• Etusivu
  • Piha

Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Päivitetty 23.10.2023
200611_828.jpg

Kartanokivi harmaa, laattta punainen.

Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.

Pihakivet

Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan rakennettaessa yksilöllistä pihaa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden paikallaan pysymistä ja ladonta on yhtä helppoa kuin yksinkertaisimmilla suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee parhaiten esiin ladottuna paikoilleen ja sovittamalla pihaan ympäristöön sopivat värit. Kartanosarjan suosituin kivi on Kartanokivi, mitat 280x140x60 mm. Sitä täydentämään valmistetaan Linna-kiveä, 140x140x60 mm ja Kartano-laattaa, 280x280x60 mm. Näitä kolmea kiveä yhdistelemällä saadaan lukematon määrä erilaisia ladontakuvioita, vain mielikuvitus asettaa rajoja vaihteluille.

Kestosuosikki on Luostari-kivi, 210x70x60 mm. Kapeana kivenä se tekee miellyttävän vaikutuksen käytävillä kulkusuuntaan asennettuna. Lisäedun antaa Karelia-värisävy, joka murrettuna värinä parantaa pihan yksilöllisyyttä. Samaan sarjaan ja ladontoihin sopivat Ruoho-kivi, 140x140x80 ja Nurmi-kivi 280x140x80. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma ja Nurmikivessä avosaumat joka puolella ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö edellyttää normaalia nurmikon hoitoa kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.

Luostari-kivi 60 mm, väri karelia.
Luostari-kivi 60 mm, väri karelia.

Klassikko-kivi-sarja on markkinoiden ainoa pihakivi, jolla voi tehdä viuhka-, kaari- tai ympyräladontaa. Sarjassa on viisi erilaista yhteiseen ladontaan sopivaa kiveä. Kivien kulmat ovat pyöristetty ja näin saadaan joustoa asennukseen. Uusiin, siinä kun vanhoihin pihoihin sopii Patina-kivi, joka myllyttämällä esivanhennettuna tuo vaikutuksen pitkästä iästä ja arvokkuudesta. Patina-kivi on kaunis ja se on kiveyksenä helppohoitoinen ja moni-ilmeinen. Patinakivessä on antiikkikiven tyylikkyyttä ja arvokkuutta tuova vaikutus. Patina-kivi on erinomainen niille, jotka haluavat erottua naapureista. Patinakiveä on saatavilla harmaana mustana, punamustana sekä punaisena ja kiehtovin ladonta saadaan sekoittamalla kaikkia värejä.

Mukula- ja muurikivistä saa näyttäviä asetelmia ja yksityiskohtia pihaan.
Mukula- ja muurikivistä saa näyttäviä asetelmia ja yksityiskohtia pihaan.
200611_831.jpg

Laatat

Pinnaltaan sileät betonilaatat sopivat parhaiten rauhallisten polkujen ja laajojen pintojen päällysteiksi, joihin kohdistuu vain kevyt kuormitus. Räystään alla sokkelin vieressä käytettynä laatoitus ohjaa sadevedet kauemmaksi, jotta ne eivät imeytyisi maahan salaojia rasittamaan. Pesubetoni- ja rouhepintaisten laattojen hyvä kitka ja vaihteleva pinnan struktuuri antavat mielenkiintoisen ilmeen ladonnalle. Viileällä ilmalla pinta tuntuu jalkaterän alla lämpöiseltä väliin jäävän ilmakerroksen vuoksi.

Muurikivet

Muurikivet tekevät pihasta moni-ilmeisen ja lisäävät pihan arvokkuutta. Muurikivien käytöllä saa rinnetontilla lisää tasaista pintaa ja pihan käyttötilaa. Muurikivi 70 mm eli Penger-kivi on matalien pengerratkaisujen ykkönen! Kestosuosikki vuodesta toiseen, helppo asentaa näyttäväksi muuriksi rinteeseen tai tehdä istutusallas tai kukkalaatikko nurmikon keskelle. Myös suorakaiteen muotoisen, kasvijätteille sopivan kompostin voi tehdä näistä kivistä latomalla alimmaisen kerroksen harvempaa ja käyttämällä kulmakiviä. Halkaistava Rinne-kivi on jykevä, tukeva rinteen tuki, jolla kaiken korkuiset ladottavat muurit syntyvät. Kivet ladotaan helposti päällekkäin puolen kiven limityksellä ilman saumausaineita. Näyttävä muuri syntyy nopeasti ja vaivattomasti. Muurikivi 100 mm eli Aita-kivi on ominaisuuksiltaan teknisin ja monipuolisin. Aitakivet ladotaan puolen kiven limityksellä ja, jos tuettava seinä on korkea, voidaan kivissä olevat reiät raudoittaa ja valaa betonilla täyteen. Kaikille muurikiville on yhteistä kunnollisen pohjatyön tekeminen. Muurit perustetaan tiivistetyn murskepohjan päälle ja, jos pohjamaan kantavuus on huono, voidaan muurin alle valaa betoniantura.

Harmaa muurikivi 180 ja mukulakiviä.
Harmaa muurikivi 180 ja mukulakiviä.

Porraskivet

Rinnetonteilla saatetaan tarvita portaita ja silloin yksinkertaisin, varmin ja helpoin tapa rakentaa portaat Porras-kivellä. Porras-kiviä on kaksi eri kokoa 300x750x70 mm ja 150x750x70 mm. Porras-kiviä asennetaan kaksi päällekkäin, jolloin askelmakorkeudeksi saadaan 140 mm. Kapeampaa kiveä käytetään alakerroksessa siirtämään sauma eri paikkaan yläkerroksen kanssa. Porraskivellä rakennat edullisimmin, nopeimmin ja helpoimmin mitkä tahansa ulkoportaat pihaasi.

Porraskivi musta ja Kartano 60 mm.
Porraskivi musta ja Kartano 60 mm.
Porraskivi punainen.
Porraskivi punainen.
200611_835.jpg
Rudus Betonituote Oy
Piha
terassi
pinnoite
pihasuunnittelu
koti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20076_5386.jpg
Honka Rock ja Abetonin roomalaiset kivet
Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
pihakiveys katutaiteella rudus
Viisi vinkkiä: näinkin voi pihakiviä käyttää
Vaikka pihakivet mielletään ensisijaisesti kulkureittien ja piha-alueen katteena, tarjoaa se paljon muitakin vaihtoehtoja. Luo pihallesi jotain aivan uutta, kuka sanoo että kaiken tarvitse aina olla kuin suoraan aikakauslehdistä. Toteuta rohkeasti sellainen piha kuin itse haluat ja tarvitset.
201810_54952.jpg
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta varten
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta vartenKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu OyMerikapteeni Johan Hillströmin 1800-luvulla rakentama talo sijaitsee yhdessä Suomen vanhimmista puukaupunginosista, Kokkolan vanhassakaupungissa. Taloa ja piharakennuksia on vuosien saatossa entisöity ja remontoitu sisältä aina alkuperäistä kunnioittaen.
20214_65417.jpg
Rakennusteline ei ole vain uudisrakentajan apuri - 5 vinkkiä telineiden käyttöön
Rakennusteline voidaan helposti mieltää vain uudisrakentajan apuvälineeksi isoissa tai pienissä kohteissa. Esimerkiksi piharakennuksen katon kasaus onnistuu helpommin telineiltä tai sisäkaton kipsilevyjen asennus, mutta rakennustelineillä voi tehdä paljon muutakin. Olemme koonneet 5 vinkkiä telineiden käyttöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton