• Etusivu
  • Talo

Tiilijulkisivun monet mahdollisuudet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 16.03.2020
20179_50215.jpg

Ruskonkirjava Makasiini on punaruskeankirjava tiili, jolla tiilijulkisivuun saadaan luontaista vaihtelevuutta. Rouhea pintastruktuuri syventää tiilen väriä kauniisti.

Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Tiilen värivalikoima on laaja ja lisäksi pintastruktuureita on useita erilaisia. Myös laastisauman värillä ja paksuudella on suuri vaikutus julkisivun ulkoasuun. Saumaton, keraaminen julkisivu rakentuu yhä useammin kattotiilistä.

Kirjavuutta monin eri keinoin

Yksi tämän hetken tiilitrendeistä on väriltään kirjavat julkisivumuuraukset. Toteutusvaihtoehtoja on useita. Tyypillisintä on käyttää muurauksessa valmiiksi kirjavaa julkisivutiiltä, esimerkiksi Ruskonkirjava Makasiini -tiiltä. Kirjavuutta ja kontrastia saadaan myös aikaiseksi, kun julkisivu saumataan tiilestä suuresti poikkeavalla saumavärillä, esimerkiksi musta tiili valkoisella saumavärillä. Helsingin Alppikylä on hyvä esimerkki tästä muuraustyylistä.

Uusimpana trendinä on käyttää useampaa tiiliväriä samassa kohteessa, joko yhtenäisinä toisiinsa liittyvinä pintoina tai täysin sekoitettuna. Eri väriyhdistelmillä saadaan hyvin mielenkiintoisia tiilijulkisivuja aikaiseksi – vain mielikuvitus on rajana.

Kurkista julkisivutiilien laajaan valikoimaan!

Rohkea valinta käyttää kolmea eriväristä tiiltä sekoitettuna varmistaa näyttävän ja tavanomaisesta poikkeavan julkisivun.
Rohkea valinta käyttää kolmea eriväristä tiiltä sekoitettuna varmistaa näyttävän ja tavanomaisesta poikkeavan julkisivun.

Korostettu tai häivytetty sauma

Suomalaisessa tiiliarkkitehtuurissa muuraussauman paksuus on tyypillisesti 12-15 mm. Tavanomaisesta poikkeavaa julkisivuilmettä saa pudottamalla saumavahvuus vain 4-6 mm tai kasvattamalla se yli 20 mm.

Ohutsaumamenetelmällä toteutetussa julkisivussa sauman merkitys vähenee. Sauma jää hieman tiilen pintaa syvemmälle, mikä korostaa pinnan yhtenäisyyttä ja muurimaisuutta. Ohutsaumamuurauksessa suositaan sekalimitystä, jossa täysien tiilien joukossa käytetään pienempiä täytetiiliä.

Julkisivumuurauksessa voidaan myös pysty- ja vaakasaumaus tehdä eri vahvuisina. Esimerkiksi pystysaumaa paksumpi vaakasauma korostaa tiilen vaakalinjaa ja nauhamaisuutta.

Lisää ohutsaumamenetelmästä.

Julkisivumuuraus ohuella, vain 4-6 mm paksulla saumalla muuttaa oleellisesti tiilijulkisivun ilmettä. Ohutsauman kanssa käytetään tyypillisesti sekalimitystä. Kuvan tiili Agora Agaatgrijs.
Julkisivumuuraus ohuella, vain 4-6 mm paksulla saumalla muuttaa oleellisesti tiilijulkisivun ilmettä. Ohutsauman kanssa käytetään tyypillisesti sekalimitystä. Kuvan tiili Agora Agaatgrijs.
Kirjavuus voidaan toteuttaa julkisivuun valitsemalla tiilen väristä poikkeava saumaväri. Myös sauman paksuudella on suuri merkitys ulkoasuun.
Kirjavuus voidaan toteuttaa julkisivuun valitsemalla tiilen väristä poikkeava saumaväri. Myös sauman paksuudella on suuri merkitys ulkoasuun.

Tiililankku uudistaa julkisivuilmeen

Mittasuhteiltaan perinteisestä poikkeavat pitkät, lankkumaiset tiilet ovat kiinnostava uutuus tiilivalikoimassa. Julkisivumuurauksessa niiden yhteydessä käytetään tyypillisesti ohutsaumaa, mutta normaali muuraustapa ja -sauma käyvät yhtä hyvin. Linjakas lopputulos on tyylikäs ja esteettisesti mielenkiintoinen.

Pitkät ja matalat tiilet luovat tiiliarkkitehtuurille aivan uusia mahdollisuuksia. Linjakas ja esteettisesti kaunis tiilikoko.
Pitkät ja matalat tiilet luovat tiiliarkkitehtuurille aivan uusia mahdollisuuksia. Linjakas ja esteettisesti kaunis tiilikoko.

Keraaminen kattotiili seinässä yhä useammin

Wienerberger esitteli vuonna 2014 Jyväskylän asuntomessuilla pientalokohteen, jossa julkisivussa käytettiin mustaa, keraamista kattotiiltä. Talo Skammi on toiminut sittemmin esimerkkinä monelle uudiskohteelle. Toteutuksia löytyy jo eri puolilta Suomea.

Periaatteessa julkisivussa voidaan käyttää mitä kattotiiltä tahansa, mutta tyypillisesti kohteisiin valitaan laattamainen, muodoltaan eleetön tiilituote. Ruoteisiin ruuvattava tiili ei vaadi yhtä leveää perustusta kuin muurattu julkisivu. Asennustyö on varsin nopeaa ja se voidaan myös tehdä yhtä lailla talvella kuin kesällä.

Kattotiilien käyttö seinäpinnoissa lisääntyy. Tiilet kiinnitetään ruuveilla puuruoteisiin, tuloksena kestävä ja eleettömän tyylikäs julkisivu.
Kattotiilien käyttö seinäpinnoissa lisääntyy. Tiilet kiinnitetään ruuveilla puuruoteisiin, tuloksena kestävä ja eleettömän tyylikäs julkisivu.

Tiilijulkisivu kestää aikaa

Tiili on kestävä julkisivumateriaali ja yleisimmistä julkisivuvaihtoehdoista vähiten huoltoa vaativa. Oikein suunnitellun ja toteutetun tiilirakenteen käyttöikä on satoja vuosia. Pitkällä aikavälillä vähäisen huoltotarpeen merkitys korostuu pienempinä ylläpitokustannuksina. Materiaalivaihtoehtoja punnitessa tulisikin aina laskea, miten usein julkisivua pitää huoltaa ja mitä huoltokerrat tulevat maksamaan. Tärkeää on myös miettiä, miten julkisivu ikääntyy eli miltä eri vaihtoehdot näyttävät käyttövuosien aikana.

Kurkista julkisivutiili-mallistoon!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wienerberger Oy Ab
Talo
julkisivu
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20159_44444.jpg
Uutta julkisivuun! Uudenlainen muuraustapa esittäytyy
Uudenlainen, Wienerbergerin kehittämä, julkisivun muuraustapa tekee tuloaan. Terca-ohutsaumamenetelmän ansiosta sauman paksuus on vain 4...6 mm.
20205_64875.jpg
Tältä näyttää perinteistä tiiltä pidempi ja matalampi tiili julkisivussa
Espoossa samalla tontilla sijaitsee kaksi erillistä pientaloa täydessä harmoniassa toisiinsa sekä tontin muotoihin ja kasvillisuuteen. Myös talojen julkisivujen väritys ja ilme valittiin tontin ja ympäröivän luonnon ehdoilla.
20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20212_68521.jpg
Julkisivutiilet
Julkisivutiili antaa mahdollisuuksia moneen. Se on paitsi näyttävä, myös kestävä ratkaisu. Uudet värit sekä pinnat, unohtamatta innovatiivisuutta tiilen käytössä, antavat mahdollisuuden aivan ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.Wienerbergerin valikoimaan kuuluvat sekä Suomessa että konsernin muissa tehtaissa valmistettuja tiiliä. Uusia tiilivärejä sekä pintastruktuureita kehitetään jatkuvasti vanhoja, perinteikkäitä tiilituotteita unohtamatta.
20212_68488.jpg
Massiivitiilirakenteinen kerrostalo kennoharkoilla
Sata vuotta sitten kaupunkien keskustoissa kerrostalot rakennettiin tiilestä. Nämä tiilirunkoiset talot ovat säilyttäneet arvonsa ja ovat edelleen rakenteiltaan hyvässä kunnossa. Nyt tiili on löydetty uudestaan kerrostalojen runkorakenteeksi.Keski-Euroopassa kennoharkko on yleisesti käytetty materiaali kerrostalojen runkorakenteissa. Ensimmäiset Poroton-kennoharkoilla muuratut kerrostalot Suomessa ovat valmistuneet Kotkaan ja Joensuuhun ja uusia hankkeita on käynnistymässä esimerkiksi Helsingissä. Massiivinen ja hengittävä kennotiilirakenne on sekä energiataloudellinen että kosteusteknisesti toimiva, mutta samalla myös U-arvoltaan nykyvaatimukset täyttävä.
202110_72897.jpg
Kennoharkko yhä useamman koulun runkoratkaisuna
Vietämme huomattavan paljon aikaa sisätiloissa, joten sisäilmastolla ja sisäilman laadulla on suuri merkitys terveyteemme ja hyvinvointiimme. Rakennusten kosteustekninen toimintavarmuus ja vikasietoisuus ovatkin nousseet tärkeiksi kriteereiksi erityisesti koulujen ja päiväkotien rakenneratkaisuissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton