• Etusivu
  • Talo

Omakotitalon Tontin Hankinta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.01.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?

Tontti ja siihen liittyvät vaatimukset määrittävät minkälaisen talon voi rakentaa.

Aika nopeasti selviää kuinka monimutkaisesta asiasta on oikeastaan kysymys. Helpoin tapa hankkia tontti on kävellä kunnanvirastoon ja selvittää kunnan kaavoittamien tonttien sijainti sekä luovutusehdot ja tavat. Tällöin tontilla on usein jo kunnallistekniikka valmiina. Mahdollisesti tietkin ovat asfaltoituja ja liittymät valmiina tontin puolella. Hintakin on usein edullinen tai jos on kyseessä vuokratontti niin vuokra on yleensä kohtuullinen. Kaikki tuntuu hyvältä, koska tontti on sopivalla etäisyydellä työpaikasta, koulusta, harrastuspaikoista ja joukkoliikenne toimii ja muutkin palvelut on saavutettavissa. Varjopuolena on kuitenkin tiukat kaavamääräykset ja velvoitteet. Talon muoto, seinien ja vesikaton materiaalit, katon kaltevuus, harjan suunta ikkunoiden koko , istutettavien puiden määrä jne. määrätään tarkasti. Samoin tontille ajotien paikka on myös määritelty. Tontille annettu rakennustehokkuus määrää talon koon. Myös piharakennuksen paikka tontilla ja koko määrätty. Usein tonteista on kova kilpailu, jolloin on tyytyminen tonttiin, jonka ilmansuunnat eivät ole toivottuja. Tässä tilanteessa talo on suunniteltava tontille sopivaksi.

Rakennettavan talon ominaisuudet määrittävät tontin.

Usein on tilanne, jolloin perheelle on muodostunut selvä käsitys minkälaisen talo he haluavat. Tällaisessa tapauksessa tarvitaan tontti, johon haluttu talo voidaan rakentaa. Jos tarpeet ovat koon, ulkomuodon tai värin suhteen poikkeava, niin rakennuslupa tälle unelmien talolle heltiää helpoimmin haja-asutusalueelle isohkolle tontille. Joudutaan tinkimään lyhyistä etäisyyksistä työpaikalle, kouluun tai harrastuksiin. Joukkoliikennekään ei välttämättä toimi. Kunnallistekniikkaakaan ei aina ole tarjolla. On selvää, että kustannukset nousevat kaava-alueen tonttiin verrattuna. Saadaan kuitenkin sellainen talo perheen asunnoksi, josta on unelmoitu.

Perustamisolosuhteiden huomioiminen.

Kaava-alueen tontista on yleensä tietoa maaperästä riittävästi, jotta ilman pohjatutkimusta voidaan päätellä paalutustarpeesta. Jos rakennus joudutaan paaluttamaan, tulee pohjatyöt kalliimmaksi kuin suoraan maan varaan perustettaessa. Asemakaava-alueiden ulkopuolella maaperästä syytä tehdä alustava maaperätutkimus ennen lopullisen tonttikaupan tekemistä. Kaikissa tilanteissa on ennen perustussuunnittelua tehtävä pohjatutkimus ja sen perusteella perustustapalausunto. Näitten pohjalta perustussuunnittelija pystyy tekemää perustussuunnitelmat, jos talon rakennesuunnitelmat ovat käytettävissä.

Tontin ostaminen

Ennen tontin ostoa on tulevan talon suunnittelijalta varmistettava, että halutunlainen talo tontille voidaan todella rakentaa. On myös varmistettava, myyjä hallitsee tonttia niin, että hän voi tontin myydä. Myös tonttiin liittyvät rasitteet ja niiden vaikutus rakentamiseen on selvitettävä.

Asiantuntija apuna tonttia ostettaessa

Jos rakennushankkeessa ollaan vakavasti liikkeellä, asiantuntijaa kannattaa käyttää apuna. Asiantuntijan kokemus auttaa välttämään turhaa työtä ja tarpeetonta selvittämistä. Asiantuntija tuntee lähialueen markkinat ja hänellä on käytössään oma verkostonsa, minkä kautta tietoa myynnissä olevasta tontista löytyy.

Porissa 1.10.2014
Olli Hanhiniemi RI(AMK)

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_70058.jpg
Hyvästit kurakengille ja -tassuille!
Hyvästi talven paukkuvat pakkaset, kevät on vihdoin täällä vihertävine ruohoineen ja lehtisilmuineen. Mutta mietitäänpä hetki, mitä talvesta jäi käteen noin kokemuksen valossa. Miten kävi lumenluonnin, oliko pihatie epätasainen ja hankala luoda puhtaaksi? Loskasään sattuessa, oliko eteinen täynnä kuraisia kenkiä ja roiskeita? Jos vastaus molempiin kysymyksiin oli kyllä, lue ihmeessä eteenpäin.Tasainen ja kengät sekä tassut siistinä pitävä piha on nimittäin täysin mahdollista saavuttaa.
20192_56137.jpg
Kuka saa tehdä sähkötöitä?
Sähkötöiden tekeminen vaatii tietoa ja taitoa. Kaikkea ei saa itse tehdä, vaan ammattilainen on pyydettävä avuksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, sähköllä ei kannata alkaa leikkiä. Se että valo syttyy lamppuun, ei aina tarkoita, että kaikki on mennyt oppikirjan mukaan. Ohjenuorana kaikkiin "sallittuihinkin" sähkötöihin voidaan sanoa, että älä tee, jos et ole aivan varma.
20083_9283.jpg
Tekes - teknologian kehittämiskeskus, 25 vuotta
Puhemies Sauli Niinistö pohti Tekesin 25-vuotisseminaarissa Suomen menestymisen strategiaa. "Suomelle on rakentunut vahva brändi, jota kuvaavat osaaminen ja luotettavuus. Elektroniikkateollisuuden nousu, PISA-tutkimukset, vakaa EU-jäsenyys, siinä eräitä hyvän maineen rakennuspuita. Tällä maineella palveluteollisuuden pitäisi kukoistaa. Kilpailukykyinen Suomi on tutkimuksissa houkutteleva toimintaympäristö, joka ei käytännössä juurikaan houkuttele investointeja. Maineen ja toteutuneen välissä on tilaa, joka on mahdollisuus. Menestymisen strategia voisi olla myös etsivää; haetaan aloja ja toimintoja, joihin sitten kehitetään räätälöityä osaamista", totesi Niinistö.
20223_77325.jpg
Kivitalon rakentaminen käyntiin muutamassa viikossa
Suomalaiset ovat edelleen omakotitalokansaa. Omakotitalosta haaveillaan, sopivaa tonttia etsitään ja kun se löytyy on usein kiire löytää sopiva talopaketti ja päästä uuteen kotiin mahdollisimman pian. Välillä tonttia joudutaan metsästämään kauankin ja tällä hetkellä talojen toimitusajat pidentyneet. Koronapandemia on osaltaan vaikuttanut omakotiasumisen suosion kasvuun. Etätyöstä tuli aluksi välttämättömyys ja vaikuttaisi siltä, että osittainen etätyö on jäämässä pysyvämmäksi muodoksi työskennellä. Tämä osaltaan vaikuttaa kodin tilojen tarpeisiin.
20213_69070.jpg
Rapatun julkisivun tarkastus ja korjaus
Vanha rappaus julkisivussa saattaa vaatia korjausta. Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö koko rappaus uusia vai voiko rappausta paikata? Entä miten onnistuu huoltomaalaus tai -pinnoitus?
202112_74268.jpg
Älä säästä sähköä väärässä paikassa - vältä legionellatartunta hanavedestä
Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan pitkään aikaan ja moni kikkaileekin sähkölaitteiden säädöillä säästääkseen sähköä. Ethän kuitenkaan kuulu heihin, jotka säästävät väärässä paikassa? Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata säätää kovalla otteella. Legionellabakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa veden käyttölämpötila on liian alhainen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton