• Etusivu
  • Talo

Villa ISOVERin vesikattotöitä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Päivitetty 28.05.2013
2240_392886911_2013527122617.jpg

Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria.

Lumisade yllätti taas autoilijat ja rakentajat edeltävällä viikolla, kun ensilumi satoi maahan myös Etelä-Suomessa. Onneksemme talotehtaan pystytysporukka sai vesikaton pohjarakenteet valmiiksi ja suojattua juuri ennen lumisateita, joten nyt kun kelit suosivat, saadaan katto vedenpitäväksi ennen talven tuloa.

Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria, joka on hyvin nopea asentaa ja sillä saadaan tukeva alusta varsinaiselle vesikatteelle, joka talossamme on kumibitumikermikate loivasta ja suhteellisen haasteellisesta kattokulmasta ja taitteesta johtuen.

Syksyllä asennetaan pohjahuopa ja keväällä sitten varsinainen pintakermi, kun katolle tulevien aurinkopaneelien asennusaikataulu saadaan lyötyä lukkoon. Pohjahuopa kiinnitetään kantavaan rakenteeseen ruuvein ja aluslevyin sekä pisteliimaamalla. Saumakohdat liimataan kiinni kuumentamalla pohjahuovassa valmiina oleva bitumi.

Aina kun vesikatolla tehdään tulitöitä, kuten esim. bitumin liimaamista, tulee huolehtia siitä, että asentajat ovat riittävän ammattitaitoisia ja heillä on käytynä vesikatetöiden tulityökortti eli ns. musta kortti. Katolla tulee aina olla riittävä määrä alkusammutuskalustoa, jotta mahdollinen tulipalon alku saadaan sammutettua jo alkumetreille ilman suurempaa vahinkoa.

2240_392886911_2013527122711.jpg
Pohjarakenteena vaneri on hyvin nopea asentaa ja sillä saadaan tukeva alusta varsinaiselle vesikatteelle.

Talvi tuli ryminällä – tiivistäminen vauhdissa

Viikolla 48 leuto syksy muuttui kertaheitolla runsaslumiseksi pakkastalveksi. Loppuviikon lumimyrskyllä töitä Villa ISOVERissa tehtiin onneksi sisätiloissa. Yläpohjan aukkoja tukittiin kiireesti, ettei tuiskuava lumi päässyt enää sisään. Viikon aikana aloitettiin myös harvalaudoituksen tekeminen välipohjaan. Yläkertaan tulee Gyproc-lattia ja vesikiertoinen lattialämmitys.

Viikolla 49 yläpohja on tarkoitus saada umpeen. Hyönteisverkot ja tuulenohjaimet ja höyrynsulku asennetaan paikalleen. Kun yläpohja on ummessa, rakennusta voidaan alkaa lämmittää ja sisätiloja kuivattaa. Myös alakerran tekninen tila pyritään saamaan valmiiksi tekniikkalaitteiden asentamista varten

Tiivistäminen on tärkeää

Viikolla 49 keskitytään rakennuksen tiivistämiseen. Nollaenergiatalon rakentamisessa tärkeimpiä vaiheita ovat lämmöneristyksen asentaminen ja rakenteiden ilmanpitävyyden varmistaminen. Rakenteiden läpi ja liitoksien kautta ilmaa ei saa päästä vuotamaan.

Ilmanvuotoluvulla q50 kuvataan, kuinka paljon vuotoilmaa keskimäärin virtaa rakennusvaipan läpi tunnissa 50 Pa paine-erolla rakennusvaipan pinta-alaa kohden (m3/(h m2)). Nollaenergiatalon ilmanvuotoluku q50 on noin 0,4. Uuden pientalon rakennusvaipan ilmanvuotoluku saa kesällä 2012 voimaan tulleiden rakentamismääräysten mukaan olla korkeintaan 4 (m3/(h m2)).

Rakennuksen vaipan ilmantiiveyttä ei kuitenkaan voi mitata ennen sen valmistumista. Tiiviys varmistetaan rakennusaikana tarkalla ja huolellisella työllä. Erityisesti ikkunoiden ja ulko-ovien ja ulkoseinän liitokset sekä ulkoseinän ja lattian liitokset ovat herkkiä ilmavuodoille. Villa ISOVERin tiivistämiseen käytetään ISOVER Vario –tiivistystuotteita.

Höyrynsulut paikoilleen

Kuitukangasvahvistetusta polyamidikalvosta valmistettu ISOVER VARIO KM Duplex UV - on kosteutta tasaava "älykäs" höyrynsulkukalvo, jonka toiminta perustuu rakenteessa olevan kosteuden kuivumiskykyyn sekä sisälle että ulospäin. Se asennetaan kuten perinteinen höyrynsulku ja saumakohdat tiivistetään hyvin huolellisesti verkkovahvistetusta PE kalvosta valmistetulla VARIO KB 3 -saumausteipillä tai VARIO MultiTape SL -tiivistysteipillä.

ISOVER VARIO TightTecin avulla usein ongelmalliset ikkunoiden ja ovi kulmat, ulkonurkat sekä palkkien ja kattotuolien läpiviennit höyrynsulussa saadaan tiivistettyä helposti. Läpivientien ilman- ja vesihöyryntiiviys varmistetaan joustavasta ja pitkäikäisestä EPDM –solukumista valmistettujen ISOVER Vario Läpivientitiivisteiden avulla.

Tiivistäminen tehdään puhtaissa ja pölyttömissä tiloissa. Lämpötilan olisi oltava mieluummin plussan puolella.

Nollaenergiatalon rakentamisessa tärkeimpiä vaiheita ovat lämmöneristyksen asentaminen ja rakenteiden ilmanpitävyyden varmistaminen.
Nollaenergiatalon rakentamisessa tärkeimpiä vaiheita ovat lämmöneristyksen asentaminen ja rakenteiden ilmanpitävyyden varmistaminen.
Saint-Gobain Finland Oy / ISOVER
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
201211_33043.jpg
Nollaenergiatalo Villa ISOVER - esittely
Tässä esitellään Villa ISOVER, kuten se toteutetaan Hyvinkään Asuntomessuille."Tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka on ennen kaikkea tilallisesti mielenkiintoinen, ympäristön huomioiva, asuttava ja tarpeen mukaan joustava koti perheelle, ja joka on toteutettavissa nollaenergiaperiaatteiden mukaan."Tutustu Villa ISOVERin suunnitelmiin ja rakennusvaiheisiin
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
20203_63639.jpg
Vaivaako katupöly? - ilmankostutin auttaa oireisiin
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja kutisevilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa.Erityisesti katupölystä kärsivät astmaatikot, pienet lapset, vanhukset sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat.Herkkiin väestöryhmiin kuuluvien on suositeltavaa välttää altistumista pahimpaan katupölyaikaan ja huolehtia mahdollisen perussairauden asianmukaisesta hoidosta.
20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20235_81757.jpg
Ensimmäistä kertaa henkilönostinta käyttämässä - näin käyttö sujui
Kevät on erilaisten kodin huoltotöiden aikaa. Tarkistuslistalta löytyy nopeasti ainakin katon ja kattoturvatuotteiden kunnon tarkistus, rännien puhdistus, maalaustöitä sekä mahdollisia puuston siistimisiä. Tikkailta työskentely on aina turvallisuusriski, joten miten työt saisi tehtyä turvallisesti, nopeasti sekä siististi?Vantaalainen perheenäiti Heli Meriläinen yhdessä poikansa Eetun kanssa ratkaisi ongelman omalla kohdallaan ottamalla testikäyttöön Janneniskan JN23 henkilönostimen, jonka kanssa oman kodin huoltotyöt sujuivat turvallisesti ja nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton