• Etusivu
  • Talo

Unikeon päivää vietetään 27. heinäkuuta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.07.2008
20087_12075.jpg

Unikeonpäivää vietetään Suomessa 27. heinäkuuta. Merkkipäivänä muistettiin alunperin seitsemää Efesoksen marttyyriä. Legendan mukaan nuo nuorukaiset pakenivat 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan ja heräsivät 200 vuotta myöhemmin.

Unikeonpäivä ilmestyi suomalaiseen kalenteriin 1600-luvulla, muissa maissa päivää ei edes suuremmin huomioda. Näin unikeonpäivää voidaan syystä kutsua suomalaiseksi erikoisuudeksi. Näkyvimmin unikeonpäivää vietetään Naantalissa, jossa herätetään joku julkisuuden henkilö. Vuoden unikeko herätetään heittämällä hänet sängystään venesataman altaaseen aamulla kello 07.00. Vuoden Unikeon henkilöllisyys on perinteisesti paljastunut vasta, kun päivänsankari nousee ylös vedestä. Tämän lisäksi päivän aikana on useita eri juhlallisuuksia, joihin yleisö osallistuu yövaatteissaan.

Aikoinaan ihmiset kulkivat unikeonpäivänä kaupungin halki ja pitivät meteliä talojen ikkunoiden alla niin, että kaikki heräsivät. Jos joku ei herännyt, heittivät lapset hänen päälleen takiaisia. 1800-luvulla unikeonpäivä oli myös perhejuhla: pisimpään nukkunutta perheenjäsentä kiusoiteltiin unikeoksi. 1900-luvun mittaan tapa on hiipunut. Vain Naantalin perinteet on pidetty yllä vuodesta toiseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20176_49576.jpg
Kirsti Paakkanen suunnitteli laatusinetin Ormaxin aluskatteelle
Hengittävä aluskate suojaa talon rakenteita koko talon iän. Vielä nykyisinkin aluskate on liian usein kattorakenteen heikoin lenkki. Ormax-Tiilikatot halusi nostaa tämän asian esiin Suomen 100 v. juhlavuonna, jolloin erityisesti kiinnitetään huomiota kestävään ja terveelliseen rakentamiseen seuraavalle vuosisadalle. Juhlavuoden kunniaksi Kirsti Paakkanen kutsuttiin suunnittelemaan visuaalisuus Ormaxin suosituimmalle aluskatteelle. Designin ja markkinoinnin rautainen ammattilainen sai vapaat kädet suunnitteluun ja hän nosti esiin laatusinetin.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Työmaan turvallisuusohje
Toimenpiteet:Ennen rakennustöiden käynnistymistä rakennuttajatehtävistä vastaava tai pääurakoitsija laatii työsuojelupiirin ohjeen mukaisesti "työmaan turvallisuusohjeita -vihkosen" valtioneuvoston rakennustyömaan turvallisuutta koskevan päätöksen nro 629/94 mukaisesti.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:TyöturvallisuusasiakirjaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lämmön talteenotto?
Kysymys:Millainen toimenpide on vaihtaa koneellinen poistoilmanvaihto lämmön talteen ottavaksi? Kyseessä on 40 neliön luhtitaloyksiö jossa sähkölämmitys. Jokaisella asunnolla on nyt oma huippuimuri.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppoon ja pintaan sekä kuiviin ja kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja ne sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.
20228_79201.jpg
Toteuta älyvalaistus nopeasti vain lampun vaihdolla
Valolla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin ja vireystilaan. Siksi kodin valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Laadukkailla lampuilla toteutettu valaistus vaikuttaa asumisviihtyvyyteen, tilojen tunnelmaan ja myös mielialaan. Uusimman WiFi-tekniikan ja -ohjauksen avulla kodin valaistuksesta saadaan luotua entistä monipuolisempaa ja asukkaiden arkea paremmin palvelevaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton