• Etusivu
  • LVI

Uponor-lattialämmitys myös viilentää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20097_17674.jpg

Uponorin energiatehokas järjestelmä hyödyntää maalämmön ilmaisenergioita.

Lattialämmitys on jo pitkään ollut pientalojen vallitseva lämmönjakojärjestelmä. Lattialämmitysratkaisujen kehitystyö on tapahtunut viime vuosina lähinnä säätöautomatiikan alueella. Asuntomessujen yhteisosastolla Uponor esittelee uusia uria avaavan kehitysaskeleen. Se tuo markkinoille lattialämmityksen, joka lämmittämisen lisäksi myös viilentää.

Viilennysominaisuus on tärkeä asia matala- ja passiivienergiarakentamisessa, jossa tiiviin, energiahukkaa välttävän rakentamisen takia lämpökuormien hallinta on entistä keskeisempi asia.

Asuntomessujen rakentajahallissa sijaitsevaan LVI- malliasennukseen on asennettu Uponor lattialämmitys- /viilennysjärjestelmä. Vesikiertoinen lattialämmitys sopii matalaenergiarakentamiseen, koska se on niin sanottu matalalämpöjärjestelmä.

Koska lattialämpöratkaisuissa lämpöä luovuttava pinta on laaja, voidaan PEX-lattialämmitysputkistossa kiertävän veden lämpötila pitää varsin alhaisena +27-+45 °C:ssa. Lämpötila riippuu lattian tyypistä ja välipohjan rakenteesta. Matalalämpöisyytensä ansiosta lattialämmitys on käytännössä ainut käypä ratkaisu haluttaessa hyödyntää ilmaisenergioita, kuten maalämpöä ja aurinkoenergiaa. Myös ilmanvaihto voidaan kytkeä lattialämmitykseen, jolloin ilmanvaihdon tuloilman lämmityksessä voidaan hyödyntää esimerkiksi maalämmöllä tuotettua edullista lämpöä.

Lattiaviilennys sopii erityisen hyvin maalämpötaloon

Lattiaviilennys on tärkeä ominaisuus nykyaikaisessa rakentamisessa. Siirtyminen matalaenergiarakentamiseen tekee taloista entistä tiiviimpiä, ja usein tämä merkitsee sitä, että kesäaikana sisätilojen lämpötila saattaa nousta varsin korkeaksi.

Lattiaviilennys on mahdollista tehdä energiataloudellisesti, jos sen käyttöönotto ei lisää ostoenergian tarvetta. Taloissa joissa on maalämmitys, voidaan lattialämmityksessä talviaikana hyödyntää maan lämpöä ja kesäaikana vastaavasti maan viileyttä. Tällaisesta ratkaisusta on asuntomessujen malliasennuksessa kysymys, sillä siellä oleva Uponorlattialämmitys/viilennys on kytketty maalämpöjärjestelmään.

Lattiaviilennys ei aiheuta vedon tunnetta

Uponor-lattialämmitys-/viilennysjärjestelmä sopii käytettäväksi sekä omakotitaloissa että suuremmissa kiinteistöissä. Parhaiten se sopii puu-, parketti- ja laminaattipintaisiin lattioihin. Koska jäähdyttävä lattiapinta-ala on varsin suuri, viilentää lattiaviilennys tehokkaasti jo pienilläkin lattiapinnan ja huonelämpötilan eroilla. Tästä syystä lattiaviilennys ei aiheuta vedontunnetta.

Uponor-automatiikka varmistaa, että lattiaviilennyksessä ei pääse kosteutta tiivistymään viilennettävien tilojen pinnalle, rakenteisiin tai järjestelmän osiin. Myös vanha Uponor-lattialämmitys voidaan maalämpötaloissa yleensä muuttaa lattialämmitys-/viilennysjärjestelmäksi. Tilanne on kuitenkin aina arvioitava kohdekohtaisesti. Muutostyössä lattialämmitysjärjestelmän automatiikka uusitaan viilennykseen sopivaksi.

Lattialämmityksen tueksi suositellaan passiivi- ja matalaenergiarakentamisessa myös muita ilmaisia liikalämmön torjuntakeinoja, kuten sälekaihtimia ja markiiseja. Lattiaviilennyksen lisäksi on viilennyksessä hyvä käyttää myös ilmanvaihdon tuloilman esiviilennystä. Kondensoitumisen aiheuttaman kosteuden torjumiseksi ilmanvaihtokanavistona suositellaan käytettäväksi Uponor esieristettyä ilmanvaihtokanavaa.

Paitsi Rakentaja-hallin malliasennuksena lattialämmitys-/viilennysjärjestelmä löytyy messuilta myös Herrala-talojen Valomessutalosta (kohde 34).

Lisätietoa lattialämmityksestä...

LVI
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakan täydennykset ja lisäselvitykset
Toimenpiteet:Urakkalaskennan aikana urakoitsijoiden mahdollisesti esittämien lisäkyselyjen aiheuttamat täsmennykset tai suunnittelijoiden havaitsemat suunnitelmien täsmennystarpeet toimitetaan kirjallisesti kaikille urakoitsijoille siten, että ne ovat urakoitsijoilla riittävän ajoissa ennen tarjouksen jättämisajankohtaa. Mahdollinen laskenta-ajan jatkamistarve päätetään täydennysten ja lisäselvitysten toimituksen yhteydessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Tarjouspyyntöjen täydennysasiapaperitHyväksyntä:Projektipäällikkö
202210_73809.jpg
Onnistunut suunnittelu yhdisti historiallisen kohteen ja uudet luhtitalot
Lue, mitä suunnitteluryhmältä vaadittiin, kun kaavassa suojeltu historiallisesti arvokas talo haluttiin saneerata perusteellisesti ja muuttaa seitsemän huoneiston asuinrakennukseksi. Komean vanhan tiilirakennuksen viereen haluttiin lisäksi rakentaa kaksi luhtikerrostaloa 12 asuinhuoneistolla. Tämä kaikki edellytti kaavamuutosta ja arkkitehdin taidonnäytteenä uudisrakentamisen sovittamista mitä kauneimpaan kulttuuriympäristöön.
20204_64362.jpg
Viisi tärkeintä asiaa vaihdettaessa vanha iv-kone uuteen
Parhaankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana. Uudet ilmanvaihtolaiteet säästävät enemmän energiaa, tuottavat paremman ilmanlaadun ja sisältävät paljon uutta älykästä automatiikkaa. Vertaile vanhojen ja uusien laitteiden eroja tutustumalla IV-koneen vaihto-oppaaseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton