• Etusivu
  • Palvelut

Yksilöllisen saunan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.09.2015
20159_44371.jpg

Saunatilojen suunnitteluun on tärkeää panostaa, sillä oikeat ratkaisut johtavat paitsi elämyksellisiin löylyihin, myös helppohoitoiseen, käytännölliseen ja kestävään kokonaisuuteen.

Pohdi saunan käyttöä ja käyttäjiä

Saunan suunnittelu on hyvä aloittaa uhraamalla pari ajatusta saunan käyttöön ja käyttäjiin. On hyvä miettiä, minkälaisia käyttäjiä saunalla on. Onko käyttäjinä lapsia tai vanhuksia? Kuinka monta kylpijää saunassa on kerrallaan. Minkälaiseen käyttöön sauna tulee? Kuinka usein saunassa löylytellään?

Mikäli käyttäjinä on lapsia tai vanhuksia, turvallisuuteen tulee kinnittää erityistä huomiota. Kulkuväylällä on oltava riittävästi tukevia kaiteita ja käsijohteita, joista saa pitävän otteen ylös- ja alaspäin mentäessä. Askelmakorkeuden on hyvä olla normaalia matalampi, enintään 250 mm. Lisäksi kiukaan ympärillä tulee olla tukeva ja riittävän korkea kaide. Saunan mitoituksessa on myös hyvä huomioida, että kulkuväylien tulisi olla vähintään 600 mm leveitä.

Suunnittelussa tulisi huomioda myös saunan puhtaanapito. Mitä enemmän lauteissa on puupintoja ja ritilöitä ja mitä peittävämpi lauderatkaisu on kyseessä, sitä enemmän siinä on pestävää. Mikälli saunaa on pestävä usein, suosittelemme valitsemaan lauteet, joissa on yksinkertainen rakenne ja jotka ovat helposti puhdistettavissa. Tällaisia lauderatkaisuja ovat muun muassa kääntyvä Uppi ja perinteinen Kaino. Jos saunalle riittää perusteellinen pesu pari kertaa vuodessa, voidaan valita lauteet, joissa on monimutkaisempia rakenteita, kuten Uljas ja Sorja.

Aloita saunan mittaamisesta

Saunan suunnittelun lähtökohtana ovat saunatilan mitat, eli leveys, syvyys ja korkeus. Suunnittelun tavoitteena on hyödyntää olemassa oleva tila mahdollisimman tehokkaasti. Fyysisten mittojen lisäksi suunnitteluun vaikuttavat myös oven ja mahdollisten ikkunoiden sijainti.

Saunan korkeus määrittää lauteiden korkeutta. Saunatilan korkeus on normaalisti 2200-2300 mm. Ylälauteen ja katon väliin tulisi jättää 1000-1200 mm tilaa. Normaalisti ylälaude asettuu 1100 mm korkeuteen lattiasta. Ylä- ja alalauteen vakioväli on 400 mm. Mikäli sauna on normaalia korkeampi, ylälaudetta on nostettava ylemmäs, jolloin alalaude nousee samalla. Tällaisessa tapauksessa saunaan suositellaan valittavaksi 2-askelmainen porrasjakkara, koska askelmakorkeuden ei tulisi nousta yli 400 mm:n. Lisää kalusteista

Valitse saunaasi sopiva kiuas

Ensimmäisenä saunaan valitaan kiuas.

Kiukaan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti saunan kuutiomääräinen koko. Lisäksi tulee huomioida kaikki saunassa olevat lasi- ja kivipinnat. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että yhtä kivi- tai lasipintaneliötä vastaan lisätään yksi kuutio saunan tilavuuteen. Mikäli kuutiomärää on kiukaan suositusten ylärajoilla, suositellaan aina valittavaksi isompi kiuas.

Nykyisin kiuasvalmistajat ovat myös keskittyneet yhä enemmän kiukaiden muotoiluun, joten markkinoilta löytyy varmasti kiukaita joka makuun. Kiukaan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös löylyn laatuun. Jos pitää enemmän tiukoista ja kuivista löylystä, perinteinen sähkökiuas on oikea valinta. Mikäli taas rakastaa pehmeitä, kosteita löylyjä, vuolukivi- tai verkkokiuas on sinun vaihtoehtosi. Mitä enemmän kiviä kiukaassa on, sitä kosteammat ja muhkeammat löylyt siitä saa.

20159_44374.jpg

Suunnittele käytännölliset lauteet

Saunatilan mitat, kiukaan sijainti sekä oven ja ikkunoiden paikka määrittävät saunan lauteiden suunnittelua. Olennaisinta suunnittelussa on turvallisuus, esteettisyys, käytännöllisyys ja käytettävyys. Edellä mainittujen kriteereiden painotus vaihtelee asiakkaan ja kohteen mukaan. Laaja valikoimamme takaa sen, että jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Tutustu tarkemmin laudevaihtoehtoihin.

Varmista valaistukseen oikeat liitännät

Valaistuksen suunnittelu

kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta saunaan saadaan ajoissa toteutettua muun muassa oikeanlaiset liitännät. Valaistuksen merkitys oikeanlaisen tunnelman luomisessa on erittäin tärkeä. Nykyään markkinoilla on saatavana laaja valikoima erilaisia ratkaisuja. Saunavision suosittelee käytettäväksi saunan valaistuksessa kuituvalaistusta. Kuituvalaistus on viime vuosina kehittynyt paljon. Sen avulla pystytäänkin toteuttamaan lähes rajattomasti erilaisia valaistusratkaisuja.

Info

Info

Selvitä suunnittelemasi saunan hinta

Me Saunatalolta haluamme auttaa sinua saunasi suunnittelussa. Jättämällä yhteydenottopyynnön saunan hinta selviää helposti. Voit myös poiketa paikan päälle Saunatalo- palvelupisteeseen, jossa saat asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua ja apua saunasi suunnitteluun. Aloitetaan saunasi suunnittelu nyt!

Saunatalolta kaikki mitä saunaasi tarvitset

Saunatalo palvelee yritysasiakkaita ja yksityisiä henkilöitä pitkän kokemuksen tuomalla varmuudella. Saat asiakaskohtaisen toteutuksen oli kyse sitten uudisrakennus- tai remontointikohteesta, elementtirakenteisesta tai paikalla rakennettavasta saunasta, saunan sisustamisesta tai kalusteista. Sauna-ammattilaisena - teemme kuhunkin kohteeseen yksilöllisen suunnittelun sekä laadukkaan ja kustannustehokkaan toteutuksen – siksi tänä päivänä yli 100 000 suomalaisessa kodissa kylvetään valmistamissamme saunoissa.

Katso lisää saunan rakentamisesta

Palvelut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20081_7929.jpg
Helo Deco - viihtyisä saunamaailma
Maailman johtavana saunatuotteiden valmistajana Saunatec tunnetaan kaikkialla korkealaatuisesta tuotekehityksestään ja muotoilustaan. Kiuasmuotoilun uusi suunnannäyttäjä Ristomatti Ratia loi suositun Helo Tonttu -sarjan. HELO DECO -saunansisustus luotiin jatkamaan näin alkanutta uutta muotoiluilmettä.
Vesieristys
Miksi vedeneristys on tärkeimpiä asioita terveessä talossa?
Märkätilat ovat rakennuksessa veden ja vesihöyryn rasitetuimpia tiloja. Sen takia tarvitaan tiivis vedeneristys, joka pitää kosteudet märkätilan puolella. Lattialämmitys ja toimiva ilmastointi kuivattavat märkätilat käytön jälkeen. Kiinnostaako alan koulutus? Tutustu koulutustarjontaan täällä!
20155_43504.jpg
Keskuspölynimurilla helposti puhdasta
Keskuspölynimurilla pidät kodin siistinä vähällä vaivalla. Imurointi sujuu kevyesti, nopeasti ja hiljaisesti. Sistem Air tehokkaat keskusyksiköt takaavat erinomaisen lopputuloksen.
20158_44165.jpg
Kastelli valittiin messujen Energiatehokkaaksi ja toimivaksi kodiksi
Motiva Oy ja Talotekniikkateollisuus ry ovat valinneet Vantaan Asuntomessuilla Energiatehokas ja toimiva koti –taloksi Kastelli-Talot Oy:n kohteen 39 Kastelli. Valinnalla haluttiin nostaa esiin hyvää, kestävää, energia- ja kustannustehokasta nykyrakentamista. Kastellin valinnassa korostui erityisesti hyvä kokonaisuus, tilojen tehokkuus sekä kestävät ratkaisut.
20115_26332.jpg
Sähkökeskus
Omakotitalojen sähköistyksessä sekä sähkökeskusten hankinnassa on tulevien asukkaiden rooli merkittävä, koska silloin tehdään päätöksiä sähköistyksen toimivuudesta rakennusaikana sekä asumisen aikana. Näihin haasteisiin ABB:n kotimaiset mittaus- ja ryhmäkeskukset tarjoavat rakentajalle kattavat ja laadukkaat keskusvaihtoehdot.Näpsä-keskukset rakentamisen eri vaiheisiinMittauskeskussarjasta NäpsäPlus löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja keskuksille sekä asennustavoille. Keskukset voidaan sijoittaa vaihtoehtoisesti joko maahan, ulkoseinälle tai pylvääseen.NäpsäPlus -mittauskeskukset on varustettu pistorasioilla, joista saa heti sähköliittymän mukaista sähköä jo työmaakäyttöön. Näin saadaan säästöä sähkön hinnassa eikä rakentajan tarvitse vuokrata erillistä työmaakeskusta. Ulos asennettuna mittauskeskuksesta on myös vaivatonta rakentaa lisärakennusten ja ulkovalaistusten sähköistykset.NäpsäPlus on erinomainen valinta myös ukkosherkille alueille, koska keskuksessa on valmiina paikat ylijännitesuojille. Näillä saadaan tehokas suoja salamaniskuilta.NäpsäPro -sisämittaus- ja ryhmäkeskukset on suunniteltu tämän päivän vaatimuksiin. Keskusten suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota asennettavuuteen sekä datatilojen riittävyyteen. Tuloksena on keskus, joka on suurempi sisältä kuin päältä, koska kaapelointitilat jäävät seinän sisään ja vain seinäverhoilun päälle kiinnitettävä ovi jää näkyviin. NäpsäPro -keskukset voidaan asentaa myös pintaan seinäverhoilun päälle.
20154_42886.jpg
Liikuta ilmaa mistä vaan
Uuden sukupolven ilmanvaihtokoneetVallox 096 MV, Vallox 110 MV, Vallox 145 MV ja Vallox 245 MV eivät ainoastaan vaihda ilmaa, vaan hyödyntävät tehokkaasti poistoilman lämmön . Ne ovatkin saaneet markkinoiden parhaan A+ -energiamerkinnän, sillä niiden lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on yli 75 %. Koneet on suunniteltu pohjoisen ankariin olosuhteisiin ja siksi ne toimivat moitteetta kovillakin pakkasilla. MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on myös vuodenaikoihimme sopiva kesä/talvi- automatiikka viileän talteenotolla ja automaattisella kesäajan tuuletuksen tehostuksella. Kesällä ulkoilman ollessa lämmintä, ei poistoilman lämpöä tarvitse ottaa talteen, vaan lämmön talteenotto ohitetaan. Ilmanvaihto tehostuu automaattisesti yöaikaan tuoden sisälle viileämpää ilmaa.Tilaa veloitukseton Vallox-ilmanvaihtoesite

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton