• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisen ja remontin suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2010
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Uusi rakennus

Ihmiset etsivät jatkuvasti itselleen sopivia pohjaratkaisuja ja mieleisiään talomalleja. Esim. sanomalehdessä esillä oleva pohjaratkaisu käy ihmisten ajatuksissa heidän omana kotinaan. Ratkaisu, mikä toisissa perheissä jää mieleen todellisena kotina, on toisille susiratkaisu. Oman talon suunnittelu ei ole helppo tehtävä tavalliselle omakotirakentajalle. Siihen kannattaa käyttää aikaa ja rahaa, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ammattisuunnittelijaan sijoitettu raha tulee toteutusvaiheessa takaisin.

Suunnittelun lähtökohdat

Rakennuksen pohjaratkaisuun vaikuttavat jokaisen perheenjäsenen omat tottumukset ja mieltymykset. Perheen koon ja lasten iän lisäksi mm. ammatti, harrastukset, sairaudet, tontin muoto ja kaavamääräykset vaikuttavat oleellisesti jokaiseen rakennukseen jo suunnitteluvaiheessa. Alustavaan suunnitteluun kannattaa ottaa koko perhe mukaan ja kartoittaa jokaisen toiveet. Lopullinen suunnittelu kannattaa ehdottomasti jättää alan ammattilaiselle.

Suunnittelija

Suunnittelijan tavallinen rooli on vain täyttää viranomaisten määräykset. Puutteellisesti tai huonosti tehdyt suunnitelmat tekevät toteutuksesta lähes aina kalliin, ja yllätysten mahdollisuus toteutusvaiheessa on suuri. Ammattisuunnittelija kannattaa valita mahdollisimman aikaisin. Luonnosvaiheessa on hyvä käydä läpi eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Perusratkaisujen selvittyä valitaan muut suunnittelijat: rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelija.

Käytettävissä oleva raha

Todellisuus, varsinkin taloudellinen, pitää olla mukana suunnittelun alusta asti. Usein raha määrittelee talon koon, ulkonäön ja käytettävät materiaalit. Nurkat, neliöt ja tavallisuudesta poikkeavat rakenneyksityiskohdat lisäävät kustannuksia. Jo luonnosvaiheessa kannattaa laatia alustava kustannusarvio. Rahoittaja yleensä pyytää kustannusarviota ja rakennussuunnitelmia.

Vanha rakennus

Mitä vähemmän rakennukseen tehdään muutoksia, sitä vähemmän remontti tai peruskorjaus tulee maksamaan. Rakennusvirheiden mahdollisuus vähenee ja talo säilyttää mallinsa. Hyvin suunnitellun korjauksen periaate on, että peruskorjaus tai remontti tehdään rakennuksen ehdoilla.
– Talon historiasta ja iästä kertovat tyylipiirteet säilytetään.
– Tehdään mahdollisimman vähän muutoksia ja käytetään kaikki asumisen sisältämät
mukautumismahdollisuudet.
– Käytetään alkuperäisen rakennustyylin mukaisia materiaaleja.
– Energiakorjauksissa huomioidaan vaikutus julkisivuun.
– Sovelletaan rakennuksessa alkujaan käytettyjä työtapoja.
– Ulkonäköä muutettaessa huomioidaan muu rakennuskanta.
– Talon tulisi korjattunakin olla muodoltaan, materiaaleiltaan ja väreiltään sopiva ympäristöönsä.
Suunnittelijan tulee huolellisesti perehtyä rakennukseen, sen kuntoon ja asukkaiden todellisiin tarpeisiin. Jos suunnittelija valvoisi remontin toteutusta, niin muutosten tekeminen olisi kunnolla harkittua. Näin säästytään turhilta virheiltä ja kustannukset pysyvät hallinnassa.

Kuntokartoitus

Rakennuksen kunto kannattaa selvittää huolellisesti siinä vaiheessa, kun peruskorjausta ajatellaan vakavasti ensimmäisen kerran. Näin varmistetaan, että perusparannuksen tai remontin suunnittelu voidaan tehdä luotettavalta pohjalta. Rakennuksen käyttökelpoisuus kannattaa tutkia huolellisesti. Hyvän suunnittelunkin jälkeen täytyy varautua yksityiskohtien muuttamiseen. Kaikkia rakenneyksityiskohtia ja niiden kuntoa ei ole mahdollista selvittää ennen purkutöitä. Puutteellisesti suoritetun tila- ja kuntokartoituksen seurauksena saattaa kustannukset ja aikataulu riistäytyä hallinnasta.
Rakennuksen kunnon ja soveltuvuuden arvioinnin laajuus riippuu remontin tai perusparannuksen tyypistä ja laajuudesta. Siihen kannattaa sisällyttää seuraavia asioita:

Ympäristöarvot

Tutki, miten suunnitelmat soveltuvat maisemaan ja ympäröivään rakennuskantaan. Huomioi kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset näkökohdat ja arvot.

Kaavatilanne

Selvitä mahdolliset asema- tai rakennuskaavassa olevat rakennuksia koskevat määräykset esim. kunnan kaavoitus- ja rakennusvalvontaviranomaisilta.

Asiakirjat

Etsi vanhat piirustukset, mahdolliset muutospiirustukset ja asiakirjat. Jos piirustuksia ei ole, rakennus mitataan ja tehdään mittapiirustukset. Tarkista vanhojen piirustusten oikeellisuus.

Rakenneosat

Tutki rakennuksen eri osat silmämääräisesti. Käy läpi epäilyttävät kohdat purkamalla rakenteita.

Ääneneristys

Pääsääntöisesti vanhojen rakennusten ääneneristys on hyvä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20144_38674.jpg
Liukuva sisäovi meidän kotiin?
Liune Door on seinän sisään integroitu liukuva sisäovi. Se on moderni ovivaihtoehto tiloihin, joissa neliöt halutaan mahdollisimman tarkasti hyötykäyttöön. Se sopii vaativallekin sisustajalle, joka arvostaa tilojen muunneltavuutta ja korkealaatuisia pintamateriaaleja. Ovet liikkuvat kevyesti ja vakaasti, lisäksi Liunen teräsrakenne kestää rakennuksen koko elinkaaren. Liune liukuovet soveltuvatkin yhtä hyvin lapsiperheelle kuin seniorikotiin. Oviaukkoon ei tule kynnystä ja useassa mallissa Liune ovi liukuu kokonaan rakenteen sisään, jolloin koko vapaa kulkutila on käytettävissä.
20117_27170.jpg
Rakentamisessa huomioitavia asioita 2
Dokumentoi rakentaminen ja huolehdi sopimuksistaJätevesijärjestelmä tulee rakentaa suunnitelmien ja rakennusohjeiden mukaisesti. Kuitenkin saneerauskohteen suunnitelmassa esitettyjen putkilinjojen ja kaapelien sijaintitiedot on useimmiten saatu kiinteistön omistajan muistitiedon perusteella. Tällöin rakentamisvaiheessa saatetaan joutua poikkeamaan suunnitelmasta. Sama tilanne on, kun kallio tulee odottamattomassa paikassa vastaan - asia voidaan korjata järkevämmin pienellä paikan muutoksella räjäytysten sijaan.
20154_43266.jpg
Tasainen ja pehmeä lämpö vuolukivitakalla
Ololämpö, Tulikivi-takan tuottamaa, lempeän pehmeää lämpöä. Tulisijan luovuttaessa lämpöä tasaisesti koko huonetilaan, tuntuu huone pitkään mukavan lämpöiseltä. Pehmeän, säteilemällä tuleva lämmön ansiosta huonetilan ilmakin pysyy raikkaana.
20081_7850.jpg
Sisustaja.Com aktivoituu
Suomalaisten kiinnostus rakentamiseen on aina ollut korkealla tasolla. Pihan rakentamisessa ja puutarhan hoidossa olemme pitkään olleet jäljessä mm. pohjoismaisia naapureitamme. Liekö syynä ilmastonmuutos ja "kesän pidentyminen", mutta nyt suomalaisia kiinnostaa ennen näkemättömällä tavalla kauniin pihan ja kodin ympäristön rakentaminen lieveilmiöineen, nurmikonleikkaamisineen, kasteluineen ja kitkemisineen. Ja taitaapa olla naapureidemme vaikutusta myös sisustamisboomi. Kaikki aiheeseen liittyvä kiinnostaa, tietoa haetaan, ideoita ammennetaan – ja kotia sisustetaan!
20216_71409.jpg
Upeat harmoniset kohteet esillä Lohjan asuntomessuilla 2021
Kastelli esittelee Lohjan asuntomessuilla 9.7.–8.8.2021 kaksi upeaa, modernia, ja avaraa kotia. Tänä vuonna Kastelli säväyttää Veistos- ja Plazia-messutaloillaan, etkä halua olla näkemättä ja kokematta kohteita paikan päällä. Näissä upeissa kodeissa voi isompikin perhe nauttia olostaan ja elämästään vuosien ajan. Veistos 163/195 -mallissa yhdistyvät kauniisti julkisivurappaus ja erilaiset puutehosteet, kun taas Plazia Järven sydän -kodissa korostuu vaivaton muokattavuus.
201811_55346.jpg
Miehille kylpyhuone on tekninen tila, jossa käytännöllisyys on ykkösasia
Mitkä kalusteet sopisivat kaakeleiden värimaailmaan? Olisiko pyöreä allas rauhoittava muotokieleltään? Nämä kysymykset eivät ole päällimmäisenä mielessä, kun mies kaavailee kylpyhuoneen remonttia. Siinä missä useimmat naiset näkevät pesutilat kodin sisustusprojektina, miehille kylpyhuone on tekninen tila, jossa käytännöllisyys on ykkösasia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton