• Etusivu
  • Talo

Paloturvallisuus parantuu pienillä teoilla ja oikealla asenteella - 82 palokuollutta lokakuun loppuun mennessä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.11.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kodin paloturvallisuus paranee merkittävästi, jos asiaa ajattelee kolmesta näkökulmasta: Tärkeintä on pitää kotona järjestystä ja siisteyttä yllä ainakin sen verran, että tuli ei pääse irti. Toiseksi, jos palo kuitenkin syttyy, toimivat ja oikein kattoon asennetut palovaroittimet havaitsevat vaaran tehokkaasti. Kolmanneksi, etukäteen tuumituilla toimintatavoilla väki pääsee nopeasti turvaan ja ehkäpä tuli saadaan sammutetuksikin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannan mukaan tulipaloissa on lokakuun loppuun mennessä kuollut 82 ihmistä.

Paloturvallisuus on pitkälti järjestelykysymys. Jos tavarat keittiössä ovat ojennuksessa eivätkä liedellä ja jos pölyt sähkölaitteista on imuroitu, paloturvallisuuskin on parantunut. Kun vielä on tarkkana kuumenevien laitteiden kanssa ja käyttää vain ehjiä sähkölaitteita, niin on jo melko vahvoilla. Varsinkin kun muistaa sammuttaa kynttilän huoneesta lähtiessään eikä kuivaa pyykkejä saunassa.

On mahdollista, että varautumisesta huolimatta tuli pääsee irti. Silloin on ensiarvoisen tärkeää havaita vaara mahdollisimman nopeasti. Palovaroittimet ovatkin tarkkoja kapineita, kunhan ne on sijoitettu oikein kodin kattoon, vähintään puolen metrin päähän nurkista ja kulmista. Viisainta on sijoittaa palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja yksi eteiseen.

Tulipalosta täytyy poistua nopeasti. Eri poistumisreittejä kotoa kannattaa harjoitella. Erityisesti kannattaa miettiä, miten saadaan ulos lapset tai mahdolliset muut ihmiset, joiden ulospääsy omin avuin on epävarmaa.

Sammutusvälineitä kannattaa opetella käyttämään. Käsisammutin nostetaan telineestään ja sokka nykäistään irti. Sammutusaine suihkuaa kahvasta painamalla. Tehokkainta on suunnata suihku liekkien juureen pienellä lakaisevalla liikkeellä. Sammutuspeitteen kiedotaan tiiviisti palonalun ympärille, ja huolehditaan, että peite suojaa itseä koko ajan.

Paloturvallisuustietoa netistä

Internetissä on monia paloturvallisuutta edistäviä sivustoja. Tällä hetkellä on meneillään Piippaako Sinulla? -kampanja. Sen sivustolta piippaakosinulla.fi saa monipuolisesti tietoa palovaroittimen oikeasta käytöstä.

Jos haluaa perehtyä oman kodin paloturvallisuuteen perusteellisesti, kannattaa surffata palovara.fi -sivuille. Sivustolla on laaja kysely, joka myös kommentoi käyttäjälle paloturvallisuustilannetta. Sivuston tulipalosimulaatiot havainnollistavat tulipalon ja savun leviämistä esimerkiksi huoneistoissa ja porraskäytävässä.

Tämän vuoden palokuolematilasto näyttää suomalaisittain tavanomaisen synkältä. Lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa on kuollut 59 miestä ja 19 naista. Neljän uhrin sukupuolta ei mediaseurannan perusteella tiedetä. Viime vuonna lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa oli kuollut 74 ihmistä.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82864.jpg
Talotuulettimen vaihdolla satojen eurojen energiansäästö
Energian hinnan nousu ja etenkin sähkön hinnan nousu ja hinnankehityksen epävarmuus kannustaa energiansäästöön. Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen on yksi varsin helpoista vaihtoehdoista, joka tuo nopeasti säästöjä.
20209_66514.jpg
Kunnas, Pilvi vai Vilja? Löydä suosikkisi uusista klassisista hirsitaloista
Hongan klassiset talouutuudet Kunnas, Pilvi ja Vilja ovat viihtyisiä, terveellisiä ja ekologisia hirsikoteja, jotka on valmistettu luonnon parhaista raaka-aineista. Ne sopivat täydellisesti suomalaiseen maisemaan ja kestävät pohjoisen olosuhteita vuosikymmenestä toiseen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
NIBE mukana Korjausrakentaminen-tapahtumassa 9.2.2016
NIBEn messuosastolta löytyvät laajojen lämmitysjärjestelmien valikoimat. Ammattitaitoiset jälleenmyyjät neuvovat, miten juuri sinun kotiisi löydetään sopivin NIBE lämmitysratkaisu.
200911_19340.jpg
Kastellin sivuilla uusi ARVAUSKILPAILU!
Arvaa CityEconomy 80:n hinta ja voita City-loma Roomaan!Kastellin nettisivuilla on käynnissä ARVAUSKILPAILU, jolla juhlistetaan uuden CityEconomy-malliston julkaisemista 12.11.2009 klo 12.00. Arvauskilpailussa tehtävänä on arvata trendikkään CityEconomy 80-talomallin hinta Muuttovalmiiksi rakennettuna keskelle Suomea eli Jyväskylän alueelle.Muuttovalmiiksi rakennettu CityEconomy on aito Kastelli-koti, joka on ammattilaisten suunnittelema ja rakentama. Muuttovalmiin talon laadukkaaseen varusteluun kuuluu mm. Puustellin kalusteet asennettuina, Siemensin kodinkoneet, Pukkilan laatat kosteissa tiloissa sekä Upofloorin laminaattilattiat. Tyylikkään ja valoisan sisustuksen on suunnitellut sisustussuunnittelija Virpi Illman.Arvaa CityEconomyn hinta ja voita kahden hengen City-loma Roomaan! CityEconomy-mallisto julkaistaan kokonaisuudessaan Kastellin nettisivuilla torstaina 12.11.2009 klo 12.00.
20134_34895.jpg
Alapohjan eristys ja routaeristys
Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristys on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta. Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Routaeristys puolestaan suojaa rakenteita maan routimiselta.Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n tuotevalikoimaa täydentävät välitettävät Styrofoam siniset eristeet, joita käytetään perustusten ja käännettyjen kattojen lämmöneristämiseen sekä teiden ja maarakenteiden routasuojaukseen.Styrofoam-eristelevyt ovat suulakepuristettuja polystyreeni-solumuovieristyslevyjä, joissa on tasalaatuiset, ilmatäytteiset umpisolut. Solurakenteensa ansiosta eristyslevyt kestävät hyvin kosteutta ja eristävät tehokkaasti lämpöä. Styrofoam-levyt eivät maadu eivätkä toimi sienten, mikro-organismien tai tuholaisten kasvualustana. Tiivisrakenteisella eristyslevyillä on suuri puristuslujuus eivätkä ne murene työstettäessä.Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin
201111_28529.jpg
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton