• Etusivu
  • Rakentaminen

Professori Lea Pulkkinen: Omakotisuunnittelua perheen toiminnan ehdoilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 08.11.2023
Talon suunnittelu

Muunneltavan talon pohjapiirroksessa Kastellin AIKA-mallistossa näkyy Lea Pulkkisen psykologinen lähestymistapa perheen arjenhallintaan. © Adobe Stock

Psykologista ajattelutapaa edustava uusi talosuunnittelu keskittyy siihen, miten perhe toimii talossa. Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta tilaratkaisujen avulla ovat talosuunnittelun avain.

Psykologian professori Lea Pulkkinen Jyväskylän yliopistosta osallistui Kastelli-talojen uuden AIKA-malliston suunnitteluun.

"Se oli hyvin kiinnostava kokemus. Rajasin työkenttäni ulkopuolelle kaiken sen, mikä liittyy rakennuksen ulkonäköön. Se on arkkitehtien esteettisen silmän ja asiantuntemuksen aluetta, johon en ole ottanut kantaa. Minä tarkastelin sitä, miten perhe elää tilassa", Pulkkinen kertoo.

Psykologian tutkijan tausta antoi Lea Pulkkisen ratkaisuille erityisen painoarvon. Hän tarkasteli kotia lapsiperheen arjen näkökulmasta. Pulkkinen on itse suunnitellut oman perheensä käyttöön kaksikin rakennusta. Kesäasunnon tutkijan torni on hänen oman suunnittelutyönsä perusteella rakennettu.

Talo samalle perheelle sukupolvien ajan

Yksi ja sama talo voi toimia perheen kotina koko perheen elämänkaaren ajan. Tähän tavoitteeseen Lea Pulkkinen pyrki ratkaisuissaan.

Muunneltavuutta saatiin, kun mietittiin, miten lapsiperhe toimii talossa. Lisäksi pohdittiin, miten tilaa käytetään sen jälkeen, kun lapset varttuvat.

Esimerkiksi perhe, jossa on alle kaksivuotias lapsi, tarvitsee vanhempien makuuhuoneen kupeeseen tilan, jonka voi eristää esimerkiksi liukuovella. Tämä vauvan huone voi myöhemmin toimia vanhempien työ- tai askartelutilana tai vaikkapa lueskeluun sopivana vetäytymistilana.

Olohuone puolestaan vaatii lapsiperheessä leikkitilan. "Lapset haluavat olla siellä missä aikuisetkin. Se on vuorovaikutuksen edellytys. Kun lapset kasvavat, olohuoneen leikkitilasta voidaan tehdä vaikkapa kirjasto", Pulkkinen toteaa.

Apueteinen on perustoivomus

Lea Pulkkinen tarkasteli talon pohjapiirustuksia myös kaaoksen hallinnan näkökulmasta. Hänen tavoitteensa oli saada arki luistamaan tilaratkaisuja muuttamalla.

"Kodin sisääntuloon liittyy perustoivomus saada lisää säilytystilaa", Pulkkinen toteaa.

"Enää taloissa ei ole ullakoita. Ihmisillä on tavaraa enemmän kuin aikaisemmin, mutta säilytystilaa vähemmän. Minulla on 12 lastenlasta. Mennessäni heidän koteihinsa näen miten kaapit pursuavat tavaraa. Eteisen kaaosta lisäävät vielä urheilukassit ja lukuisat kengät. Viisihenkisellä perheellä voi hyvinkin olla 30 kenkäparia, joista yhdellekään ei ole suunniteltu säilytystilaa. Tilasuunnittelu ei seuraa tarvetta", Pulkkinen huomauttaa.

Hän puhuu apueteisen puolesta. Se on perheen yksityinen alue, jossa on tilaa lastenvaunuille, kuivauskaappi märille ulkoiluvaatteille ja suihku kuravaatteille, saappaille tai koiran tassuille. Tilassa on hyvä tuuletus, ja kengille sekä kasseille omat hyllyt. Apueteisen ansiosta talon varsinainen sisääntulo säilyy esteettisesti ehjänä ja siistinä.

Professori Lea Pulkkinen on suunnitellut myös oman perheen käyttöön kaksi rakennusta, joista toinen on tutkijan torni.
Professori Lea Pulkkinen on suunnitellut myös oman perheen käyttöön kaksi rakennusta, joista toinen on tutkijan torni.

Kirjoittaja: Sari-Liia Tonttila

Kastelli-talot

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton