• Etusivu
  • Rakentaminen

Taide ja ekotehokkuus teemoina Mäntyharjussa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2011
20115_26323.jpg

Mäntyharjussa 27.6.–10.7.2011 järjestettävien yhdeksänsien valtakunnallisten loma-asuntomessujen teemoina ovat loma-asumisen ekotehokkuus ja taide.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Ekotehokkuus

Mäntyharjun loma-asuntomessujen pääteema on ekotehokkuus ja Pyhäkosken Pähkinälehdosta rakentuukin ainutlaatuisen ympäristöystävällinen loma-asuntoalue. Teema näkyy kaikessa ja kaikkialla: messukohteiden ja alueen innovatiivisessa rakentamisessa, messutapahtumissa ja oheispalveluissa.

Ekotehokas puurakentaminen on isossa roolissa loma-asuntomessuilla. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian lisäksi myös maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja. Loma-asuntomessualueen kohteista ainakin kymmenen kuuluu A-energialuokkaan, neljä B-energialuokkaan ja kaksi C-energialuokkaan. Neljä kohdetta lämpiää maalämmöllä, kolme aurinkoenergialla, seitsemässä on ilmalämpöpumppu ja yli puolessa on puulämmitystä.

Messualueen rakentamisessa ekotehokkuus on huomioitu mm. keskitetyllä kunnallistekniikalla, yhteisellä yhdeksän jätejakeen lajittelupisteellä sekä asfaltin kieltävällä kaavamääräyksellä.

Ekotehokkuus on otettu huomioon myös itse messutapahtumaa myöten: Messuille on erinomainen mahdollisuus saapua julkisilla liikennevälineillä. Lisäksi myös esimerkiksi messuravintolasta löytyy viiden jakeen lajittelupiste.

Rakentajia ovat opastamassa alan huippuasiantuntijat muun muassa Aalto-yliopistosta ja VTT:stä. Aalto-yliopisto tuo myös messualueelle Luukku-nollaenergiatalon, joka on suomalaisen rakentamisen ja ekotehokkuusosaamisen mallitalo.

Mäntyharjun kunta ja loma-asuntomessut ovat mukana EkoLAtu-hankkeessa, joka pyrkii tuotteistamaan ekotehokkaan loma-asumisen kehittämällä uudenlaisen loma-asuntojen ekopassin. Ekopassi on ensimmäisen kerran käytössä Mäntyharjun loma-asuntomessualueella ja kaikki kohteet arvioidaan ekopassin kriteereiden mukaisesti.

Taide

Mäntyharjun tunnetuin matkailukohde Taidekeskus Salmela vastaa messujen toisesta teemasta, taiteesta. Taide näkyy monin tavoin näyttelykohteissa ja ulkoalueilla, sillä Taidekeskus Salmela tuo messukohteisiin nähtäväksi suomalaisten taiteilijoiden teoksia ja messualueelle veistostaidetta. Jo messujen pääportilla messuvieraita tervehtii Ernst Mether-Borgströmin neljä metriä korkea Tervehtijä-patsas.

Messukohteissa on esillä myös muiden kuin Salmelan taiteilijoiden teoksia. Lisäksi Taidekeskus Salmelan pihalle nousee Jukka Rintala suunnittelema huvimaja Lumilumme sekä Saara Karirannan ja Tuomo Rosenlundin TALO-projekti.

"Taide sopii hyvin loma-asuntomessujen teemaksi, koska pohjimmiltaan sekä lomailussa että taiteessa on kyse mielen virkistyksestä", miettii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Taidetta ja kulttuuria messusisältöön tuo myös pienen kävelymatkan päässä Salmelasta sijaitseva loma-asuntomessujen virallinen oheiskohde, Iso-Pappilan museoalue. Alueella esitellään perinnerakentamista erilaisten työnäytösten ja näyttelyiden avulla.

20115_26321.jpg
20115_26322.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201912_61759.jpg
Harkittuja yksityiskohtia ja ympäröivän luonnon lumoa
Entisenä NHL-jääkiekkoilijana tunnetun Ville Leinon ja hänen sisustussuunnittelijana työskentelevän puolisonsa Eveliina Alanteen taloprojektin etenemistä on seurattu syksyn aikana TV5-kanavalla esitetyssä Design by Lauri -ohjelmassa.Leinon ja Alanteen uusi merenrantakoti Inkoon saaristossa on harmoninen viiden rakennuksen kokonaisuus, jossa toistuvat minimalistinen tyyli, harkitut yksityiskohdat ja ympäröivän luonnon sisälle päästävät suuret lasipinnat − sekä kotimaisen Vieserin yksilölliset lattiakaivoratkaisut.
20222_76890.jpg
Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset
Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?
202011_67610.jpg
Keittiöremontti - saako halvalla hyvää?
Keittiöremontti voi olla jännittävä hanke, mutta se voi myös aiheuttaa huolia budjetin venymisestä. Tärkeintä on löytää tasapaino säästön ja laadun välillä. Se, voiko pihistämällä tehtyyn keittiöremonttiin olla tyytyväinen, riippuu ennen kaikkea omista tarpeista ja toiveista. Älä tingi liikaa, sillä keittiö on paikka, jossa vietät paljon aikaa. Hyödynnä vinkkejä, jotka auttavat sinua saamaan unelmiesi keittiön ilman, että sinun tarvitsee tyhjentää säästötiliäsi.
20186_53460.jpg
Asuntomessujen kauneimmat keittiöt
On taas se aika vuodesta, jolloin on sallittua kurkistaa tuntemattomien koteihin ja hakea vinkkejä omaan rakentamiseen ja sisustamiseen. Porin Asuntomessuille on noussut toinen toistaan upeampia koteja, joista löytyy toinen toistaan upeampia keittiöitä. Porin Keittiömaailma pääsi suunnittelemaan messualueelle kolme keittiötä."Asuntomessuille suunnitellut keittiöt ja kodin muiden tilojen kalustus on tehty lapsiperheiden arjen tarpeita ajatellen, laadukkaista materiaaleista ja tilojen tyylikkyydestä tinkimättä", kertovat Porin Keittiömaailman kauppiaat Piia Pihlajamäki ja Timo Säkkilä. "Kaikissa keittiöissä on otettu huomioon tilan sekä eritysesti laskutilan tarve", Pihlajamäki jatkaa.
20199_59867.jpg
Terassikauden ei tarvitse olla vielä ohi
Syksyn sateet kertovat, että terassikausi alkaa olla auttamatta ohi. Ei välttämättä.Lasituksen myötä terassin käyttöaika pidentyy ja terassilla on miellyttävää nauttia pimenevistä illoista tunnelmallisessa valaistuksessa pitkälle syksyyn. Lasitettu terassi pitää myös tuulen tehokkaasti loitolla. Sääsuojan lisäksi hyvin suunniteltu ja kodikas lasiterassi toimii toisena olohuoneena, johon on mukava istahtaa nauttimaan lämpimästä kahvista tai vilvoitella saunan jälkeen. Kylmät varpaat lämpenevät termomatolla. Myös LED-valot on järkevä asentaa lasituksen asennuksen yhteydessä.
20099_18824.jpg
Tiilestä muuratut tulisijat
Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton