• Etusivu
  • Rakentaminen

Vastaava työnjohtaja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2006
200611_2031.jpg

Vastaavan työnjohtajan kanssa tulee tehdä kirjallinen sopimus.

Jokaisella työmaalla, jolla vaaditaan rakennuslupa tai muu viranomaisen toimesta vaadittava valvonta, on oltava vastaava työnjohtaja. Rakennustyötä työmaalla ei saa aloittaa eikä jatkaa ilman hyväksyttyä vastaavaa työnjohtajaa. Kunnan rakennusvalvontaviranomaiset hyväksyvät vastaavan työnjohtajan, joka on kokemukseltaan ja koulutukseltaan tehtävään sopiva.

Nimitys ei ole nimellinen

Epäselvyyttä ja epätietoisuutta vastaavan työnjohtajan tehtävistä ja vastuista esiintyy erityisesti pienrakennushankkeiden yhteydessä. Vastaavan työnjohtajan nimitys ei ole nimellinen, vaan koko varsinainen vastuu rakentamisesta liittyy tuohon nimikkeeseen. Siksi sen lisäksi, että vastaava työnjohtaja allekirjoittaa suostumuksensa vastaavaksi työnjohtajaksi, on hänen kanssaan tehtävä kirjallinen sopimus siitä mitä hänen työhönsä todellisuudessa kuuluu. Ammattityönjohtajilla on normaalisti itsellään lomakkeet sopimuksen tekemiseksi ja sopimukseen liittyvät tehtäväluettelot.

Missä vaiheessa työnjohtaja palkataan?

Jo rakennusprojektia suunniteltaessa olisi hyvä palkata tulevalle projektille vastaava työnjohtaja. Mikäli työnjohtaja on projektissa mukana aivan alkuhetkiltä asti, pystyy hän paremmin toteuttamaan työtään ja valvomaan työn todellista kulkua. Työnjohtajaa ei siis kannatta etsiskellä siinä vaiheessa kun rakentamisen suunnitelmat on jo lyöty lukkoon. Rakennuttajan on syytä muistaa myös se, että työnjohtajaksi valittu henkilö on hänkin inhimillinen ja asiat sujuvat paremmin kun jokainen osapuoli on kaikessa mukana.

Työnjohtajan tulee huolehtia mm.

1. Rakentamisen aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaisille.
2. Rakennustyö suoritetaan myönnetyn luvan mukaisesti ja siinä noudatetaan rakentamista koskevia määräyksiä.
3. Rakennustyön aikana ryhdytään tarvittaviin toimiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta.
4. Luvassa määrätyt katselmukset pyydetään riittävän ajoissa ja suoritetaan aloituskokouksessa tai muutoin määrätyt tarkastukset ja toimenpiteet asianmukaisissa työvaiheissa.
5. Rakennustyömaalla on käytettävissä hyväksytyt piirustukset ja tarvittavat erityispiirustukset, ajan tasalla oleva rakennustyön tarkastusasiakirjat, mahdolliset testaustulokset sekä muut tarvittavat asiakirjat.

Vastaavan työnjohtajan tehtäväluettelo ja sopimus

Lomakearkisto

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20142_37893.jpg
Varaajalla lämmitysjärjestelmä tehokkaaksi
LVI-suunnittelu on aina iso osa rakennusprojektia. Niin uudisrakentaja kuin lämmitysjärjestelmän saneeraajakin joutuu puntaroimaan mahdollisten lisäkustannusten arvoa järjestelmän toimivuudelle ja käytännöllisyydelle.Lue lisää Akvatermin lämmönvaraajista
20205_64754.jpg
Puolita lämmityslaskusi - valitse ilma-vesilämpöpumppu
Lämmitysjärjestelmä on aika vaihtaa, kun vanha järjestelmä tulee tiensä päähän tai energiakustannuksia halutaan pienentää. Tällöin kannattaa harkintaan ottaa ilma-vesilämpöpumppu, joka on erinomainen valinta helpon asennuksen ja taloudellisuutensa ansiosta. Ilma-vesilämpöpumppuun on myös mahdollista saada avustusta, joka kannustaa vaihtamaan öljylämmityksen ekologisempaan lämmitystapaan.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kuinka lähelle isoa mäntyä voi rakentaa?
Kysymys:Tontillamme kasvaa iso, useita kymmeniä vuosia vanha mänty, jonka haluaisimme säästää, kun rakennamme uuden talon. Kuinka paljon pitäisi männyn ja tulevan talon väliin jättää "turvaväliä"? Emme haluaisi toisaalta pilata puun juuria eikä puukaan saisi rikkoa perustuksia, putkia tms. Talosta tulee puurakenteinen. Perustustapa ei ole vielä tiedossa.
20093_15539.jpg
Fenestran asennusnäytös
Asennusnäytöksessä kannattaa piipahtaa juuri nyt!Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä saat tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!
20183_52247.jpg
Lapsiturvallisessa kodissa on liukuovet
Harva tulee ajatelleeksi, että heiluvat ovet ja kompasteluun houkuttelevat kynnykset saattavat tehdä kodista lapsille tai vanhuksille turvattoman paikan. Ongelman saa ratkaistua helposti vaihtamalla tavalliset ovet Liunen liukuoviin, jotka avattaessa liukuvat seinän sisään. Niiden kanssa ei tarvita kynnyksiä, joten liikkuminen kotona sujuu esteettömästi.Liukuovet voidaan asentaa sekä kodin rakentamisen että remontoinnin yhteydessä. Kaikkiin huoneisiin, myös saunaan ja kosteisiin tiloihin, löytyy omat ovivaihtoehtonsa. Liukuovet avartavat kodin pohjaratkaisua ja tarjoavat joustavuutta ja muunneltavuutta. Jos oviaukko halutaan myöhemmin avata kokonaan, ovilevy voidaan purkaa pois yhtä helposti kuin se on asennettukin.
Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton