• Etusivu
  • Varusteet

Tikkaat ja rakennustelineet turvalliseen työskentelyyn

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö IKH
Päivitetty 02.04.2024
20224_77905.jpg

Turvallisuus on ykkösasia rakennustyömailla, ja turvallinen työskentely edellyttää, että valitaan oikeat välineet oikeaan työhön. Tikkaita ja rakennustelineitä valitessa kannattaakin huomioida, onko tarkoitus työskennellä matalalla vai vähän korkeammalla. Onko tärkeintä turvallisuus noustessa ja laskeutuessa korkealta? Työskennelläänkö portaikossa tai vaatiiko työkohde jykevämmän rakennustelineen? IKH:n valikoimasta löydät ratkaisun kaikenlaisiin tikas- ja rakennustelinetarpeisiin.

Työskenteletpä korkealla harvoin tai päivittäin, on tärkeää tietää, mitä tikkaiden tarkastuksessa tulee huomioida. Tarkastuksista on myös hyvä tehdä säännöllinen rutiini. Lue artikkelista kattavat ohjeet tikkaiden tarkastukseen!

W.steps – Laaja valikoima IKH:lta

Ruotsalainen Wibe Ladders on Pohjoismaiden johtava ammattikäyttöön tarkoitettujen tikkaiden, pukkien ja telineiden valmistaja. Wibe on ollut jo yli 90 vuoden ajan etulinjassa kehittämässä luotettavia tikkaita, jotka täyttävät markkinoiden korkeimmat standardit. Wibe-tuotteissa turvallisuus on huomioitu joka askeleella.

IKH on pitkään myynyt ammattikäyttöön tarkoitettuja Wibe tuotteita, jotka jatkossa tulee korvaamaan W.steps. Käytännössä W.steps on sama tuote kuin Wibe, mutta valmistuksessa käytettävän alumiinin raaka-aineen hiilidioksidipäästöt raaka-aineen osalta ovat vain neljänneksen entisestä. Muutoksen myötä tuotemerkki haluttiin uusia.

IKH:n W.steps-valikoimasta löydät porrastikkaat, tasotikkaat ja työpukit, jotka kaikki täyttävät Suomessa työmailla käytössä olevan VNA 205/2009 asetuksen. Tuotteet sopivatkin erinomaisesti ammattilaisten käyttöön mutta myös turvallisuutta ja kestävyyttä arvostavalle kuluttajalle.

20224_77906.jpg

Monikäyttöiset ja vakaat tikkaat kestävät läpi työelämän. Vasemmalla 6-askelmainen tasotikas WIB556, oikealla 8-askelmainen pyörillä varustettu tasotikas WIB908.

Käytä tikkaita oikein

Tikkailla työskentelyssä tärkeitä ovat rauhalliset liikkeet, turvallisuus ja ympäristön huomioiminen. Muistathan käyttää asianmukaisia kenkiä ja vaatteita, jotka eivät aiheuta takertumisvaaraa. Tikkaat kannattaa tarkastaa päällisin puolin aina ennen käyttöä. Viallisia tikkaita ei tule käyttää, oli työtehtäväsi kuinka kiireellinen hyvänsä.

Muistathan huomioida ympäristösi ja varmistaa, ettei siellä ole vaaratekijöitä, kuten ajoneuvoja ja muita liikkuvia kohteita. Huomioi kova tuuli ja sähköiskuvaara. Muista myös varmistaa, ettet tuki kulkuväyliä tai pystytä tikkaita liian lähelle ovia. Aseta tikkaat aina kiinteälle ja tasaiselle alustalle. Muistathan katsoa, ettei maaperä ole liukas, epätasainen tai kantavuudeltaan heikko.

Ennen tikkaille kiipeämistä kannattaa varmistaa, että kaikki lukitusmekanismit on lukittu. Tikkailla oltaessa ei kannata kurkotella liikaa sivuille, jottet altista tikkaita liiallisille sivuvoimille. Hyvä nyrkkisääntö painopisteen säilyttämiseen on se, että voit kurkottaa vain niin pitkälle, että napasi pysyy tikkaiden sivujen sisällä.

Tehosta tikkaiden turvallisuutta käyttämällä lisävarusteita, kuten tukijalkoja tai jalustaa. Pidä aina tukeva ote tikkaita noustessasi ja laskeutuessasi ja varmista, että mukanasi olevat varusteet ovat kevyitä ja helppokäyttöisiä.

Muistathan tarkastaa tikkaiden suurin sallittu kuorma ja noudata sitä. Katso seuraavasta kappaleesta tarkempi tikkaiden tarkastuslista.

Tutustu IKH:n tikasvalikoimaan

20224_77907.jpg

Monipuoliset WIB55S-porrastikkaat ovat ehdoton työväline, kun sinun tarvitsee pystyttää tikkaat portaisiin.

Näin tarkastat tikkaasi

Ennen jokaista käyttöä on hyvä tarkastaa tikkaat silmämääräisesti. Perusteellisempi tarkastus kannattaa suorittaa vähintään kerran vuodessa. Jos tikkaita käytetään usein ja monen ihmisen toimesta, tarkastuksia kannattaa tehdä tiheämmin.

Tarkistuslista:

  • Tarkasta, ettei tikkaissa ole lommoja, halkeamia tai kulumista osissa.
  • Varmista, ettei tikkaissa ole löystyneitä ruuveja tai niittejä.
  • Aseta tikkaat toiselle sivulleen ja tarkista, ettei sivupalkkien välillä ole sivuliikettä tai välystä osien välillä.
  • Tarkasta tikkaiden sivuosat alimman pienan/askelman alta erityisen huolellisesti. Jos tikkaiden sivuosat ovat vähänkin taipuneet, älä käytä tikkaita!
  • Tarkasta, että seisomapinnat, kuten tasot, askelmat ja pienat, suojaavat asianmukaisesti liukastumiselta eikä niillä ole öljyä, maalia, likaa, lunta tai jäätä.
  • Tarkasta kaikki lukituslaitteet, saranat ja sivutuet.
  • Tarkasta, että liukuesteillä on hyvä kitka maata vasten. Nojatikkaissa liukuesteet ovat erityisen tärkeät, joten varmista, että ne ovat moitteettomassa kunnossa eikä urissa ei ole likaa, öljyä tai muita epäpuhtauksia.
  • Katso, että turvalaitteet on asennettu oikein ja asennusohjeiden mukaisesti.

Rakennustelineet

Rakennustelineet ovat tärkeä apu rakennuksilla ja työmailla, sillä niiden avulla työskentelet turvallisesti korkealla ja pääset käsiksi vaikeisiinkin paikkoihin. IKH:n alumiinisten rakennustelineiden valikoimasta löydät jokaiseen työkohteeseen sopivan apuvälineen. Erilaiset korotus- ja lisäosat tekevät telineiden käyttöalueesta monipuolisen.

Lue lisää ja katso ohjeet rakennustelineiden käyttöön

Lue myös:

IKH
Varusteet
rakennustelineet
tikkaat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_65417.jpg
Rakennusteline ei ole vain uudisrakentajan apuri - 5 vinkkiä telineiden käyttöön
Rakennusteline voidaan helposti mieltää vain uudisrakentajan apuvälineeksi isoissa tai pienissä kohteissa. Esimerkiksi piharakennuksen katon kasaus onnistuu helpommin telineiltä tai sisäkaton kipsilevyjen asennus, mutta rakennustelineillä voi tehdä paljon muutakin. Olemme koonneet 5 vinkkiä telineiden käyttöön.
202010_67217.jpg
Huomiovaatteissa näyt työssä ja vapaa-ajalla
Hi-vis työvaatteet on suunniteltu parantamaan käyttäjänsä näkyvyyttä päivänvalossa ja ulkoisen valolähteen valaisemana pimeällä. Varsinkin liikenteessä ja rakennustyömailla käyttäjän on oltava hyvin havaittavissa, joka suunnasta katsottuna. Huomiovaatteen tärkein tehtävä onkin onnettomuusriskien vähentäminen. Ammattikäyttöön tarkoitetun työvaatteen tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu kuitenkin myös kestävyys ja käyttömukavuus. Kovassa työssä vaatteita kuluu, mutta jotta työvaatteissa jaksaa koko päivän tehdä tehokkaasti töitä, on käyttömukavuuden oltava kohdillaan!
202011_67457.jpg
Oikeanlaiset suojaimet takaavat turvallisen työskentelyn
Asianmukaiset suojaimet ovat pakollisia rakennustyömaalla, mutta tärkeitä myös kotona tehtävissä remonteissa ja huoltotöissä. Suojaimet suojaavat työntekijää ja takaavat turvallisen työskentelyn. Tärkeää on käyttää tyyppihyväksyttyjä ja standardit täyttäviä suojaimia. IKH:n valikoimasta löydät oikeanlaiset suojaimet jokaiseen työtehtävään.
20233_81137.jpg
Henkilönostin testiin ilmaiseksi - voita Janneniskan nostin viikonlopuksi
Oletko aikeissa tehdä mökkiremonttia tai vaatiiko talosi huoltotoimenpiteet katonrajaan nousua? Joko teidän yrityksenne on kokeillut työkohteissa Janneniskan henkilönostinta?Kotona ja työmaalla riittää varmasti kohteita, jossa henkilönostinta kaivataan: aurinkopaneelien asennus, rännien puhdistus, talonmaalaus, kattoprojektit, korkean pensasaidan trimmaus tai yleiset kiinteistöhuollon toimenpiteet. Kerro meille, mihin työhön tarvitsisit avuksesi Janneniskan henkilönostinta ja missä kohde sijaitsee. Janneniska valitsee sopivat testaajat ja ilmoittaa heille valinnasta henkilökohtaisesti.
Mies seisoo rakennustelineillä
Uusi kaide nopeuttaa rakennustelineiden pystytystä turvallisuus edellä
Rakennustelineet – ilman et pärjää, mutta pystyttäminen tuntuu riesalta. Aika on rahaa. Rakennustelineet pitää saada kasattua nopeasti työmaalla, mutta turvallisuudesta ei saa tinkiä. IKH tuo telinemarkkinoille Altrex Safe-Quick uutuuden, joka lupaa nopeuttaa ja helpottaa telineiden kasaamista.
20211_68082.jpg
Tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuden merkittävin riskitekijä
Omakotitaloihin asennettavien savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla – useimmiten rakentava perhe, muistuttaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry ja Industria Oy Palosuojelurahaston osarahoittamassa hankkeessa. Hankkeessa kartoitettiin tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöitä ja niihin ratkaisuja. Selkein riskitekijä liittyi asennusvaiheeseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton