• Etusivu
  • Piha

Rudus työturvallisuuden edelläkävijä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Päivitetty 17.02.2018
20139_36467.jpg

Suomessa sattuu rakennusalalla lähes 70 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Se on erittäin suuri luku muihin Pohjoismaihin verrattuna. Tämän vuoksi maassamme tarvitaan uutta ajattelua työturvallisuusasioissa. Maarakennusalan Neuvottelukunta MANK ry on myöntänyt alan arvostetuimman tunnustuksen - Tömpän vuonna 2013 Rudus Oy:lle ansiokkaasta toiminnasta rakennusalan työturvallisuuden edistämisessä.

Rudus opettaa turvallista työskentelyä

Rudus Oy on tehnyt määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä tapaturmien vähentämiseksi. Yhtenä esimerkkinä tästä hyvästä toiminnasta on syyskuussa 2009 Espoon Ämmässuolla avattu Euroopan ensimmäisen rakennusalan työturvallissuden käytännön harjoituksiin perustuva turvapuisto. Idea Rudus-turvapuiston rakentamisesta saatiin ruduslaisten tutustuessa CRH:n USA:n kiviainesalan tytäryhtiön toimintaan.

Ruduksen tavoitteena on turvapuiston rakentamisen myötä saavuttaa yhtiön oma "nolla tapaturmaa, ei kuolemantapauksia" –turvallisuustavoite ja samalla osaltaan auttaa koko rakennusalaa Suomessa pääsemään eroon työtapaturmista ja tapaturmaisista kuolemista.

Turvapuiston rakentamisen lähtökohtana oli "tekemällä oppii". Siksi Rudus siirsi oppimisympäristön luokkahuoneista ulos harjoitteluradalle. Oppiminen Rudus-turvapuistossa perustuu rakennusalalla vallitsevien vaarojen välttämiseen. Turvapuistossa oppilaat tekevät asiat oikein. Heille kerrotaan, mitä onnettomuuksia missäkin tilanteessa on sattunut ja miten onnettomuudet ovat vältettävissä.

Turvapuisto on toiminut vilkkaasti myös muiden yritysten sekä alan oppilaitosten koulutusympäristönä. Puistossa yritysten henkilökunta ja alan opiskelijat saavat ajantasaisen ja pätevän turvallisuuskoulutuksen.

Uusi turvapuisto rakenteilla

Espoosta saatujen hyvien kokemusten lisäksi uusi turvapuisto, nimeltään Turvapuisto Pohjois-Suomi on rakenteilla parhaillaan Ouluun yhteistyössä sidosryhmien kanssa ja avajaisia vietetään ensi keväänä.

Euroopan kiviainesliiton (UEPG) vuosikokouksen osallistujat tutustuivat turvapuistoon Ämmässuolla kesällä 2013. Turvapuisto herätti positiivista huomiota ja erittäin suurta mielenkiintoa eri maiden edustajissa. Saatu palaute oli kauttaaltaan positiivista.

Rudusella tapaturmien määrä on saatu merkittävästi vähenemään systemaattisella ja pitkäjänteisellä toiminnalla. Turvapuisto on ollut yksi osa tätä myönteistä kehitystä. Samalla Turvapuisto on edistänyt rakennusalalla työskentelevien sekä alalle opiskelevien turvallisuusosaamista.

Työturvallisuuden parantaminen on koko rakennusalan mahdollisuus, johon tulee tinkimättömästi pyrkiä. Rakennusteollisuus RT ry onkin asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2020 rakennusalalla Suomessa olisi nolla tapaturmaa. Työturvallisuus on ykkösasia, josta meidän kaikkien tulee kantaa vastuu!

Tömpän vastaanottivat syksyn Maarakennuspäivillä Ruduksen toimitusjohtaja Lauri Kivekäs ja turvallisuuspäällikkö Kari Lohva sekä toimitusjohtaja Reijo Savolainen Rudus Murskaus Oy:sta.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Soraa lavalla
Pienrakentajan kiviainekset
Vielä 50 vuotta sitten pientalon rakennuspaikka valittiin paljolti maaperän mukaan Hiekkamaa oli ylivoimaisesti suosituin, ainakin jos taloon haluttiin rakentaa kellari. Nykyään tärkeimmät tontin valintakriteerit ovat sijainti ja hinta. Suurimmat rakentamisen kustannussäästöt saavutat jo suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijoiden avulla tapahtuva kodin suunnittelu maksaa itsensä takaisin. Arkkitehti osaa niveltää toisiinsa perheen tarpeet sekä rakennuspaikan ja ympäristön antamat mahdollisuudet. Rinteeseen rakennettavaan omakotitaloon saadaan kellarikerrokseen paljon lisäneliöitä.
Betonilattian valu
Betonin valinta
Ammattilaisten roolia pienrakentamisessa ei voi koskaan kyllin korostaa. Pientalon työmaasta vastaavan pitää ymmärtää rakentamisesta ja materiaaleista laaja-alaisemmin kuin suurilla työmailla. Siksi vastaavaa valittaessa kannattaa aina kysyä hänen aikaisempia kohteitaan.Rakennesuunnittelijan tehtävänä on määritellä käytettävä betonilaatu ja rasitusluokat rakennepiirustuksiin sekä rakennuksen käyttöikätavoite. Betonia tilattaessa ilmoitetaan rakennesuunnittelijan määrittelemät tiedot valmisbetonin toimittajalle. Toimittajalta voi myös kysyä neuvoa mihin tahansa betonin valintaan ja valamiseen liittyvistä asioista.Lisätietoa betonista...
20222_3545.jpg
Onnistunut pihakivetys
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme: ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen suoraan kotipihalle on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa muun muassa Rudus Oy:n verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.
20106_22039.jpg
Miten rintamamiestalo on rakennettu?
Näennäisestä samankaltaisuudestaan huolimatta jokainen rintamamiestalo on yksilö. Jo tyyppi talomalleja eri muunnelmineen oli satoja, lisäksi kukin suunnittelija ja rakentaja saattoi muokata tilaratkaisuja omiin tarpeisiinsa sopiviksi. Myös rakenteita ja niiden liitos ym. detaljeja muunneltiin saatavilla olevien materiaalien, rakentajan taitojen ja ideoiden – sekä hyvien että huonoiksi osoittautuneiden – mukaan.Ajan myötä ja materiaalipulan helpottuessa myös tyyppirakenteet muuttuivat; rakenne- ja eristyspaksuus kasvoivat, rakenteet monimutkaistuivat ja niissä voitiin käyttää kalliimpia materiaaleja ja tarvikkeita. Siksi "tyypillisiä" rakenteita voidaan esitellä vain hyvin yleisluontoisesti ja suuntaa antavasti. Alkuperäisten rakenteiden kirjon lisäksi myös korjauksia on tehty eri aikoina lukemattomin eri tavoin, joten korjaukseen ryhdyttäessä rakenteet on aina selvitettävä tapauskohtaisesti.
pariskunta makaa lattialla sängyn edessä ja tutkii kotiautomaatiota tabilta
Langaton kotiautomaatio sopii myös saneerauskohteisiin
Kun kodin remontointi tulee ajankohtaiseksi, on hyvä miettiä aina myös sähköistystä.Onko pistorasioista tarpeeksi?Voiko valoja säätää ja ohjata nykyaikaisesti esimerkiksi liiketunnistimilla tai ajastetusti?Onko vettä käyttävien laitteiden yhteydessä vesivuotovahti?Sopiiko kytkimien ja pistorasioiden väri ja tyyli sisustukseen?Mietittävänä on myös kodin turvallisuus, mukavuus ja energiatehokkuus. Miten energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi lämmityksen, jäähdytyksen ja valaistuksen osalta? Tähän ratkaisuna on kotiautomaatio.Oman kodin muuntamista älykodiksi kotiautomaation avulla monesti emmitään kustannussyistä, eikä olla varmoja onko sellainen mahdollista toteuttaa saneerauksen yhteydessä.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton