• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5715.jpg

3.4 Sisätyöt


Sisätyöt ovat jo pitkällä. Talon säilyvyyden osalta yksi tärkeimmistä töistä on edessä. Suomalaisen rakentamisen ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun sauna siirrettiin erillisestä rakennuksesta sisätiloihin.

3.4.3.Väliseinät, väliovet, portaat (ks. Väliseinät ja portaat)
Hyvin nopeassa tahdissa syntyy puolivalmista pintaa. Kaikki ammattiryhmät ovat samaan aikaan rakennuksella töissä. Sähkömies asentaa seiniin ja kattoihin putkiaan, samoin putkimies ja ilmastointikin pitää ehtiä laittaa. Tärkeintä on, että työt pysyvät oikeassa järjestyksessä.

3.4.3.1 Väliseinät (ks. Väliseinät puusta, Tiiliseinät, Siporex-väliseinät, Harkkoseinät)
Levyväliseiniin tulevien kalusteiden kohdalle muistetaan pistää kiinnitystaustat. Kevyitä väliseiniä ei saa viedä kantaviin kattokannattajiin kiinni. Rakennesuunnittelijan pitää antaa tästä ohjeensa. Seinän ja katon väliin tulee jäädä liikkumavara, koska lumikuorman painosta kannattajat taipuvat ja niiden kuormitus saattaa tulla virheelliseksi. Sama tilanne on ei kantavalla tiiliseinällä.
Kantavilla levyseinillä on merkitystä todennäköisesti rakennuksen jäykkyyteen. Siksi ne pitää rakentaa ohjeen mukaan ja levyjen kiinnityksessä ei pidä säästää nauloja. Levyrakenne on erittäin hyvä jäykistäjä kunhan levy on kunnolla rungossa kiinni.
Ennen seinien levytystä kannattaa miettiä vielä kerran äänieristettyjen seinien tarve. Ei ole merkittävä kustannus asentaa seinään eristettä. Toinen seikka, joka vaikuttaa äänieristykseen, on seinän ilmatiiviys. Eristettävä seinä kannattaa kitata joka saumastaan, myös katto- ja lattiasaumat, elastisella kitillä.

3.4.3.2 Erityisseinät (ks. Väliseinät ja portaat)
Yksi omakotitalon erityisseinistä voi olla lasitiiliseinä. Seinä voi olla kokonaan tai osittain lasitiiltä. Se voi toimia sisäisten tilojen jakajana tai ulkoseinässä valoa läpäisevänä elementtinä, antaen kuitenkin yksityisyyden suojan. Nykyisellä asennusjärjestelmällä seinän tekeminen on helppoa ja paljon nopeampaa kuin perinteisesti muuraamalla.

3.4.3.3 Portaat ja kaiteet (ks. Puuportaat)
Omakotitalon kerrosten välinen porras ei nykyisin ole enää pelkästään kulkureitti alhaalta ylös tai päinvastoin. Portaiden edustavuuteen ja kaidejärjestelmien sopivuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Kaunista saa samalla hinnalla kuin käytännöllistäkin. Arkkitehti suunnittelee portaiden mallin ja muodon. Ensimmäiseksi ei kannata sortua erikoisuuksiin vaan kannattaa tutustua valmiisiin tuotteisiin. Portaan muutoksen pystyy tekemään, jos portaalle on varattu riittävä tila.

3.4.3.4 Väliovet (ks. Julkisivut, ovet, ikkunat)
Asennus- ja levytystavasta riippuen karmit asennetaan ennen tai jälkeen levytysten, yleisemmin jälkeen. Jopa niin, että lattiatkin ovat jo valmiina. Listoitus tehdään vasta sitten kun seinät on maalattu tai pinnoitettu. Väliovikarmien kiinnitykseen on olemassa oma ohjeistuksensa. Ovien mukana tulee asennusohje.
Väliovien asennus tapahtuu ruuvikiinnityksellä. Saatavissa on karmiruuvin nimellä olevia kaksikierreruuveja, joilla karmin saa jälkeenkin päin oven kanssa yhteensopivaksi. Ruuvien mukana on asennusohje. Ovet ja karmit on valmiiksi saranoituja ja lukkopesät ovat valmiina, joten oven asennus on helposti tehtävissä. Tärkeintä on karmien pystysuuntaan tuleminen ja yläpään vaakasuoruus, eli ns. ristimitan pitää olla sama molemmin päin.

3.4.3.5 Erityisovet (ks. Julkisivut, ovet)
Omakotitalossa harvoin käytetään sisäovina erityisovia. Äänieristettyjä ovia voisi käyttää enemmänkin. Nykyaikainen ilmanvaihto pitää sisällään sekä tulo- että poistoilmanvaihdon. Tämän ansiosta ei tarvita erillistä oven alitse ohjautuvaa korvausilmaa tarvita ja ovenalunen voidaankin sulkea kynnyksien avulla.
Ovi saadaan äänieristetyksi toki ilman kynnystäkin. Äänieristyksellä saadaan huone rauhalliseksi. Äänieristystä ei tarvita pelkästään päivää varten. Herkkäunisemmat henkilöt tarvitsevat hiljaisen nukkumisympäristön, jolloin talon sisäisetkään äänet eivät saa kuulua.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Nanopinnoitus kylpyhuone
Nanopinnoitus kylpyhuoneeseen Vesalle: Asennusvaihe – katso video!
Kalliille kylpyhuoneremontille on vaihtoehtoja. Kylpyhuoneen käyttöikää voidaan pidentää hyvällä ylläpidolla ja huoltotoimenpiteillä, kuten nanopinnoituksella. Helsinkiläisellä Vesa Meriläisellä on kodissaan 20 vuotta vanha kylpyhuone, johon tehtiin nanopinnoitus. Miten tilanteeseen päädyttiin, mitä asennusvaiheessa tehtiin ja mikä oli kesto?
202212_80431.jpg
Puhdas, luonnon­läheinen ja terveellinen koti massiivipuusta eli CLT-rakenteisena
Puhtaus, luonnonläheisyys ja terveellisyys – ovatko edellä mainitut arvot tärkeitä sinulle? Tärkeä osa elämäämme on koti, jossa olisi hyvä olla ja elää. Oman kodin toteutuksessa saa toteuttaa myös omia arvojaan. Mutta miten esimerkiksi puhtaus, luonnonläheisyys ja terveellisyys voi toteutua kodin rakentamisessa?
20154_42933.jpg
1930-luvun talon remontti etenee: pinnoitetytöt jatkuvat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20149_40878.jpg
Osallistu arvontaan - voita sadevesijärjestelmä asennettuna!
Arvo sadevesikouruVesivek Arvo yhdistää kaikki toimivan, kestävän ja kauniin vesikourun ominaisuudet. Syvyytensä ansiosta sen läpi virtaavat kevyesti isommatkin vesimäärät – eikä roisku yli! Ulkopäärme pitää kourun ulkopinnan puhtaana, joten Arvo jättää rumat valumajäljet historiaan. Saumattomuutensa ansiosta kouru ei vuoda ja sen sisäpuolen puhdistus on helppoa. Alumiinista valmistettu Arvo on käytännöllisesti katsoen ruostumaton ja näin todella pitkäikäinen.Tilaa esite >>
20235_81696.jpg
Voisiko oman kodin rakentaa moduuleista?
Aulis Lundell Oy:n kehittämä teräsrakenteinen moduuli on helppo, nopea ja ekologinen rakennus. Kuivissa oloissa tehtaalla valmistettu moduuli kuljetetaan kohteeseen ja viimeistellään paikan päällä rakennusliikkeen tai rakennuttajan toimesta. Valitsemalla kotimaassa valmistetun teräsrakenteisen moduulin säästät luontoa ja eteenkin rakennuskustannuksissaMaissa, joissa kärsitään asuntopulasta, on moduulirakentamisen menekki kovassa nousussa, eikä pelkästään sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Aulis Lundell Oy:ssä uskotaan, että moduulirakentamisen askel otetaan myös Suomessa. Teräsrakenteisten moduulitalojen kohdalla pystytys on huomattavan nopeaa ja standardoitua.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton