkiremontin kourissa oleva kerrostalokylppäri, pientä päivitystä kaipaava mökki-wc tai uuteen omakotitaloon rakentuva arjen hemmottelukeidas.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton