• Etusivu
  • Talo

Pilottikäytössä oleva virtuaalikypärä mahdollistaa työmaakierroksen etänä – "Lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä"

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.01.2021
20211_68214.jpg

NCC on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön virtuaalikypärän rakennustyömailla. Trimble XR10 -virtuaalikypärä on käytössä OOPSin toimitilahankkeessa Leppävaarassa, jonne rakennetaan mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uutta Suomen pääkonttoria.

– Yhteistyön ansiosta olemme päässeet työmaalla kokeilemaan uusimpia suunnittelua ja rakentamista hyödyntäviä laitteita ja ohjelmistoja, NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen kertoo.

Virtuaalikypärän kameralla voi välittää livekuvaa työmaalta etänä järjestettyihin työmaakokouksiin. Näin osallistetaan helposti eri alojen asiantuntijat hankkeen suunnitteluun. Työmaata voidaan tarkastella etänä reaaliajassa ja osallistujat voivat piirtää sekä lisätä havaintojaan suoraan malliin. Kypärästä on ollut hyötyä etenkin korona-aikana.

Yhdistetty todellisuus (mixed reality, MR) yhdistää virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden reaalimaailmaan. Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä.

– Virtuaalikypärä näyttää varsin tutulta työmaakypärältä. Suojalasien paikalla on etuvisiiri ja kypärän takapuolella akku, jossa riittää virtaa 5-6 tunniksi kerrallaan.

Kypärä on ollut talotekniikan asentajien käytössä. Piipposen mukaan virtuaalikypärän avulla voi nähdä, miten esimerkiksi putkien pitää kulkea.

NCC:n VDC-tiimin vetäjän Riku Laihon mukaan kypärän käytön oppimiseen menee jonkin verran aikaa.

– Käyttäjä oppii suhteellisen nopeasti ohjaamiseen käytetyt käsieleet, puhekomennot ja sovellusten toiminnallisuudet. Opettelua vaatii myös asioiden katsominen päätä liikuttamalla. Käytön opettelua voisi verrata uuden puhelimen käytön opetteluun. Toki kehitettävää vielä on, esimerkiksi käytön aloittaminen voisi olla vieläkin helpompaa ja nopeampaa, hän sanoo.

"Helpottaa yksityiskohtien hallintaa"

NCC:n Leppävaaran OOPS-hankkeen käynnistysvaiheessa projektille etsittiin uusimpien teknologioiden hyödyntämisestä innostunutta työmaainsinööriä.

– Tämän henkilön tehtävänä oli muun muassa virtuaalikypärän käyttöönotto, sen hyödyntäminen työmaalla ja muiden työmaahenkilöiden kouluttaminen kypärän ja muiden uusien digitaalisten työvälineiden käyttöön. Kypärä soveltuu ominaisuuksiltaan sisätyövaiheeseen, joten luonnollisia käyttäjiä ovat NCC:n työnjohtajat ja talotekniikka-asiantuntijat ja tietenkin aliurakoitsijoiden nokkamiehet ja asentajat, Laiho kertoo.

NCC:llä on tavoitteena ottaa virtuaalikypäriä käyttöön myös muilla työmailla.

– Yhdistetty todellisuus helpottaa yksityiskohtien hallintaa, kehittää suunnittelua ja mallintamista, nopeuttaa monien vaiheiden tekemistä, lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä. Kun rakennettavaa kohdetta voidaan seurata etänä yhdessä asiakkaan kanssa, myös luottamus kasvaa, Eero-Pekka Piipponen sanoo.

Suunnitteluratkaisujen visualisoinnin lisäksi NCC on käyttänyt kypärää myös työmaapalavereissa, joissa suunnitteluryhmän jäsenten ei ole ollut mahdollista tulla työmaalle.

– Kypärällä voidaan ottaa yhteys Teams-kokoukseen ja sen avulla on voitu tehdä työmaakierros työnjohtajan käydessä läpi mielenkiintoisia paikkoja. Kypärän käyttömahdollisuudet ovat erittäin laajat. Ensimmäisinä tulevat mieleen suunnitelmien visualisointi, karkea paikalleenmittaus, etäopastaminen, laaduntarkastus ja työturvallisuustarkastukset, Riku Laiho selvittää.

Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä
Virtuaalikypärän kautta katsomalla pystyy vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen paikan päällä

Trimble XR10 -kypärän lisäksi NCC hyödyntää Trimble Sitevision -laitetta, joka on kypärästä poiketen tarkoitettu käytettäväksi ulkotiloissa, tyypillisesti maanrakennus- ja perustusvaiheessa.

– Sitevisionilla tietomallit sijoittuvat todelliseen sijaintiinsa satelliittipaikantimen avulla ja suunnitelmia voidaan tarkastella puhelimen näytön läpi, Laiho jatkaa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Oikeilla välineillä auton pesu on todella helppoa ja nopeaa
Autot altistuvat meillä Suomessa hyvin paljon lialle. Varsinkin jos allasi on kohtuullisen uusi menopeli, haluat varmasti maalipinnan säilyvän mahdollisimman vaurioitumattomana. Autonpesun ammattilaisten mukaan ainoa oikea autonpesutekniikka on käsinpesu eli "kinnastus".
20166_46803.jpg
Aito puu on aina trendikäs valinta lattiaan
Lattianpäällyste on kodin sisustuksen perusta - on siis tärkeää, että se on sekä kaunis että helppohoitoinen. Puu on lattiamateriaaleista ekologisin, kaunein ja monipuolisin. Trendejä tulee ja menee, mutta laatu ja tyyli ovat aina muodissa. Kärhsin lattioissa yhdistyvät laatu ja ensiluokkainen design; lisäksi Kährs-parketin valintaan on monta muutakin hyvää syytä.Tilaa maksuton esite!
20119_27747.jpg
Lämpöä varaava vuolukivi sopii kylpy- ja saunatiloihin
Kulutusta ja kosteutta kestävä luonnonkivi on ylellinen valinta kylpyhuoneeseen sekä muihin kosteisiin tiloihin. Kalkkikivi-, graniitti- ja marmoripinnoilla saadaan spa-henkistä eleganttia näyttävyyttä.Luonnonkivimosaiikkien kauniit pintakuviot eri värisävyineen luovat yksilöllisen ilmeen seiniin ja lattioihin. Kotimainen vuolukivi ei ole märkänäkään liukas ja lämmönvarauskykynsä ansiosta se soveltuu lattialämmitteisiin tiloihin erinomaisesti. Saumavärillä ja laattakoolla voi vaikuttaa lopputulokseen ja luoda siten joko yhtenäisen tai voimakkaasti ruudutetun väripinnan.Sisustusmateriaalina luonnonkivi on käytännöllinen ja helppohoitoinen. Moni arvostaa myös sen ekologisuutta ja paloturvallisuutta. Ja mikä parasta, kivi kestää elämää paremmin kuin moni muu pinta. Koska luonnonkivi on materiaalina pitkäikäinen ja pidetty, se merkitsee myös mukavaa arvonnousua asunnolle.Lisätietoa luonnonkivituotteista...
202212_80482.jpg
Kodin kunnossapidon vuosikello
Jokainen talo vaatii huoltotoimenpiteitä pysyäkseen kunnossa pitkään. Jotta rakennuksen suunniteltu elinkaari saavutetaan ja siellä on terveellistä ja turvallista asua, tulee säännölliset tarkistukset sekä tarvittavat huollot tehdä ajallaan. Myös kodin piha-alueella on muistettava hoitaa tiettyjä töitä eri vuoden aikoina. Tässä artikkelissa käymme läpi vanhemman pientalon ylläpitoa vuosikellon avulla.
201410_41369.jpg
Keittiön valinta ja asennus
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20223_77231.jpg
Retrotyylisiä sähkökalusteita on nyt helposti saatavilla
Kun remontissa suuret linjat on päätetty, loppusilauksen teet tarkkaan harkituilla sähkökalusteilla. Sähkökalusteita saatetaan pitää merkityksettöminä sisustukselle, mutta oikea muotokieli ja kauniit sähkökalusteet nostavat koko huoneen sisustuksen aivan uudelle tasolle. Tiesitkö, että sähkökalusteita voi myös valita vastuullisesti?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton