• Etusivu
  • Talo

Vesikatto

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.10.2015
201510_44537.jpg

Kokemuksen kautta ihminen on oppinut ankarissakin sääolosuhteissa suojaamaan itsensä ja läheisensä niin, että pysyy terveenä ja henkikulta säilyy. Maapallolla sääolosuhteet vaihtelevat rajusti ikiroudan jäätävistä alueista autiomaiden kovaan kuumuuteen ja aina niihinkin on pystytty sopeutumaan ja elämään niissä olosuhteissa. Me suomalaiset olemme valinneet asuinpaikaksemme noiden ääripäiden välissä vallitsevan ilmaston, joka takaa riittävästi säätilojen vaihtelevuutta, siksi mielenkiinto niihin säilyy ja puheenaihetta riittää jokaiselle päivälle.

Säätilojen nopea vaihtelu asettaa rakennustemme rakenteet ja omat tietotaitomme kovalle koetukselle, sillä vesikattojen rakenteet ovat aina ensimmäisenä tulilinjalla noissa vaihteluissa ja vaativat jatkuvaa seurantaa, jotta asuminen olisi miellyttävää. Perustusrakenteet ja vesikattorakenteet sekä niiden oikea toimivuus, ovat avainasemassa rakennusten pitkäikäisyyden toteuttamisessa. Vesi kaikissa olomuodoissaan vesikatolla, kovan tuulen avustamana, vaatii siitä torjuntavoiton ottamista jatkuvasti ja siksi vesikaton rakenteiden pitää olla oikein suunniteltu ja toteutettu.

201510_44538.jpg

Katteita on laaja materiaali- ja värivalikoima ja niiden pitkäkestoisuuteen, vedenpitävyyteen sekä ääntä eristäviin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityishuomio. Katteiden valmistajien asennusohjeisiin on hyvä tutustua, sopiiko aiottu kate materiaalinsa ja värinsä puolesta rakennuksen julkisivuihin sekä muuhun ympäristöön. Katteen alapuoliset rakenteet pitää ottaa huomioon ja huolehtia myös niiden tuulettuvuudesta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Veden, lumen ja jään poistuminen katolta hallitusti on mahdollistettava siihen tarkoitukseen suunnitelluin rakenne- ja tarvikeratkaisuin.
Lumiesteet ja karkeapintaiset katemateriaalit estävät lumen sekä jään putoamisen hallitsemattomasti alas katolta.
Veden poistaminen vesikatolta hallitusti vesikouruin ja syöksytorvin sadevesien poistoputkijärjestelmään on erittäin tärkeää, sillä poistoveden päästäminen rakennuksen perustukseen, aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa, joita on vaikea korjata. Suomessa sataa vuodessa noin 500 – 1000 litraa vettä jokaiselle neliömetrin alalle ja harja-, pulpetti-, yms. katoilta tuleva vesi lisää määrää huomattavasti, siksi vesi pitää poistaa hallitusti.

Vesikourujen hankinnan yhteydessä kannattaa ottaa huomioon niiden kiinnittäminen rakennuksen räystäsrakenteisiin. Nykyiset kourut valmistetaan asennuspaikalla saumattomiksi ja niiden kiinnittämiseen räystäälle on olemassa kourun ulkopuoliset kannatinkoukut sekä sisäpuoliset kannattimet. Suosittelen ulkopuolisia kannatinkoukkuja, koska kourut on helppo puhdistaa myös kourussa kulkevan kauko-ohjattavan harjauslaitteen avulla puiden lehdistä sekä neulasista ilman sisäpuolisia esteitä, joita sisäpuolen kannattimet muodostavat haitaksi asti.

Kulkiessani katselen usein tasakattoisten räystäättömien rakennusten ulkoseinien yläosia ja varsinkin kerrostalojen tiilirakenteisissa ja rapatuissa seinissä näkyy sateiden jälkeen useita päiviä niihin imeytynyt kosteus. Mitä tuo kosteus voi aiheuttaa, jos se imeytyy lämmöneristekerroksiin? Lienee ajattelun paikka ja neuvonpito rakennusten suunnittelijoiden kanssa, josko rakennuksiin suunniteltaisiin ja tehtäisiin toimivan vesikaton lisäksi myös kunnolliset räystäät.

201510_44539.jpg
201510_44540.jpg
Teksti: Pekka Niemelä, rkm/Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit ry

Jätä kysymys rakentamiseen liittyvistä ongelmista Kysy, vastaamme -palstalla

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20203_63398.jpg
Karanteenissa kotona? Tekemisen puutetta?
Nyt on todella moni meistä jäänyt omaan kotiinsa karanteeniin tai etätöihin. Ei asiaa lähteä mihinkään kodin ulkopuolelle. Tylsyys hiipii sisään ikkunoista ja ovista. Mitä tekemistä keksisin vähintään kahdeksi viikoksi?Kun talo kumisee tyhjyyttään ja kukaan ei saa käydä kylässä, on täydellinen aika kehittää itseään tai tehdä loppuun kesken jääneitä asioita, joille ei tuntunut löytyvän koskaan sopivaa aikaa.
20077_5748.jpg
Universal-perusmuurilevy
Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, kannattaa varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Rakenteisiin päästessään vesi ja kosteus aiheuttavat mm. hometta ja rakenteiden muodonmuutoksia. Nämä ongelmat on helposti ratkaistu jo rakennusvaiheessa, kun kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.Icopalilta löydät oikeat materiaalit ja asiantuntevaa neuvontaa turvalliseen kosteuseristämiseen. Maaperän olosuhteet määrittävät vaaditun eristyksen. Esimerkiksi jos pohjaveden pinta nousee jatkuvasti perustamistason yläpuolelle suositellaan bitumieristystä. Pohjaveden pinnan pysyessä perustamistason alapuolella ja maaperän kuivumisominaisuuksien ollessa hyvät on Universal-perusmuurilevy oikea valinta.
201911_61511.jpg
Joulupuuhaa pienille rakentajille
Perheen pienimmät rakentajat ovat joulun aikaan vaikean paikan edessä. Vanhemmilla ja isommilla sisaruksilla kun tuntuu olevan normaaliakin enemmän kiirettä ja sen lisäksi koko asunto tuntuu olevan erilaisia salaisuuksia täynnä.Mutta miten käykään, jos joulupukin salaisuus paljastuu? Lue koko tarina ja nappaa ripaus joulumieltä mukaasi...
20215_70726.jpg
Kelpaisiko sinullekin juhlava Kultaranta vai kompakti City? Unelmat todeksi nyt!
Monesti tulee mietittyä, mitä ihmiset toivovat kodiltaan. Mikä saa kodin tuntumaan kodilta ja missä kodin pitää sijaita? Jokainen kaipaa luonnon rauhaa, ekologisuutta ja kauneutta. Kodin pitää olla tilavan tuntuinen, mutta silti kompakti kokonaisuus pienellekin tontille, ja ehkä vielä rantamaisemassa.Kastelli on jo vuosikymmenten ajan ollut vastuullinen ja turvallinen kumppani elämän tärkeimmälle kotimatkalle. Kastellin eri mallistojen talomallit ovat tarpeiden mukaan muokattavissa ja niissä on tarkkaan suunnitellut pohjaratkaisut. Kastellin talomallit tarjoavat tasokasta arkkitehtuuria laadukkailla materiaaleilla ja mikä parasta, malleja löytyy ihan jokaisen budjettiin sopivasti.
201911_60963.jpg
Kylpyhuone on kostea tila, jossa ei ole varaa virheisiin
Tiedä mitä teet ja kysy aina neuvoa ammattilaiselta, jos epäröit. Siinä tärkein ohje kylpyhuonettaan remontoivalle."Kylpyhuoneremontti on erinomainen tapa nostaa asunnon arvoa ja parantaa asumismukavuutta, mutta remontin toteuttaja on valittava muutostöiden mukaan. Ammattilaisen puoleen kannattaa siis kääntyä ainakin remontin suunnitteluvaiheessa", neuvoo IDOn ja Geberitin kylpyhuonenäyttelyn asiakaspalvelija Markku Hard.Yksinkertaisimmillaan kylpyhuoneremontti voi tarkoittaa vaikkapa uutta maalipintaa tai uusia kalusteita, jolloin lähes kaikki työvaiheet saa tehdä itse. Ammattilaista tarvitaan aina, kun muokataan kylpyhuoneen rakenteita, tehdään putki- ja sähkötöitä tai muutetaan vesiliitoksia."Kylpyhuone on kostea tila, jossa ei ole varaa virheisiin", Hard muistuttaa, mutta kannustaa tekemään rohkeasti pientä pintaremonttia, jos asukas on kätevä käsistään."Taloyhtiössä asuvan kannattaa tietysti varmistaa isännöitsijältä, mitä saa tehdä itse ja mihin taloyhtiö edellyttää työn valvontaa."
20179_50284.jpg
Vallox mukaan Leijonaperheeseen
Suomen Jääkiekkoliitto ja miesten A-maajoukkue on Valloxin uusi yhteistyökumppani. Leijonien ja Valloxin sopimus jatkuu kevääseen 2018 ja sisältää option kaudesta 2018–19.– Olemme todella innoissamme alkavasta yhteistyöstä leijonaperheen kanssa. Leijonat edustaa mitä parhaimmissa määrin korkeatasoista suomalaista osaamista, johon me Valloxilla uskomme vahvasti. Yhteistyön kautta saamme paljon näkyvyyttä sekä mahdollisuuksia syventää asiakassuhteitamme jotka ovat ensiarvoisessa asemassa edelleen kehittäessämme liiketoimintaamme. Nyt allekirjoitettu yhteistyösopimus kattaa optioineen tulevat kaksi kautta mutta luonnollisesti tähtäimessämme on pitkäaikainen yhteistyö suomalaisen urheilun lippulaivan kanssa, Valloxin Suomen liiketoiminnasta vastaava Antti Salakka kertoo.– Leijonaperhe kasvaa taas yhdellä suomalaisella eturivin yrityksellä. Loistavaa toivottaa Suomen johtava ilmanvaihdon asiantuntija tervetulleeksi Leijonaperheeseen. Uskon, että tuleva yhteistyö vahvistaa molempia brändejä ja saamme nauttia alkavasta yhteistyöstä vielä pitkälle tulevaisuuteen, Suomen Jääkiekkoliiton myynti- ja markkinointijohtaja Lassi Rönkkönen iloitsee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton