• Etusivu
  • Rakentaminen

Pelottaako rakentaa omaan taloon 'kallis' paaluperustus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.11.2014
201411_41568.jpg

Teräsbetonipaaluja

Paaluperustuksen tekemistä omakotitaloon on turha pelätä. Myöskään kustannukset eivät nouse juurikaan yli keskivertoisen maanvaraisten perustuksien kustannuksista, kun vertaillaan kokonaishintoja. Käsittelen tässä kirjoituksessa vain betonipaalutusta 250 X 250 mm teräsbetonipaaluilla tehtynä. On myös muitakin tapoja paaluttaa, kuten esimerkiksi teräsputkipaalutus ja ns. pienpaalutus.

Yleisimmin paalutusta tarvitaan rannikkoalueella seuduilla, missä on vanhaa merenpohjaa sekä rakennuskäyttöön otetuilla vanhoilla suoalueilla ja muilla alueilla, joissa on pehmeitä savikerroksia maan kuorikerroksen alla.

Miksi paalutetaan?

Paalutuksen tehtävä on välittää perustusten kautta rakennukseen kohdistuvat kuormat maan sisällä yli 3 metrin syvyydessä olevaan kantavaan maakerrokseen.

Teräsbetonipaalut voivat olla myös kantavia oman vaippansa ja maan välisen kitkan avulla. Paalut asennetaan maahan paalutuskoneen tekemien iskujen voimalla. Yhden paalun kantavuutta arvioidaan käytettävien samansuuruisten iskujen määrän mukaan. Mitä enemmän iskuja, sitä kantavampi paalu. Maaperätutkimuksen avulla voidaan ennakkoon päätellä tarvittavien paalujen määrä, kun rakennuksen aiheuttamat kuormat tiedetään rakennelaskelmien perusteella. Yleisesti ottaen yksikerroksiseen n. 120 m²:n suorakaiteen muotoiseen taloon tarvitaan n. 15-20 kpl paaluja riippuen taloon tulevista katoksista ja ulkoportaiden määrästä sekä niiden paalutustarpeesta.
Pysäköintihallit havainnollistavat paalutettua talon alapohjaa. Voidaan ajatella, että pysäköintihallin pilarit ovat paaluja, joiden varassa on peruspalkit. Peruspalkkien päällä on alapohjalaatta ja koko tila on täynnä löysää kantamatonta maata.

Normaalissa pientalossa on paalujen väli noin 4-4,5 metriä peruspalkin suuntaan. Peruspalkkien päälle alapohja voidaan tehdä puurunkoisena tai betonirunkoisena. Betonialapohjissa ontelolaatat ovat suosittuja. Jos alapohja tehdään puurakenteisena, niin alapohjat kuuluvat yleensä talotehtaiden toimitukseen.

Teräspaalujen asennuskalusto
Teräspaalujen asennuskalusto

Perustamistapalausunto määrää perustustavan

Normaalisti talon perustustavasta päättää perustustapalausunnon tekijä, joka tekee myös esityksen maarakennustöiden toteutuksesta. Näiden pohjalta perustusten rakennesuunnittelija pystyy tekemään perustussuunnitelmat. Rakennussuunnitelmien tulee tietenkin myös olla käytettävissä. Talotehtaan toimituksen kysymyksessä ollessa, rakennepiirustukset ja perustuksiin rakennuksesta tulevat kuormat ovat valmiina helpottamassa perustussuunnittelijan työtä.

Teräspaalun paalutus
Teräspaalun paalutus
Teräsbetonipaalun paalutus
Teräsbetonipaalun paalutus

Paaluperustusten hyvänä puolena voidaan pitää perustusten painumattomuutta ja suunniteltavuutta. Työt voidaan toteuttaa tarkasti suunnitelmien mukaisesti. Paalutuskustannuksen vähentävänä puolena voidaan pitää mm. sisäpuolisten maatäyttöjen vähäisyyttä ja talvirakentamiseen sopivuutta. Radonsuojausta ei myöskään tarvita.

Jos tontti on sellaisessa paikassa, missä maaperä toisaalta vaatisi paalutusta, mutta kuorikerros on sen verran kantava, että sen varaan voitaisiin rakentaa reunavahvisteinen peruslaatta tai kevennetyt perustukset, niin seurauksena on aina painuvat perustukset, koska rakennuksen paino pusertaa allaan olevista maakerroksista vettä pois, mikä aiheuttaa painuman. Painuminen aiheuttaa vaurioita aikojen kuluessa. Niidenkään korjauskustannuksia ei tule, jos perustukset paalutetaan.

Mielestäni muut tontin sijaintia säätelevät kriteerit ovat paljon tärkeämpiä kuin tarvitaanko paaluperustus vai ei.

Olli Hanhiniemi, RI(AMK)

Tutustu paalutusvaihtoehtoihin tästä

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20205_64693.jpg
Rinnakkaislämmitys toi 1500 euron vuosisäästön
Huoltopalvelualan ammattilainen Jarno Mäkinen puolitti omakotitalonsa energialaskun lämmitysjärjestelmän modernisoinnin myötä. Hybridijärjestelmän sydämenä sykkii nyt öljy, jonka rinnalla toimivat saumattomasti ilmavesilämpöpumppu ja aurinkojärjestelmä.
20175_49178.jpg
Invertteriohjautuva ilma/vesilämpöpumppu<small> - tarpeenmukainen käyminen saa aikaan säästön</small>
Ilma/vesilämpöpumppu sopii erinomaisesti uuden omakotitalon lämmitykseen, mutta erityisen hyvin vanhaan omakotitaloon - esimerkiksi vanhan öljykattilan rinnalle. Vielä toimivan öljylämmitysjärjestelmän rinnalle asennettuna se tuottaa helppokäyttöistä uusiutuvaa energiaa lämmitykseen ja säästää merkittävästi energiakustannuksissa. Öljyä tarvitaan vain kovimmilla pakkasilla. Talon koosta, sen sijainnista ja nykyisestä energiankulutuksesta riippuen ilma/vesilämpöpumpun avulla voidaan säästää jopa 60 % aikaisempiin lämmitysenergiakustannuksiin verrattuna.Ulkoilmaa lämmönlähteenä käyttävä laite ei edellytä lämpökaivon poraamista tai pintamaan keruupiirin asentamista. Nopeasti asennettavana järjestelmänä ne tuottavat lämpöä talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään sekä käyttöveden lämmitykseen. Haluttaessa niitä voidaan hyödyntää myös sisäilman viilennykseen kesähelteillä.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
201512_45087.jpg
Tulityökoulutus uudistuu
Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneris­tysalan tulityökoulutus yhdistyvät 1.1.2016. En­nen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuus­tutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja kat­to- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustut­kinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä.Ilmottaudu koulutukseen tästä!
20224_77599.jpg
Säästä talosi energiakuluissa - huolehdi eristämisestä
Energian hinta on noussut yllättävästi ja nousuaa on odotettavissa tulevaisuudessakin. Esimerkiksi sähkön osalta Euroopassa ennakoidaan ennätyskallista vuotta. Hintojen nousuun kannattaakin varautua energiatehokkuudella. Eristäminen säästää selvää rahaa, auttaa varautumaan muutoksiin ja vähentämään ilmastohaittoja.
20183_52121.jpg
Vain yksi kerros vedeneristettä riittää
"Fiksu tekee vain kerran" - sanonta, pätee weberin uuteen weberSmart Vedeneristysjärjestelmään, sillä se on ensimmäinen vedeneristysjärjestelmä, jossa eristeen voi levittää yhdessä työvaiheessa. Vaadittava kalvovahvuus saavutetaan vähemmällä työmäärällä ja laatoitus voidaan aloittaa jopa neljän tunnin kuluttua. Tämä tuo säästöä ajassa ja työkustannuksissa.
Testissä Metabon jiirisaha KGS 254M.
Metabon jiirisahatestin tuloksia: Remonttimiehen arvio Metabo KGS 254M -jiirisahasta
Kutsu testaamaan Metabo KGS 216 M ja KGS 254 M -jiirisahoja houkutteli joukon alan harrastajia ja ammattilaisia, jotka kaikki olivat valmiita ottamaan mittaa näistä huippuluokan työkaluista. Testaajiksi valitut jakavat havaintonsa ja kertovat, miten Metabo KGS-jiirisahat ovat vastanneet heidän odotuksiinsa. Havainnoistaan kertoo nyt Joni Perämaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton