• Etusivu
  • Talo

Palokuolema ja kaatuminen uhkaavat ikääntyneitä ja vammaisia

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.11.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

- Osaako ikääntynyt pelastaa itse itsensä?


Ikääntyneet ja vammaiset kuuluvat siihen riskiryhmään, jolle kaatuminen, putoaminen ja palokuolema ovat tavallista suurempi uhka. Erityisryhmään kuuluviksi lasketaan myös mielenterveyskuntoutujat ja päihdeongelmaiset. Yhteistä erityisryhmän jäsenille on alentunut fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen toimintakyky, joka estää heitä toimimasta vaaratilanteissa kuten normaalikuntoinen ihminen toimisi.

Suomessa kuolee asuntopaloissa noin sata ja kaatumis- ja putoamistapaturmissa yli tuhat ihmistä joka vuosi. Yhteistä useimmille tulipalojen ja kaatumistapaturmien uhreille on vajaa toimintakyky. Se ilmenee esimerkiksi rajoittuneena liikuntakykynä, näön tai kuulon heikkenemisenä tai ymmärryksen puutteena. Myös lääkkeet ja alkoholi heikentävät ihmisen toimintakykyä.

Erityisryhmien palokuolemat tapahtuvat kotona, kuten putoamiset ja kaatumisetkin pitkälti. Kodin ongelmakohtien tunnistaminen edellyttää riskien kartoittamista. Paloturvallisuuden osalta riskien kartoitus on yksinkertaisimmillaan kolmen kysymyksen ja vastauksen sarja:

• Ymmärtääkö asukas vaaratilanteen?
• Kykeneekö asukas hälyttämään apua?
• Kykeneekö asukas pelastautumaan?

Jos vastaus näihin kysymyksiin on "ei", palokuoleman riski on suuri. Tällöin asiaan pitää löytää ratkaisu.

Tarkat silmät ja maalaisjärki avuksi


Jotta erityisryhmien tapaturmat voitaisiin ehkäistä ennalta, tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä. Käy ikääntyneen luona sitten kotisairaanhoitaja, kodinhoitaja, sosiaalityöntekijä, tukihenkilö, huoltomies, nuohooja tai omainen, on hänen tehtävänään pitää silmänsä auki, tarkkailla ympäristöä, käyttää maalaisjärkeään ja tehdä tarvittavat pienet muutokset tai kertoa niistä eteenpäin.

Jo pienillä järjestelyillä lisätään turvallisuutta merkittävästi: Jos lieden päälle on unohtunut tavaroita, ne siirretään riittävän etäälle. Jos maton reuna on kääntynyt rullalle, se oikaistaan tai matto poistetaan. Jos yövalaistus on puutteellinen, hankitaan parempi valaistus.

Koulutuksella vaaratilanteet hallintaan


Erityisryhmien asumisturvallisuuden systemaattinen kehittäminen edellyttää paitsi ihmisten turvallisuudesta välittämistä myös asiaan perehtymistä. Riskien tunnistamiseen, niiden arviointiin ja hallintaan on suunniteltu sekä opas että koulutusjärjestelmä, joista saa lisätietoa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön internetsivuilta www.spek.fi.

Koulutus ja opas on varsinaisesti suunniteltu sosiaali- ja terveydenhuoltoa ajatellen, mutta ne soveltuvat muillekin. Niihin tutustuminen antaa mahdollisuuden tarkastella esimerkiksi omien ikääntyneiden vanhempien kodin turvallisuutta ihan uusin silmin.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20081_7896.jpg
Kun ostat Monier kattopaketin
Kattoremontissa sinulle saattaa jäädä kasa ongelmallisia kattopeltilevyjä, joiden hävittäminen voi olla hankalaa. Monier tekee tämänkin osan kattoremontista sinulle helpoksi, sillä Monier vie tontiltasi vanhan peltikattosi kierrätykseen veloituksetta! Tämän palvelun saat eduksesi, kun tilaat Monierilta kattopaketin ennen 15.11.2008. Etu koskee vain yksityishenkilöiden omakotitalojen / paritalojen kattoremontteja.Jätä yhteydenottopyynto kattopaketista tai kattoremontistaLisätietoa tiilikatteesta...
20146_39850.jpg
Aurinkolammen rannalle rakentui Koivuojien unelmahuvila
Valkoharmaa ja tyyliltään merihenkinen loma-asunto on rakennettu Aurinkolammen rantaan. Huvilan sijoittuminen tontille oli rakentajapariskunnalle selkeä – pohjoisesta puhaltava kylmä tuuli haluttiin estää. Pariskunta Jukka ja Sirpa Koivuoja ovat saaneet rakennusprojektinsa jo niin pitkälle, että enää ei ole tiedossa kuin pientä hienosäätöä ennen messujen aukeamista.
201010_23434.jpg
Olohuoneen sohvalla mukava
Lämmön varaaminen ja siirtäminen veden avulla on luonnollinen ja tehokas tapa, jota suomalaiset ovat käyttäneet kotiensa lämmitykseen jo sukupolvien ajan. Liitä lämmitysjärjestelmääsi Akvaterm- varaaja – lämmität kotisi entistä helpommin, turvallisemmin ja edullisemmin.
202210_79897.jpg
Musta tuo särmää keittiöön
Tummat keittiöt ovat tällä hetkellä todella suosittuja. Jopa keittiöitä, joissa sekä kaapistot, työtasot että välitilat ovat tummasävyisiä, näkee nykyisin yllättävänkin paljon. Vaikka et innostuisi täysin tummasta keittiöstä, pienikin määrä mustaa tuo tilaan ryhtiä ja mielenkiintoista kontrastia.
20211_68214.jpg
Pilottikäytössä oleva virtuaalikypärä mahdollistaa työmaakierroksen etänä
NCC on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön virtuaalikypärän rakennustyömailla. Trimble XR10 -virtuaalikypärä on käytössä OOPSin toimitilahankkeessa Leppävaarassa, jonne rakennetaan mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uutta Suomen pääkonttoria.
20204_64007.jpg
Tuunaa vanha pöytä uuteen loistoon
Saitko perinnöksi tai lahjaksi hieman nuhruisen pöydän? Tai löysitkö kirpputorilta muodoiltaan kaunottaren, mutta väreiltään ruman ankanpojan? Tuunaa pöydästä helposti päivässä, kalkkimaalilla ja lakalla, sisustusttyyliisi ja väreihisi sopiva perintökalleus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton