• Etusivu
  • Talo

Osaaminen ja luotettavuus ovat Suomen vahva brändi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.03.2008
20083_9283.jpg

Puhemies Sauli Niinistö puhui Tekesin 25-vuotisjuhlassa. Kuva: Johanna Viljakainen, STT Info Kuva.

Puhemies Sauli Niinistö pohti Tekesin 25-vuotisseminaarissa Suomen menestymisen strategiaa.
"Suomelle on rakentunut vahva brändi, jota kuvaavat osaaminen ja luotettavuus. Elektroniikkateollisuuden nousu, PISA-tutkimukset, vakaa EU-jäsenyys, siinä eräitä hyvän maineen rakennuspuita. Tällä maineella palveluteollisuuden pitäisi kukoistaa. Kilpailukykyinen Suomi on tutkimuksissa houkutteleva toimintaympäristö, joka ei käytännössä juurikaan houkuttele investointeja. Maineen ja toteutuneen välissä on tilaa, joka on mahdollisuus. Menestymisen strategia voisi olla myös etsivää; haetaan aloja ja toimintoja, joihin sitten kehitetään räätälöityä osaamista", totesi Niinistö.

Tekesin 25-vuotisjuhlaseminaarissa puhui lisäksi Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Puheessaan hän nosti esiin marginaaliverotuksen, joka hänen mielestään on uhka Suomen kilpailukyvylle. "Kun muissa maissa marginaaliveroprosentteja on laskettu, Suomi on jäänyt yhä pahemmin jälkeen tässä asiassa. On syytä käynnistää vakava keskustelu ja arviointi siitä, miten suomalainen verojärjestelmä saatetaan mahdollisimman pikaisesti vastaamaan osaamisperusteisen talouden vaatimuksia", Ollilla kertoi.

Tekes juhli 25 vuottaan Helsingin Messukeskuksessa. Juhlapuhujana oli myös Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Kuva: Johanna Viljakainen, STT Info Kuva.
Tekes juhli 25 vuottaan Helsingin Messukeskuksessa. Juhlapuhujana oli myös Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Kuva: Johanna Viljakainen, STT Info Kuva.

Tekes – teknologian kehittämiskeskus, 25 vuotta

Tekesin 25-vuotispäiviä vietettiin 5.3.2008 Helsingin Messukeskuksessa. Tekes perustettiin 1983 teknologian kehittämiseksi. Tänä päivänä Tekesin toimintakenttä on laajentunut myös innovaatioiden kehittäjäksi.
Tekes rahoittaa yritysten ja tutkimuslaitosten tutkimus- ja tuotekehitysprojekteja. Vuosittain Tekesin asiakkaina on noin 3000 yritystä ja noin 50 yliopistoa, korkeakoulua ja tutkimuslaitosta.
Innovaatio tarkoittaa kaupallisesti tai yhteiskunnallisesti uudella tavalla hyödynnettyä tietoa ja osaamista. Innovaatiotoiminnan tuloksena syntyy uutta tuottavampaa työtä.

Tekesin pääjohtajan Veli-Pekka Saarnivaaran mukaan yksi Tekesin keskeisistä tehtävistä alusta lähtien on ollut luoda tiivis ja toimiva yhteistyö teollisuuden ja tutkimusyhteisöjen välille. Tekes lähti muuttamaan lokeroitumista sekä teknologiaohjelmatoiminnan että rahoituskriteerien avulla.

"Teknologiaohjelmien rakenne ja toteutustapa on yksi Tekesin 80-luvun sosiaalisista innovaatioista. Vasta viime vuosina muista maista löytyy ohjelmarakenteita, joissa on yhdistetty yritysten, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muiden kumppanien näkemys vuorovaikutteisesti top down- tyyppisesti strategisten valintojen tekemiseksi, mutta varsinaisten ohjelmien suunnittelussa käännetty prosessi bottom up- tyyppiseksi. Näistä muiden maiden ohjelmarakenteista usea on kopioitu Tekesiltä. Toivottavasti uudet rakenteet – strategisen huippuosaamisen keskittymät - antavat meille taas uutta etumatkaa", sanoi Saarnivaara.

Tekesin verkottaminen on ollut kansainvälistä. Saarnivaaran mukaan Suomi on tänä päivänä haluttu yhteistyökumppani: "Tekesissä, kuten varmasti muissakin organisaatioissa, käy säännöllisesti kansainvälisiä ryhmiä pyytämässä kolmea asiaa: konsultointiapua innovaatiojärjestelmän kehittämisessä, benchmarking-tietoa oman organisaation kehittämisessä ja tutkimusyhteistyötä suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa."

Tekes on laajentanut toimintakenttäänsä ja pysynyt kaiken aikaa ajan hermoilla. Saarnivaara kertoi, että esimerkiksi palvelujen merkityksen kasvuun Tekes on valmistautunut jo vuosia. "Tekesin tällä vuosikymmenellä rahoittamien projektien tuloksissa uudet ja uudistetut palvelut ovat nousseet lähes yhtä merkittäviksi kuin tuotteet."

"Valmisteilla oleva kansallinen innovaatiostrategia tuo varmasti esiin monia uusia linjauksia ja painotuksia. Niitä toteutettaessa pidän erityisesti kahta asiaa tärkeinä: että löydämme konkreettiset keinot kysyntälähtöisen innovaatiotoiminnan edelleen vahvistamiseen ja että kykenemme integroimaan teknologisen ja ei-teknologisen innovaatiotoiminnan entistä vahvemmin toisiinsa."

Suorakanava yhteistyössä Tekesin kanssa

Suorakanava Oy on jo vuonna 2004 yhteistyössä TEKESin kanssa julkaissut omakotitalorakentajia täysimittaisesti palvelevan KotiOptimi - Pientalorakentamisen hallintajärjestelmän.

Lisätietoa Pientalorakentamisen hallintajärjestelmästä

Vuonna 2007 yhteistyön tuloksena syntyi hallintajärjestelmän asunto-osakkeiden ja omakotitalojen remontoijille tarkoitettu RemonttiOptimi.

Lisätietoa RemonttiOptimista

Vuonna 2006 Rakentaja.fi -palvelulle myönnettiin Tasavallan Presidentin Valtakunnallinen Innosuomi-palkinto.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
202210_79734.jpg
Queen´s Stone kenno­harkkotalo rakentuu Loviisaan
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentui Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.Näin kaikki eteni suunnitelmasta valmiiksi kodiksi.
20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
202112_73915.jpg
Liikkeellä väärennöksiä: Varmista oikea tieto öljylämmityksen vaihdon yhteydessä
ELY-keskukset tiedottavat lämmityksenvaihtobuumin synnyttäneen ikäviä lieveilmiöitä. Avustuksen hakijoiden keskuudessa on kohdattu virheellistä tietoa ja jopa huijauksia. Luotettavaa tietoa öljylämmityksen vaihtamisesta kannattaa hakea ennen avustuksen hakemista.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Hirsimökin perustusten korjaaminen
Kysymys:Olemme peruskorjaamassa vuonna 1965 rakennettua hirsimökkiä, jossa on noin 30 cm paksu reunavahvistettu laatta. Ei salaojia, ei sadevesikaivoja. Pintamittauksissa laatta on todettu kauttaaltaan kosteaksi. Kuinka ongelmaa tulisi lähestyä ilman, että kohdetta puretaan? Tulisiko laatan päälle rakentaa kenties tuulettuva rossipohja vai riittäkö esimerkiksi pelkkä vesieritys laatan päälle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton