• Etusivu
  • Rakentaminen

VTT:n tuore tutkimus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Julkaistu 27.02.2008
20082_9085.jpg

Talopakettien energiatodistukset tulivat vuodenvaihteessa pakollisiksi. Keskustelu asumisen energiatehokkuudesta käy vilkkaana ilmastonmuutoksen takia.

VTT ja Kastelli-talot Oy käynnistivät vuonna 1997 tutkimuksen*, jossa tutkittiin talon tiiveyttä, lämmöneristystä, rakenteen kosteuskäyttäytymistä ja sisäilman laatua.

10 vuoden seurantatutkimus osoittaa, että Kastelli-talo on säilyttänyt erinomaiset tulokset jokaisessa mitatussa kategoriassa.

Energiatehokkuus Kastellilla huippuluokkaa

Erityisen mielenkiintoinen tutkimustulos on, että Kastelli-talon tiiveysluku on pysynyt samana vuosien mittaan. Juuri tiiveys on osoittautunut yhdeksi tärkeimmistä tekijöistä talon energiatehokkuuden kannalta.

Yleinen käsitys on, että rakennuksen tiiveys huononee ajan myötä. Syynä on pidetty talon elämistä ja höyrysulun liitoksissa käytettyjen teippausten irtoamista. VTT:n tutkimuskohteena olleessa Napapiirin asuntomessuille rakennetussa Kastelli-talossa tulos on selvä: tiiveysluku on säilynyt paikalla rakennetussa talossa täsmälleen samana kuin vuonna 1997 tehdyssä tiiveysmittauksessa.

– Rakennuksessa ei ole tapahtunut mitään, mikä heikentäisi tiiveystasoa. Saatua mittaustulosta voidaan pitää merkittävänä käytännön tutkimuskohteesta saatuna tietona. Jatkossa tästä on hyötyä rakennusteknisiä käytäntöjä ja ratkaisuja kehitettäessä, VTT:n työteknikko Erkki Vähäsöyrinki toteaa.

Harvinaisen pitkä tutkimusjakso

Seurantatutkimus on harvinainen lajissaan, koska yleensä seurannan ajanjakso on vain vuoden mittainen.

– 10 vuoden tulos on todella arvokasta tietoa. Toivottavasti Suomessa tällaiset pitkät tutkimusjaksot yleistyisivät, Vähäsöyrinki jatkaa.

Tutkimuksessa käytettiin menetelminä ilmatiiveyden mittausta, lämpökuvausta, sisäilman mikrobitutkimuksia ja alajuoksujen kosteusmittauksia. Myös talon energiankulutus selvitettiin todellisen energiatehokkuusluvun selvittämiseksi. Vaikka kohde sijaitsee haastavissa olosuhteissa Rovaniemellä, rakennuksen energiatehokkuus osoittautui olevan huippuluokkaa. Todellisen asumiskulutuksen mukaan (2 aikuista ja 2 lasta) A-energialuokan raja alitettiin reilusti. Talo luokitellaan A-luokkaan, kun energiatehokkuusluku on 150 kWh/bm2 tai alle.

– Kastelli on tehnyt vuosia työtä energiatehokkaan asumisen hyväksi. Nyt nähdään, että työmme on tuottanut tulosta. Olemme halunneet tehdä tutkimusyhteistyötä muun muassa VTT:n ja korkeakoulujen kanssa kehittääksemme tuotteitamme oikeaan suuntaan, Kastelli-talot Oy:n markkinointipäällikkö Jukka Vaaramo kertoo.

Kastelli-talot on menestynyt erinomaisesti myös Oulun kaupungin rakennusvalvonnan ja Oulun ammattikorkeakoulun** tekemässä tiiveystutkimuksessa, jossa tutkittiin 15 eri talokohteen tiiveyttä. Lisäksi Kastellin omista lämpö- ja tiiveystutkimuksista on saatu todella hyvät tulokset.

– Kastelli-talot alittavat selkeästi energiamääräysten minimivaatimukset. Tänä vuonna teemanamme on kestävän kehityksen Kastelli, joten pureudumme entistäkin tiukemmin energia-asioihin, kommentoi Vaaramo tuoreita tutkimustuloksia.

* Seurantatutkimus, Kastelli-talot Oy:n Napapiirin asuntomessutalo.

** Pientalon tekninen laatu -tutkimus.

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20154_43012.jpg
Jämäkän ja leppoisan löylyn tarjoajat
Suomalaiselle kesään kiteytyy oma mökki, kunnollinen sauna kiukaineen ja luonnon läheisyys. Sauna on paikka, jossa ihminen puhdistautuu niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ei kuitenkaan ole aivan merkityksetöntä millaisen kiukaan omaan saunaansa hankkii. Tulikiven puulämmitteisistä kiukaista löytyykin jämäkän ja leppoisan löylyn tarjoajat.
201711_51018.jpg
Puhtaudenhallintakoordinaattori - PRO
Koulutuspaikka TTS, Sarkatie 1 VantaaKoulutusaika 10.-11.04.2019Koulutuksen kesto 2 päivää. Koulutukseen voi pelkästään osallistua tai sen voi myös suorittaa ja osoittaa sillä pätevyytensä. Suorittajille on koulutuksen lisäksi tentti ja näyttötyö. Näyttötyö on todellisen kohteen puhtaudenhallintasuunnitelman tekeminen.TavoiteKoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää valmiuksia toimia puhtaudenhallintakoordinaattorina tai työmaan puhtaudenhallinnasta vastaavana ja opettaa puhtaudenhallinnan näkökulmasta hyviä toimintatapoja varsinkin toimittaessa rakennustyömaan ympäristössä.KohderyhmäKoulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka vastaavat työmaan puhtaudenhallinnasta, sen koordinoinnista tai haluavat muuten perehtyä puhtaudenhallintaan normaalia syvällisemmin.
Vallox 125 MV
Ilmanvaihto uusiksi osana omakotitalon energiaremonttia
Mika Airaksela teki kesällä 2021 omakotitaloonsa lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon remontin, sillä talo kulutti energiaa lämmitykseen enemmän kuin mitä oli tarpeen. Vanha poistoilmalämpöpumppu oli tullut käyttöikänsä loppuun ja lisäksi se oli alimitoitettu 176 neliöiseen taloon. Etenkin pakkasjaksoilla kone kävi koko ajan ja kulutti sähköä lisätehoksi. Ennen remonttia Airakselan omakotitalo kulutti energiaa taloussähköineen oli noin 24 000–25 000 kWh.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton