• Etusivu
  • Talo

Testi - Vertaile kotivakuutuksia ja valitse itsellesi paras – kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vakuutusyhtiö Turva
Julkaistu 22.08.2023
20236_82425.jpg

Vakuuta koti irtaimistoineen niin, että saat mielenrauhaa arkeen. Vahingon sattuessa vakuutusyhtiö on tukena.

Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.

Mitä pitää tietää kotivakuutusta ottaessa?

Tärkeintä on ymmärtää, mitä on vakuuttamassa. Kohde pitää tuntea. Ajatellaan vaikkapa uudenpuoleista tai hyvässä kunnossa olevaa vanhempaa omakotitaloa. Kaikki on kunnossa ja toimii. Usein tällaiset kohteet halutaan vakuuttaa mahdollisimman laajasti. Tällöin on tärkeää myös tietää kodin oikea pinta-ala. Se on vahinkotilanteessa tärkeässä roolissa. Laajassa kotivakuutuksessa korvataan myös niin sanotut rikkoutumisvahingot, kuten raskaan esineen tippumisen aiheuttama jälki lattiassa. Jos taas kohde on vanha, eikä lattian jälki haittaa, riittää usein perustasonkin vakuutus. Näitä on hyvä miettiä etukäteen ennen kuin vahinkoja mahdollisesti sattuu.

Onko vakuutusyhtiöillä kovin erilaisia kotivakuutuksia? Miten niitä voi vertailla?

Usein vakuutusyhtiöillä on eri tasoisia kotivakuutuksia tarjolla. Aivan kuten Turvassakin valittavana on Suppea, Perus ja Laaja. Se, mitä näihin sisältyy ja millaisin ehdoin, saattaa vaihdella yhtiöittäin. On hyvä selvittää, onko jokaisella yhtiöllä esimerkiksi perustason vakuutuksessa mukana vuototurva. Vesivahingot ovat yleisimpiä kotien vahinkoja.

Miten voin saada vakuutusmaksuja alemmaksi?

Erilaiset perusparannukset voivat auttaa. Myös omavastuuosuuden suuruus vaikuttaa. Jos vuotuinen vakuutusmaksu tuntuu kovalta, voi omavastuuosuutta nostaa, jolloin vahingon tapahtuessa omavastuu on suurempi, mutta vuosittainen vakuutusmaksu pienempi. Toisaalta kannattaa nimenomaan jo vakuutuksen ottamisen vaiheessa miettiä, tarvitseeko vakuuttaa vaikkapa juuri vesivahinkojen varalta, jos kohde on mökki, jonne ei tule juoksevaa vettä. Turhasta ei kannata maksaa.

Mistä arvosta rakennus kuuluu vakuuttaa?

Rakennusten osalta Turva tarjoaa täysarvon, mikä tarkoittaa sitä, ettei talon arvoa tarvitse joka vuosi päivittää vakuutusyhtiöön erikseen. Arvo määritellään vasta silloin, jos vahinko tapahtuu. Tällöin on tärkeää, että pinta-ala on ilmoitettu oikein. Jos omakotitalosta on vakuutettu 100 neliötä todellisen 200 neliön sijaan, saattaa korvaus tulla ilmoitetun 100 neliön mukaan. Vahinkotilanteissa on aina hyväksi se, että kotia on pidetty kunnossa ja peruskorjattu aina tarpeen tullen. Korjausvelkaa tulisi välttää, vaikuttaahan se kodin arvoonkin.

"Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää", sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.
"Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää", sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.

Vakuutusehdoissa on eroja. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun vertailee niitä keskenään?

Kolme tärkeää huomioitavaa asiaa ovat ainakin vuotoikävähennys putkistoissa, rajoitusehdot sekä suojeluohjeet. Vesivahinkotapauksissa eroavaisuuksia vakuutusyhtiöiden välillä on ikävähennyksissä. Vuotoikävähennys perustuu vuotaneen putkiston tai laitteen ikään, ja näissä korvausprosenteissa voi olla eroja. Turvassa on euromääräinen yläraja vuotoikävähennykselle. Esimerkiksi jos putket ovat 25 vuotta vanhoja, ikävähennys on 20 %, mutta enintään 3 500 euroa. Joillain yhtiöillä eurorajaa ei ole, jolloin ikävähennys voi suurissa vahingoissa nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Vertaile myös rajoitusehtoja, sillä kaikkea ei automaattisesti korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi asennus-, valmistus- tai suunnitteluvirheet. Vakuutusyhtiöt toimittavat myös suojeluohjeet ja niitä tulee noudattaa. Tarkoitus on ennaltaehkäistä vahinkoja, kuten putkien jäätymistä.

Vakuutusyhtiö Turva
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82335.jpg
Näin toimi kotivakuutus, kun palo tuhosi koko kodin: "Näin liekkien nousevan yläkerrasta"
Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.
20236_82425.jpg
Muista selvittää nämä asiat, kun vertailet kotivakuutuksia
Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tilaukset ja sopimukset
Toimenpiteet:Tilaukset ja urakkasopimukset hyväksytään ja allekirjoitetaan kohdassa kohdassa Urakkasopimukset/Päätösvaltuudet kohdan päätösten mukaisesti.Vastuuhenkilöt:Vastuuhenkilöt kohdassa Urakkasopimukset/Päätösvaltuudet kohdan päätösten mukaisesti.Dokumentit:Tilauskirjeet, toimitussopimuksetHyväksyntä:Hyväksynnän suorittavat kohdassa Urakkasopimukset/Päätösvaltuudet kohdan päätösten mukaiset vastuuhenkilöt.
50_P_16682.jpg
Casa Humana apurahat 2008
Osuuskunta Suomen Asuntomessut myöntää vuosittain apurahoja ja tunnustuspalkintoja merkittävästä toiminnasta ihmisten asumisen laadun parantamiseksi asumisen-, asuntosuunnittelun ja rakentamisen tutkijoille. Apurahoja on myönnetty vuodesta 1981, jolloin perustettiin asuntomessurahasto. Vuodesta 2002 lähtien apurahat on myönnetty nimellä Casa Humana.Vuoden 2008 apurahat tulevat haettavaksi vuodenvaihteen jälkeen ja ne suunnataan asumisen energiatekniikan tutkimukseen, kokeiluun ja kehittämiseen. Hakuaikaa on aina 14.3.2008 asti.Lisätietoja Casa Humanasta antaa toimitusjohtaja Pasi Heiskanen, puh. 020 743 7701.
20132_33811.jpg
Miltä näyttää sisustajien omilla parvekkeilla?
Sisustussuunnittelija Maija-Riitta RiuttamäkiAmmattilaisen on vaikeaa suunnitella itselleen, sillä mahdollisuuksia on niin paljon! Muutimme taloon syksyllä, ja minulle jäi talvi aikaa miettiä. Mihin parvekettamme käytetään? Milloin siellä ollaan? Paljonko haluan kuluttaa rahaa?Keskikesän vietämme maalla, joten hylkäsin ajatuksen auringonottotuoleista. En ole viherpeukalo enkä pidä värikkäistä, koristeellisista kesäkukista. Rahaa halusin käyttää vain minimin. Parvekkeen pitäisi jatkaa kotimme sisustustyyliä, joka on selkeän moderni pääväreinään musta ja valkoinen.Parvekkeen mitat ovat 4,5 m x 2 m. Tila on siis kohtuullisen kokoinen, mutta kaikkea sinne ei mahdu. Lopulta mieleni täytti ajatus lämpimistä elokuun illoista leppoisasti grillaillen ja viinilasin ääressä istuskellen. Päädyin kalustamaan parvekkeen reilun kokoisella ruokailuryhmällä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ylläpitovastuun siirtäminen ylläpito-organisaatiolle
Toimenpiteet:Rakennuksen ylläpitovastuu siirtyy tilaajan ylläpito-organisaatiolle vastaanottotarkastuksesta.Vastuuhenkilöt:Valvojat, projektipäällikkö, isännöitsijä tai huollon johtaja.Dokumentit:VastaanottotarkastuspöytäkirjaHyväksyntä:Projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton