• Etusivu
  • Talo

Tiilirakenteiden yleisimmät puhdistusmenetelmät

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.05.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Mekaaninen puhdistus

Mekaanisia puhdistusmenetelmiä ovat harjaus ja kaavinta. Näitä kannattaa yrittää aina ensimmäiseksi. Harjaus ja kaavinta ei kuitenkaan sovi sellaisiin likatahroihin, jotka voivat levitä (esim. öljy, rasva, tuore maali, rasvainen noki, jne.) Harjaus ja kaavinta tehdään aina kuivaan rakenteeseen. Sopivin työväline on jäykkä kuituharja, ns. juuriharja. Kaavinta suoritetaan parhaiten puulastalla tai rakenteen värin mukaisella tiilen kappaleella. Metalliharjaa tai -kaavinta ei saa käyttää, sillä niistä jää helposti tummia jälkiä.

Pesu

Vesipesu tehdään palstoittain alhaalta ylöspäin, jotta ylhäältä alas valuva likavesi ei imeytyisi takaisin seinään. Ulkona olevia rakenteita ei jäätymisvaaran vuoksi saa pestä vedellä myöhään syksyllä, talvella tai aikaisin keväällä. Pienehköillä pinnoilla pesutehoa voidaan parantaa käyttämällä kuumaa vettä ja pesuainetta (esim. astianpesuaine).

Pesu erilaisilla kemikaaleilla tehdään ylhäältä alaspäin vedellä kyllästettyyn rakenteeseen. Koska monet kemikaalit ovat pahanhajuisia, syövyttäviä ja jopa myrkyllisiä, on tärkeää, että ne vaikuttavat vain puhdistettavaan tahraan, eivätkä imeydy syvemmälle rakenteeseen. Tämä varmistetaan kyllästämällä puhdistettava alue vedellä.

Ennen varsinaista käsittelyä tulee varmistaa pienehköllä, syrjäisellä alueella, ettei ko. kemikaali aiheuta värivirheitä tiileen. Puhdistuspintaa tarkkaillaan ainakin viikon ajan, jonka jälkeen tulos on arvioitavissa. Käsittelyn jälkeen suoritetaan huuhtelu heti runsaalla vedellä. Värillisten saumojen kemikaalikestävyys on selvitettävä ennen pesuun ryhtymistä. Kemikaaleja käytettäessä on huolehdittava työntekijöiden, ympäristön ja ympäröivien rakenteiden suojauksesta. Mikäli käytetään ympäristöhaitallisia aineita, ne on pyrittävä ottamaan talteen esim. imeyttämällä turpeeseen, joka toimitetaan edelleen käsittelyyn (kaatopaikka/ongelmajätelaitos).

Mikäli tiilipintojen puhdistukseen käytetään painepesua, on varottava käyttämästä liian suuria paineita, jottei tiilimateriaalin pinta vahingoitu. Vesisuihku on suunnattava vinosti tiilipinnalle, muutoin se saattaa murtaa esim. poltetun tiilen ohuen pintakerroksen ja sahanpuruhuokoset tulevat voimakkaasti näkyviin. Jos painepesun yhteydessä käytetään jotakin puhdistuskemikaalia, pitää seinä ensin kastella huolellisesti ja käytettävä kemikaali levitetään tälle kostealle pinnalle. Käytettävän pesupaineen ei suositella ylittävän 3,5 baria. Pesuainetta ei saa sekoittaa painepesurissa käytettävään veteen, koska tällöin on vaarana, että pesuaine tunkeutuu syvälle tiilipintaan ja saattaa aiheuttaa myöhemmin voimakasta suolahärmeen muodostumista ja jopa rakenteen vaurioitumista.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
200711_7490.jpg
Mukaan kuntien tonttitarjontaan
Kuntien tonttitarjonta -palvelu on hakupalvelu, jonka kautta Rakentaja.fi-palvelun käyttäjät voivat tutustua kuntien vapaana olevien tonttien tarjontaan.Jos haluat linkittää kuntasi tiedot tai luoda sille esittelyn palveluun, ota yhteyttä puhelimitse (02) 634 6400.Laajempi esittely kunnasta on maksullinen.Rakentaja.fi on rakentamisen johtava tiedonvälittäjä. Kuntien tonttitarjonta-palvelussa "tonttimessut" ovat avoinna läpi vuoden ja ympäri vuorokauden. Kävijöitä virtuaalimessuilla riittää, sillä Rakentaja.fi-palveluita käyttävät lähes kaikki pientalon rakentajat ja rakentajaksi aikovat. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi on liittynyt jo yli 280 000 rakentajaperhettä ja lisää jäseniä palveluun liittyy noin 250 kappaletta joka päivä. Käyttäjät hakevat sivustolta aktiivisesti tietoa; Rakentaja.fi-palveluita käytetään yhteensä noin 800 000 kertaa kuukaudessa.Katso malli kunnan linkityksestäKatso malli laajemmasta esittelystä
201410_41456.jpg
Puukoulussa sauna
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.
20196_58741.jpg
Eroon huonosta sisäilmasta
Erilaisten ilmanlaatua tarkkailevien antureiden avulla pystytään tarkkailemaan sisäilmassa olevaa kosteutta, hiilidioksidin määrä ja VOC-kaasuja – ja tehostamaan ilmanvaihtoa tarpeen mukaisesti ilman, että käyttäjän tarvitsee huolehtia asiasta. Tällä tavoin päästään asukkaiden ja rakenteiden osalta parhaaseen tilanteeseen: tarpeen mukaiseen ilmanvaihtoon. Se jos mikä tuo asumismukavuutta ja laatua elämään. Samalla säästyy myös energiaa.
Joulukoristeita lattialla
Joulun jätteiden lajitteluopas
Minne joulun aikana syntyvä jäte kuuluu laittaa? Oli jäte sitten alumiinia, paperia, ilotulitteita, rasvaa tai pakkausmateriaalia, löydät oikean lajittelutavan alla olevasta luettelosta.
20229_79587.jpg
Alta vai päältä? - osaatko sytyttää tulisijan?
Puilla lämmittämisessä tulisi kiinnittää huomio puun oikeaan käyttöön, jotta sen poltosta syntyisi mahdollisimman vähän haitallisia päästöjä tai muuta haittaa lähiympäristöön. Puusta saatava energia tulisi saada mahdollisimman hyvin talteen. Näillä neuvoilla onnistut varmasti!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton