• Etusivu
  • Rakentaminen

Taloyhtiön kirjanpito

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.

Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.

Kirjanpidolliset tehtävät

Kirjanpidon hoito sisältää tilinavauksen, tilitapahtumien tiliöinnin ja kirjaamisen sekä tarvittavien täsmäytysten kirjaamiset. Tehtäviin kuuluvat myös lainaosuus-, lunastus- ja arvonlisälaskelmien laadinta sekä tilijärjestelmän dokumentointi. Taloyhtiössä osakirjanpitona hoidetaan vastike-, vuokra- ja käyttökorvauskirjanpito sekä palkkakirjanpito. Liiketapahtumat on merkittävä kirjanpitoon siten, että kirjausten yhteys tositteesta kirjanpitoon ja tuloslaskelmaan ja taseeseen on vaikeuksitta todettavissa. Näin ollen osakirjanpitona pidettävä vastikekirjanpito on täsmäytettävä pääkirjanpitoon.

Tilikauden alussa tehdään tilinavaus, joka perustuu päättyneen tilikauden tasetietoihin. Liiketapahtumat kirjataan aikajärjestyksessä päiväkirjaan. Tositteesta tulee selvitä tositteen numero ja tiliöinnit. Liiketapahtumat merkitään taloyhtiön tililuettelon mukaisille kirjanpitotileille. Kirjanpito tehdään suoriteperusteisesti eli meno kirjataan, kun tietty suorite on vastaanotettu tavarana tai palveluna ja tulon kirjaamisperusteena on vastaavasti suoritteen luovuttaminen. Näin ollen taloyhtiön luovuttaessa tilan vuokralaiselleen, vuokra kirjataan sen kuukauden tuloksi, vaikkei rahasuoritusta olisi vielä saatukaan tilille.

Kirjanpitoaineiston säilyttäminen

Kirjanpitoaineiston säilyttämisestä säädetään kirjanpitolaissa. Kirjanpitoaineiston tulee olla selväkielisessä muodossa tai koneellisessa tietovälineessä, josta se on tarvittaessa muutettavissa selväkieliseen muotoon. Kirjanpitokirjat ja tililuettelo on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä lukien. Tositteet, kirjeenvaihto ja täsmäytysselvitykset sekä muu kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt. Aineiston säilyttäminen on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Isännöitsijän vaihtuessa on varmistettava, että uusi isännöitsijä saa haltuunsa säilytettävän kirjanpitoaineiston. Tämä varmistetaan laatimalla siirrettävästä kirjanpitoaineistosta luettelo, jonka vanha ja uusi isännöitsijä tai hallitus allekirjoittaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kulkuteiden kunnossapidon kustannukset vain murto-osa tapaturmien kustannuksista
- Odotettavissa pimeää ja liukasta tai soraistaLiukkaat kelit ovat perinteisesti vaanineet jalankulkijoita talviseen aikaan. Ilmastonmuutoksen myllerryksessä olosuhteet ovat vaihtelevammat. Kaatumisia saattaa aiheuttaa pakkasyönä asvaltille jäätyneen kosteuden lisäksi samaisella asvaltilla pyörivä hiekoitussora. Kulkuteiden turvallisuutta voi ylläpitää monilla toimilla. Vastuu kulkuväylien kunnosta on kiinteistön haltijalla, mutta jokaisen kulkijan kannattaa varautua olosuhteisiin sopivasti.Nykytalvina kulkuväylien kunnossapitäjän kannattaa pitää jatkuva varvastuntuma maankamaraan. Lauhtumisen jälkeinen lumisade sekä nollakeli ja uudelleen pakastuminen ovat erityisen riskialtista liukasteluaikaa. Salakavalia ovat myös jään päälle satanut lumi, jäätävä tihku tai musta jää. Rinteessä oleva hiekoitussorakin saattaa yllättää ikävästi. Siirtyminen sisältä ulos tai päinvastoin altistaa myös liukastumiselle.Koska kelin vaihdokset ovat riskialtteinta aikaa, pihojen ja kulkuteiden kunnossapito heti olosuhteiden muututtua estää tehokkaasti liukastumistapaturmia. Hommaa huoltohenkilöstölle riittääkin. Kiinteistön kunnossapitovastuuseen kuuluu väylien auraus, liukkauden torjunta ja lumen poisto myös jalkakäytäviltä sekä tonttiliittymien avaus. Kaikki kulkutiet, parkkipaikat, sisäpihat ja jätekatokset täytyy hiekoittaa tai suolata. Ulkoportaat tulee pitää kunnossa. Kunnossapitovastuuseen kuuluu myös mahdollinen bussipysäkkialueella oleva jalkakäytävä.Liukastumisia ja kaatumisia ehkäisee myös riittävä valaistus. Kun lamppuja on tarpeeksi, kulkijat näkevät liukkaat paikat, epätasaisuudet ja reitillä olevat esteet.
202212_80492.jpg
Tyytyväiset asukkaat esittelevät ennätys­ajassa valmistuneen toiveiden mukaisen talopakettitalonsa
Vuosi sitten tontilla kasvoi mäntyjä, haapoja ja koivuja, mutta nyt Paraisten Etelätuuli-tiellä asutaan valmiissa Kiiruna Talojen Kukkola-talossa. Rakennusluvan saamisesta meni alle kolme kuukautta, kun Marianne ja Mauri kantoivat tavaransa sisään uuteen kotiin.
201411_41798.jpg
Ennen keittiöremonttia - huomioi nämä 11 asiaa
Kun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluu. Jotta kokonaisuus olisi onnistunut, ei välttämättä riitä pelkkien kalusteiden uusiminen, vaan koko tilan remontointi on tarpeellista. Aina kannattaa kysyä nauvoja ammattisuunnittelijalta, jolta saat mahdollisimman toimivan ja omiin tarpeisiisi suunnitellun keittiön.
20203_63204.jpg
Kova, kestävä ja uskomaton ripustuslujuus
Suurtakin rasitusta kestävä Gyproc Habito® antaa mahdollisuuden niin monipuoliseen seinälle ripustamiseen, kuin myös seinävahvuuden kaventamiseen. Väliseinäratkaisut onnistuvat niin asuin- kuin varastotiloihinkin.
20236_82410.jpg
Kesän kauneimmat kylpyhuoneet asuntomessuilla
Kesän 2023 asuntomessut järjestetään Loviisassa, Kuningattarenranta-nimisellä, merellisellä alueella. Tältä uudelta asuinalueelta on näköyhteys vastarannalla sijaitsevaan Loviisan historialliseen kaupunkiin. Kuningattarenrannassa on myös pienvenesatama ja liikuntapaikkoja.
20138_35829.jpg
Rudus Hyvinkään asuntomessuilla
Rudus on mukana Hyvinkään asuntomessuilla. Osasto Ua 11 on heti messualueelle saavuttaessa pääkäytävän varrella. Osastolla esitellään Ruduksen kokonaistarjooma kodin, mökin ja pihan rakentajille kiviaineksista betoneihin ja pihan kiveyksiin. Pihakivet ja muurikivet ovat esillä luonnollisessa ympäristössään Ruduksen osastolla sekä monen messukodin pihassa. Osastolla mm. näkee, miten kapillaarikatkosepeli estää kosteuden nousun rakenteisiin ja miltä erilaiset kiviainekset näyttävät. Osastolla saa myös tietoa miten rakentaja voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä Ruduksen Vihreää betonia käyttämällä.Aukion keskusta toimii autopaikkana, päällysteenä vettä läpäisevä Golfkivi, rajaukset hiekkapuhallettu Kartanokivi, väri Kulo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton