• Etusivu
  • Talo

Onko sinulla 1940-luvulla rakennettu talo? Runko, vesikatto, märkätilat, ikkunat ja ovet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.03.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Toimiiko ulkoseinän rakenne?

Tarkista tuuletusraon olemassaolo
Alkuperäisten julkisivupinnan takana ei tuuletusrakoa yleensä ole. Puisen julkisivulaudoituksen takana tulee olla 2–3 cm:n yhtenäinen pystysuuntainen tuuletusrako, joka on ylä- ja alareunasta yhteydessä ulkoilmaan. Varmistu, että julkisivuverhousta jakavat rimoitukset tai pellitykset eivät estä tuulettumista. Pystylaudoituksen alla pitää olla ristiinkoolaus tuuletuksen varmistamiseksi. Jos tuuletusrako puuttuu, tarkistuta seinärakenteen kunto, ja teetä korjaussuunnitelmat ammattilaisella. Vaihda vaurioituneet materiaalit. Suojaa tuuletusraot jyrsijäverkolla.

Valuuko vesi rapusilta seinärakenteeseen?
Varmistu ulkorappusten kohdalla, että seinärakenne pääsee tuulettumaan. Toteuta rappusen kaadot niin, että vedet ohjautuvat seinästä poispäin.

Onko ulkoseinien sisäpuolelle lisätty eristettä?
Ulkoseinien sisäpuolinen lisälämmöneristäminen aiheuttaa kosteusriskin vanhalle hirsiseinärakenteelle. Mitä enemmän sisäpuolella on lisälämmöneristettä, sitä suurempi on kosteusvaurion riski. Tutkituta sisäpuolelta ulkonurkasta rakenteen kunto hirsipintaan asti. Mikäli hirsiseinää halutaan lisäeristää, tulee eristys tehdä ulkopuolelle vesihöyryä hyvin läpäisevällä rakenteella.

Tarkkaile hirsien kuntoa
Erityisesti seinän alin hirsikerta ja yläpohjan lämmöneristeen kohdalla oleva hirsikerta voivat lahota helposti. Tarkkaile myös pesutilojen kohdalla hirsiseinien kuntoa. Lahoavaan puuhun terävä piikki uppoaa helposti, terveeseen puuhun ei.

Tarkista julkisivumateriaalien kunto
Perustusten, seinien, nurkka- ja pielilaudoitusten tulee olla puu-, betoni-, rappaus- tai maalipinnaltaan ehjiä, eikä niissä saa olla halkeamia tai koloja, joista vesi pääsee rakenteeseen. Läikät ja härmeen muodostuminen sekä maalipinnan hilseily voivat viitata rakenteen kostumiseen, halkeilu myös perustusten painumiseen. Selvitä kastumisen syy, poista se, ja korjaa rikkinäiset julkisivumateriaalit. Lautaverhous kestää noin 50 vuotta. Huoltokäsittely täytyy tehdä 5–20 vuoden välein. Betonisokkelin korjauksen ja pinnoitteen uusimisen huoltoväli on 20 vuotta.

Vieläkö katto pitää sateen ulkona?

Tarkista kattomateriaali ja sen saumakohdat
Korjaa vuotava kate ja saumat. Jos harkitset katteen uusimista, poista vanha eloperäinen katemateriaali, esimerkiksi päreet. Tiilikate kestää keskimäärin 45 vuotta, profiilipeltikate 40 vuotta ja sinkitty ja maalattu konesaumapeltikate 60 vuotta. Vanhempien bitumikermikatteiden eli huopakatteiden käyttöikä on täyttynyt. Uudemmat, kumia sisältävät kumibitumikermikatteet kestävät noin 25–35 vuotta. Katteen kunto kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella käyttöiän loppupuolella. Vaihda silmin nähden huonokuntoinen kate suosiolla uuteen.

Tarkista ja tiivistä helposti vuotavat läpiviennit
Tavallisia läpivientejä ovat piippu, antenni ja viemärin tuuletusputki. Tiivistä vuotavat kohdat kunnolla. Vesi valuu katetta pitkin alaspäin ja tunkeutuu helposti läpivientikohdista kattorakenteisiin. Toisaalta vesi liikkuu tuulen paineesta myös kattopintaa pitkin ylöspäin, joten läpivientien tulee olla joka suunnasta tiiviit. Antenniputken paras paikka on päätyräystään seinälinjan ulkopuolella. Varmista, että antenniputken yläpää on tulpattu, jolloin sadevesi ei pääse putken sisään.

Tarkista kattovarusteiden kiinnityskohdat ja savupiipun kunto
Tyypillisiä kattovarusteita ovat kattotikkaat, kattosillat ja lumiesteet. Tiivistä kiinnityskohtien vuotopaikat huolellisesti. Teräksiset kattovarusteet kestävät keskimäärin 50 vuotta. Rapautunut savupiippu, puuttuva tai syöpynyt piipunhattu päästävät vettä hormistoon. Kunnosta rapautunut savupiippu. Asenna puuttuva piipunhattu tai vaihda haperoitunut uuteen. Vesikaton yläpuolella oleva muurattu piippu kestää noin 30 vuotta.

Puhdista sadevesikourut ja syöksytorvet
Puhdista kourut ja syöksytorvet vähintään kaksi kertaa vuodessa ja varmistu, että kouruun ei jää seisomaan vettä. Ehjä ja puhdas sadevesijärjestelmä pitää vedet pois talon seiniltä ja perustuksista. Tarkista, että vesi ohjautuu katolta sadevesikouruihin, ja että kouruissa on riittävästi kaatoa syöksytorvia kohti. Kourut ja syöksytorvet kestävät 25–40 vuotta.

Onko viemärin tuuletusputki eristetty?

Eristämätön viemärin tuuletusputki jäätyy pakkastalvella helposti ja aiheuttaa hajuongelmia. Jos putki aiheuttaa ongelmia, eristä se tai vaihda eristettyyn valmisosaan.

Tarkkaile katon lämpövuotoja talvella
Lämpövuotojen kohdalta lumi sulaa nopeammin ja räystäille muodostuu jääpuikkoja. Varmistu, että sulamisvedet eivät patoudu ja tunkeudu kattorakenteisiin. Varmistu, että kattorakenteet tuulettuvat. Harkitse lämmöneristyksen parantamista.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201912_61901.jpg
Ilmainen pääsylippu Asta 2020 messuille
Pääsylippu Asta rakentaja messuille
20167_47022.jpg
Kotipiha kauniiksi pihakivillä
Luonnonkivi mukautuu kodinrakentajan tahtoonTulikiven pihakivimallistossa on monenlaista muotoja ja kauniita luonnonmukaisia värejä. Malliston lohkopintainen graniittinen muurikivi käy muurien, pylväiden ja pilarien sekä sokkelien ja seinien verhoiluun. Kiveä voi käyttää myös pihojen pengerryksissä. Antiikkivuolukivi antaa tilaa mielikuvitukselle. Sen pinta on pehmeästi patinoitunut. Antiikkivuolukivi elävöittää pihan polut ja käytävät sekä taipuu kasvien istutusaltaaksi. Graniittiset noppa-, nupu- ja reunakivet sopivat hyvin antiikkivuolukiven seuraksi. Graniittisia kiviä saa myös valmiiksi verkkoon kiinnitettynä kolmessa eri muodossa; suorakaide, viuhka ja neliö. Liuskekivissä löytyy värivaihtoehtoja monivärisestä harmaaseen.Tutustu pihakivimallistoon
20138_35845.jpg
Onko yrityksessänne nuoria aikuisia joiden ammattitaitoa voisi kehittää?
Mikä on nuorten aikuisten osaamisohjelma?Se on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama koulutushanke, jonka kohderyhmänä ovat 20 - 29 -vuotiaat nuoret joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa.Koulutusohjelma valmistaa ammattitutkintoon tai sen osaan. Ammattitaito hankitaan valmistavassa koulutuksessa ja osaaminen osoitetaan näyttönä tutkintotilaisuudessa. Valmistavan koulutuksen osalta on kaksi vaihtoehtoa. Voit opiskella oppilaitoksessa ja harjaantua ammattiin yrityksessä työssäoppien. Jos sinulla on työsuhde, voit opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksessa pääosa opitaan työpaikalla ja tietyt teemat oppilaitoksessa.
201111_28857.jpg
Rakentamismääräykset ja julkisivujen eristys
Rakennuksen julkisivu toimii suojana sääoloja vastaan. Sen on kestettävä niin kylmyys, vesisateet, kova tuuli kuin erilaiset äänetkin. Julkisivulta vaaditaan myös huoltovapautta. Rakennuksen julkisivun lämmöneristävyys ja ilmanpitävyys ovat hyvän sisäilman, asumismukavuuden ja energiataloudellisuuden lähtökohtia. Hyvä lämmöneristys ja huolella tehty eristystyö säästävät lämmityskustannuksia.
20191_56064.jpg
Vanha ullakko käyttöön?
Tarvitsetko kotiisi lisää tilaa? Todennäköisesti vastauksesi on myönteinen.Vanhan ja kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi tilaksi helpottaa akuuttia lisätilan tarvetta. Muutostyötä ei kuitenkaan saa lähteä tekemään tuosta vain, vaan tulee ottaa selvää, onko rakennuksessa jäljellä vielä rakennusoikeutta. Kylmän käyttöullakon muuttaminen lämpimäksi onnistuu yleensä toimenpideluvalla, tämä tulee kuitenkin tarkistaa omasta rakennusvalvonnasta.
20165_46620.jpg
Vapaa-ajanasunto on kuin mikä tahansa rakennus
Talviasuttava loma-asunto on ominaisuuksiltaan kuin mikä tahansa rakennus: Ellei ilma vaihdu, kosteus ei poistu ja rakenteet kärsivät. Ympärivuotiseen käyttöön rakennettavissa mökeissä ja huviloissa pitää huomioida rakennusmääräyksien vaatimukset ja huolehtia myös ilmanvaihdosta.Ilmanvaihdon tarve loma-asunnossa korostuu esimerkiksi saunomisen yhteydessä, jolloin usein pieneen tilaan kohdistuu suuri kosteuskuorma. Kosteus tiivistyy ikkunoihin ja jos kosteustaso säilyy pitkään korkeana, kosteus tiivistyy myös rakenteisiin aiheuttaen mm. homevaurioita.Koneellisen ilmanvaihdon tehtävät ovat loma-asunnossa samat kuin vakituisessakin asunnossa: Poistaa kosteutta, rakennusmateriaalien päästöjä ja ihmisten hengittämää hiilidioksidia ja tuoda tilalle suodatettua raikasta ilmaa. Lämmöntalteenotto varmistaa sen, että ilma tulee sisään vedottomasti ja energiatehokkaasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton