Kolmiulotteisuutta betonituotteisiin

Taiteilija Renata Jakowleffin idea virisi hänen työstäessään lasitaidettaan. Hän oivalsi, että kuumalla lasimassalla sekä betonilla on jotain yhteistä – plastisuus. Näin syntyi uusi innovaatio, joka antaa mahdollisuuden luoda perinteisen sileän betonipinnan sijasta betonielementteihin kolmiulotteisen kuvion sekä lähes rajattomat mahdollisuudet yksilöllisyyteen. Näin harmaasta betoniseinästä on mahdollista saada näyttävä ja huomiota herättävän mielenkiintoinen yksityiskohta.

Yksilöllistä ilmettä sekä pinta, joka kestää vaativatkin olosuhteet.Yksilöllistä ilmettä sekä pinta, joka kestää vaativatkin olosuhteet.

Muotobetonin antama pintakuvio tuo luksusta ja jokainen elementti on kuin taideteos.Jukka Latvala

Tukimuureja, jollaisia ei ole ennen nähty

Ruduksen Nurmijärven betonituotetehtaan pihalla on nähtävillä muutama L-tukimuurielementti, jotka on työstetty uudella tekniikalla. Testikappaleisiin ollaan erittäin tyytyväisiä.

– Muotobetonista otettiin meihin yhteyttä ja ainahan meitä kiinnostaa uuden kehittäminen ja innovaatiot, Ruduksen infratuotteiden myyntipäällikkö Jukka Latvala sanoo.

–Meitä taas kiinnosti se, miten voimme muotobetonin avulla tarjota isoon, valmiiseen tuotevalikoimaan jotain aivan uutta, sanoo puolestaan Muotobetoni Oy:n toimitusjohtaja Raija Siikamäki.

Patentoidun valmistusmenetelmän avulla saadaan betonipintaan aikaan kolmiulotteinen kuvio. Kokeilu aloitettiin L-tukimuurielementeillä ja saavutettuihin lopputuloksiin ollaan tyytyväisiä. Tukimuuri on Ruduksen tuotevalikoimassa vakiotuotteita, joten nyt aluksi tuotteita on saatavilla muutamilla vakiokuvioilla, mutta jatkossa on tarkoitus, että tukimuureja on mahdollista saada juuri sellaisella pinnalla mitä halutaan.

Uutta valmistusmenetelmää päästiin Ruduksella testaamaan ensimmäiseksi tukimuurien valmistuksessa.Uutta valmistusmenetelmää päästiin Ruduksella testaamaan ensimmäiseksi tukimuurien valmistuksessa.

Yksilöllinen piirre sarjatuotantoon

Betoni on Suomessa nähty usein materiaalina, jonka tehtävä on täyttää tila eli muotti. Hyödyntämättä ovat jääneet muotoilun tuomat mahdollisuudet.
Kyseessä ei siis ole vain tekninen innovaatio, vaan myös visuaalisuudella on betonielementtien kohdalla suuri rooli. Huolimatta monimuotoisesta pinnasta, tuottaa uusi valmistusmenetelmä erinomaisen pinnanlaadun, joka myös parantaa betonituotteen kestävyyttä myös vaativissa olosuhteissa.

Voit lukea koko artikkelin yhteistyöstä täältä
 
Päivitetty
30.9.2020